Μα τι είπε το στόμα του Χακάν Φιντάν; Ομιλούν οι Τούρκοι για εποικισμό, για κλοπή περιουσιών και ληστεία; Η Άγκυρα σε αναζήτηση μάταιου ρόλου στο Παλαιστινιακό…

epa10934860 Iranian President Ebrahim Raisi (R) talks to Turkish Foreign Minister Hakan Fidan (L) in Tehran, Iran, 23 October 2023. EPA, IRANIAN PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ*

Η προσωρινή(;) περιθωριοποίηση της Τουρκίας από τη Δύση στην παρούσα φάση του πολέμου κατά της τρομοκρατικής Χαμάς, εξ αιτίας των επιλογών της, έστρεψε την προσοχή της Τουρκικής διπλωματίας στις Αραβικές πρωτεύουσες.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών και πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, πραγματοποιεί επισκέψεις και επαφές με ομολόγους του με στόχο να παρουσιάζεται η Άγκυρα ως σημαντικός παίχτης στη ματωμένη σκακιέρα της περιοχής.

Στις συναντήσεις του στο Κατάρ, όπου έχει την έδρα του ο αρχηγός της Χαμάς , σύμφωνα με πληροφορίες,ανακοίνωσε τις προτάσεις της Τουρκίας για επίλυση του Παλαιστινιακού με την Άγκυρα να αναλαμβάνει το ρόλο της εγγυήτριας δύναμης.

  • Δεν παρέλειψε ο Φιντάν να χρησιμοποιήσει σκληρή ρητορική, όπως άλλωστε και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά του Ισραήλ, στοχεύοντας τα ώτα του ακροατηρίου των Αραβικών χωρών.

Μετά από τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου στη Βηρυτό, ανέφερε σε δηλώσεις του και τα εξής για το Ισραήλ, όπως δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Καθημερινή:

“Εισβάλεις στη γη κάποιου, του κλέβεις το σπίτι του, το καταστρέφεις, τον πετάς έξω και μετά βάζεις στη θέση του κάποιον άλλον. Αυτό είναι εποικισμός, κλοπή , ληστεία και έτσι πρέπει να χαρακτηριστεί”.

Τάδε έφη ο εκπρόσωπος μιας χώρας-τρομοκράτη, της Τουρκίας, η οποία εισέβαλε στο ανυπεράσπιστο νησί μας, διέπραξε εθνική εκκαθάριση ,λήστεψε τις περιουσίες των νομίμων Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών, μετέφερε και εγκατέστησε στη γη και τα σπίτια τους χιλιάδες Τούρκους εποίκους εξ Ανατολίας στους οποίους “παραχωρήθηκε” και η υπηκοότητα του ψευδοκράτους, κατά παράβαση των Συνθηκών της Γενεύης. Μια χώρα που μέχρι σήμερα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών που είναι και Ευρωπαίοι πολίτες.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών φαίνεται να αγνοεί πως η χώρα του έχει στο ενεργητικό της διάπραξη γενοκτονιών, όπως αυτή των Αρμενίων, των Ποντίων, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Κατηγορεί άλλους όταν η χώρα του βομβαρδίζει ανηλεώς τους Κούρδους στη Συρία και το βόρειο Ιράκ, τους εκδιώκει από τα σπίτια τους και τους ληστεύει.

Και τώρα απειλεί ότι θα βάλει πόδι στη Γάζα. Ότι θα αποστείλει στρατό στην περιοχή. Θα πάνε στη Γάζα πριν ξημερώσει, ωρύεται ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί , αρχηγός της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων και εταίρος στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

  • Αυτή η απειλή δεν αποτελεί σχήμα λόγου αλλά, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές να πρόκειται για σχέδιο διείσδυσης στη Γάζα μισθοφορικής ομάδας η οποία ελέγχεται από τον Χακάν Φικράν. Πράγμα που προκαλεί ανησυχίες.

Και ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος διάχυσης των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο εγκάθετος της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, ζώντας σε ένα παράλληλο σύμπαν, περιφέρεται σε τουρκικά πανεπιστήμια προβάλλοντας το ίδιο αφήγημα για σφαγές των Τουρκοκυπρίων κατά τη διάρκεια του αγώνα για την απαλλαγή της Κύπρου από το Βρετανικό ζυγό και τα “δεινά της κοινότητας του” όπως αυτά που βιώνουν οι Παλαιστινίοι.

Δεν παραλείπει να διεκδικεί και κυριαρχικά δικαιώματα του ψευδοκράτους στη “γαλάζια πατρίδα”, δηλαδή στον υποθαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας πέρα από την κουραστική επανάληψη της τουρκικής θέσης για λύση δυο κρατών στην Κύπρο. Καιρός να προσγειωθεί ο Τατάρ και να αφήσει τους Τουρκοκύπριους ελεύθερους να δουν το δικό τους συμφέρον και όχι αυτό της Τουρκίας.

* Λόρια Μαρκίδη
Πρώην πρέσβης

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Μια… συντεταγμένη ριγμένη στο πέλαγος: Το ΝΑΤΟ με απαίτηση της Τουρκίας έσβησε -και πάλι- από το χάρτη την Κύπρο – Η Αθήνα απλά… διαμαρτυρήθηκε!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: