Μόλις το 9% των αποφοίτων Πανεπιστημίων της ΕΕ έχουν σπουδάσει έστω και 3 μήνες στο εξωτερικό με προγράμματα κινητικότητας

FILE PHOTO: photo via pixabay.com@andrew_t8/




Μόνο το 9% των απόφοιτων πανεπιστημίου στην ΕΕ έχουν σπουδάσει έστω και τρεις μήνες στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε προγράμματα κινητικότητας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2021.

  • Το 2021 αποφοίτησαν περίπου 4,3 εκατομμύρια πτυχιούχοι στην ΕΕ, από τους οποίους μόνο οι 386.900 είχαν σπουδάσει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια του πτυχίου τους, για τουλάχιστον 3 μήνες.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ο μεγαλύτερος αριθμός αποφοίτων που σπούδασαν έστω και για τρεις μήνες στο εξωτερικό, ήταν στη Γαλλία, με περίπου 176.100 φοιτητές, ή ποσοστό 45,5% του συνόλου.

Δεύτερη, έρχεται η Γερμανία με ποσοστό 17,8%, με 68.700 φοιτητές που σπούδασαν στο εξωτερικό.

Η Ισπανία κατέλαβε την τρίτη θέση με περίπου 40.100 φοιτητές και ποσοστό 10,4%.

  • Οι τρεις κύριοι προορισμοί για τους φοιτητές πανεπιστημίου της ΕΕ στο εξωτερικό είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ποσοστό 10,7% , η Ισπανία (9,4%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (7,5%).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, παράγοντες όπως η γλώσσα, οι πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί, καθώς και η γεωγραφική εγγύτητα παίζουν σημαντικό ρόλο. Ορισμένες χώρες της ΕΕ προσελκύουν υψηλά ποσοστά φοιτητών από συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ.

  • Η Ελλάδα, για παράδειγμα, είχε μακράν το υψηλότερο ποσοστό φοιτητών από την Κύπρο, 68%. Η Γερμανία έλαβε το 29,9% φοιτητών από το Λουξεμβούργο, ενώ η Τσεχία φιλοξένησε το 27% των φοιτητών από τη Σλοβακία.

Εξετάζοντας τους τρεις κορυφαίους προορισμούς εντός της ΕΕ, η Ισπανία και η Γερμανία είναι οι πιο συνηθισμένοι προορισμοί, ενώ μεταξύ των χωρών εκτός ΕΕ, οι κορυφαίοι προορισμοί είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ – της Μαρίας Αρώνη
Βρυξέλλες, Belgium

H Starlink του Ίλον Μασκ θα παράσχει δορυφορικό διαδίκτυο στο Μεξικό: Συμφωνία ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: