Ο Χένρι Κίσινγκερ, ο σφαγέας Κύπρου, είναι νεκρός: Πέθανε σε ηλικία 100 χρόνων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, κατέστρεψε πολλές χώρες

epa08148449 Former United States Secretary of State Henry A. Kissinger delivers a speech during an event in which German Chancellor Merkel is awarded the Henry A. Kissinger Prize at the Great Orangery at Charlottenburg Palace in Berlin, Germany, 21 January 2020. EPA, OMER MESSINGER




Ο Χένρι Κίσινγκερ (Henry A. Kissinger), ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, που κατέστρεψε πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και την Κύπρο, είναι νεκρός, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Kissinger Associates.

Πέθανε στις 29 Νοεμβρίου στο σπίτι του στο Κονέκτικατ. Ήταν 100. Η εταιρεία του δεν ανακοίνωσε τα αίτια του θανάτου. Η Kissinger Associates ανακοίνωσε το εξής:

«Ο δρ Χένρι Κίσινγκερ, ένας σεβαστός Αμερικανός επιστήμονας και πολιτικός άνδρας, πέθανε σήμερα στο σπίτι του στο Κονέκτικατ».

Ο Κίσινγκερ είχε εγκρίνει το σχέδιο της CIA για το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου και την άνανδρη τουρκική εισβολή που ακολούθησε, τον Ιούλιο του 1974. Γι΄ αυτό και άλλα εγκλήματα χαρακτηρίστηκε “διεθνής εγκληματίας”.

Ήταν σύμβουλος σε 12 προέδρους, από τον Τζον Κένεντι (John F. Kennedy) μέχρι και τον σημερινό, τον Τζο Μπάιντεν (Joseph R. Biden Jr). Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, με κατανόηση της διπλωματικής ιστορίας ως καθηγητής, και την προσπάθεια του ως Γερμανοεβραίου πρόσφυγα να πετύχει στην γη που τον “υιοθέτησε”, ένα βαθύ πηγάδι ανασφάλειας και μια δια βίου βαυαρική προφορά που μερικές φορές πρόσθεταν ένα ανεξήγητο στοιχείο στις δηλώσεις του, μεταμόρφωσε σχεδόν κάθε παγκόσμια σχέση που άγγιξε ο Κίσιγκερ.

Σε μια κρίσιμη στιγμή της αμερικανικής ιστορίας και της διπλωματίας των ΗΠΑ, ήταν δεύτερος τη τάξη μετά τον Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον. Εντάχθηκε στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας του Νίξον τον Ιανουάριο του 1969 ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και, μετά τον διορισμό του ως υπουργός Εξωτερικών το 1973, κράτησε και τους δύο τίτλους, κάτι σπάνιο για την Αμερική.

Όταν ο Νίξον παραιτήθηκε, παρέμεινε και στις δύο θέσεις, υπό τον Πρόεδρο Τζέραλντ Ρ. Φορντ.

Ο Κίσινγκερ ήταν ο αρχιτέκτονας των παράνομων προσπαθειών της κυβέρνησης του Νίξον να ανατρέψει τον δημοκρατικά εκλεγμένο σοσιαλιστή πρόεδρο της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Κατηγορήθηκε ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο με την εξουσιοδότηση του μυστικού βομβαρδισμού στην Καμπότζη το 1969-70, έναν ακήρυχτο πόλεμο σε ένα φαινομενικά ουδέτερο έθνος.

Ο Κίσινγκερ απέρριψε κατά καιρούς τους επικριτές των παράνομων κινήσεων του, λέγοντας ότι δεν αντιμετώπισαν τον κόσμο των κακών επιλογών που δήθεν είχε να αντιμετωπίσει αυτός. Αλλά οι προσπάθειές του να καταπνίξει την κριτική με σαρκαστικά σχόλια, τον έκαναν ακόμα πιο μισητό.

«Το παράνομο το κάνουμε αμέσως», είχε δηλώσει με ειρωνικό τρόπο, περισσότερες από μία φορές. «Το αντισυνταγματικό διαρκεί λίγο περισσότερο», είχε ισχυριστεί ο “εγκληματίας πολέμου”…

Ο Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ, τα παίζει όλα για όλα: Θέλει να πιέσει για να παραταθεί η ανακωχή με τη Χαμάς και να διανεμηθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: