Νέα εστία έντασης στην Αφρική: 32 νεκροί από συγκρούσεις στα σύνορα Σουδάν – Νότιου Σουδάν 

FILE PHOTO: Αεροφωτογραφία της 16ης Απριλίου με πυκνούς καπνούς πάνω από το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ, Σουδάν. EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT — MANDATORY CREDIT: SATELLITE IMAGE 2023 MAXAR TECHNOLOGIES




Σειρά επιθέσεων στην Αμπιέι (ή Αμπιγέ στα γαλλικά), περιοχή την οποία διεκδικούν το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 32 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και κυανόκρανος, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Οι επιθέσεις, που διαπράχθηκαν χθες Κυριακή σε δυο κομητείες από παραστρατιωτικούς και στρατιωτικούς με στολές των ενόπλων δυνάμεων του Νότιου Σουδάν, καταδικάστηκαν από κυβερνητικό εκπρόσωπο της Αμπιέι, περιοχής πλούσιας σε πετρέλαιο.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες που κάηκαν μέσα στις καλύβες τους, και (άλλοι) 20 και πλέον τραυματίστηκαν», τόνισε ο Μπουλίς Κοχ Αγκουάρ Ατζίθ, υπουργός Πληροφοριών της Αμπιέι και εκπρόσωπος του Νότιου Σουδάν για την επαρχία αυτή, σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή το βράδυ.

«Στρατιώτης της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για την Ασφάλεια της Αμπιέι (σ.σ. UNISFA στα αγγλικά, FISNUA στα γαλλικά) σκοτώθηκε και άλλος τραυματίστηκε», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το Νότιο Σουδάν απαίτησε να διενεργηθεί επείγουσα έρευνα για αυτές τις «βάρβαρες επιθέσεις εναντίον αμάχων».

Η επαρχία Αμπιέι, στα σύνορα Σουδάν/Νότιου Σουδάν, παραμένει αφορμή εντάσεων μετά την ανεξαρτησία του δεύτερου το 2011.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ειδική επιτετραμμένη των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την ανησυχία της διότι οι μάχες στο πλαίσιο του πολέμου για την εξουσία στο Σουδάν πλησιάζουν στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν, ειδικά στην Αμπιέι.

Το ότι οι μάχες πλησιάζουν την Αμπιέι απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ήδη ευάλωτη περιοχή αυτή, την ώρα που η συνεχιζόμενη σύρραξη στο Σουδάν έχει «αναστείλει στην πράξη» τις συνομιλίες των δύο κρατών για αυτή τη διαφιλονικούμενη εδώ και πολύ καιρό περιοχή, τόνισε η Χάνα Τέτε, η γκανέζα ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για το Κέρας της Αφρικής.

Στο Σουδάν, ο πόλεμος που ξέσπασε τη 15η Απριλίου ανάμεσα στον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και de facto ηγέτη της χώρας, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τον μέχρι τότε δεύτερο τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος που μετατράπηκε σε εχθρό του, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους, κατά υπολογισμούς της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, ωστόσο ο αριθμός αυτός χαρακτηρίζεται από πολλούς παρατηρητές εξαιρετικά υποτιμημένος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τάχθηκε αυτόν τον μήνα ομόφωνα υπέρ της παράτασης της ειρηνευτικής αποστολής στην Αμπιέι, που συγκροτήθηκε πριν από 12 χρόνια και διαθέτει 4.000 άνδρες.

Με πληροφορίες από AFP μέσω  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τζούμπα, Νότιο Σουδάν 

Aρνείται κάθε εμπλοκή στην πειρατεία πλοίου από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης το Ιράν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: