Λουτρό αίματος στη Μέση Ανατολή, αλλά οι “μεγάλοι” της Γης παραμένουν θεατές και …απολαμβάνουν το τραγικό “θέαμα”: Η Ευρώπη ως παρακολούθημα των Ηνωμένων Πολιτειών…

epa10970772 Protesters light up their mobile phones during a demonstration calling for the release of hostages held by Hamas, at the Museum of Art in Tel Aviv, Israel, 11 November 2023. EPA, NEIL HALL




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Αθήνα

Τη σφαγή Ισραηλινών στα κιμπούτς από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ακολούθησε ένα δεύτερο λουτρό αίματος, ακόμη πιο σκληρό, που συνεχίζεται εδώ κι ένα μήνα.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαίοι βλέπουν τώρα ότι η υπερβολική ενθάρρυνση του Ισραήλ να απαντήσει στο τρομοκρατικό κτύπημα, δεν απέδωσε, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, αλλά ενέπλεξε το σύνολο του δυτικού κόσμου σε μια αλυσιδωτή βία, που ουδείς γνωρίζει που θα καταλήξει.

Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε, ότι στην Ε.Ε. το θέμα των διεθνών προβλημάτων αντιμετωπίζεται αναποτελεσματικά και χωρίς κοινή στρατηγική, η ευθύνη των χειρισμών παραδίδεται στα χέρια των ΗΠΑ, με τους Ευρωπαίους να ακολουθούν ασθμαίνοντας.

Βλέποντας όμως το παρελθόν, διαπιστώνει κανείς πόσες λάθος κινήσεις, στην διπλωματική αρχικά και εν συνεχεία στην σκακιέρα των επιχειρήσεων, έχουν κάνει οι ΗΠΑ.

Από που να αρχίσει κανείς. Από τα όσα συμφώνησαν Ρέιγκαν και Γέλτσιν το 1989, προκειμένου ο δεύτερος να συμφωνήσει στην επανένωση της Γερμανίας και δεν τηρήθηκαν; Ή στο φιάσκο του πολέμου του Ιράκ, που έγινε για τα πετρέλαια και όχι για τα πυρηνικά ή τα χημικά του Σαντάμ Χουσεΐν;

  • Για να μην πάμε στην άτακτη φυγή των στρατιωτών των ΗΠΑ από την Καμπούλ, όταν για μια ακόμη φορά επανήλθαν στην εξουσία οι μουλάδες ταλιμπάν. Τι να πει κανείς, όταν μετά από εκατόμβη νεκρών στο Ιράκ, ακούμε την κυβέρνηση της Βαγδάτης να καταφέρεται εναντίον των Αμερικανών, για τα όσα πράττουν στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Τι να πει κανείς για την επιθετικότητα της Ουάσιγκτον απέναντι στο Πεκίνο, όταν μόνοι τους οι κολοσσοί της νέας τεχνολογίας έβγαλαν τα μάτια τους, δίνοντας το now haw στην Κίνα, που την εκτόξευσε στα ουράνια. Γιατί λοιπόν θα πρέπει να παρασυρθεί η Ευρώπη τηρώντας ανάλογη στάση και συμπεριφορά;

Για μια ακόμη φορά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αποδεικνύεται γυμνό σε θέματα γεωπολιτικών δράσεων και ισορροπιών. Γιατί άλλο είναι αυτά να συμβαίνουν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και άλλο που συμβαίνουν δίπλα στο σπίτι μας, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Από τον πόλεμο που εξελίσσεται στη γειτονιά μας και από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μπάιντεν, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, ότι οι ΗΠΑ βλέπουν μόνο το σήμερα, δεν διδάσκονται από το χθες και δεν μπορούν να δουν, τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Τα αντανακλαστικά τους δεν έχουν σχέση με το γεωπολιτικό τους αποτύπωμα μια και αλόγιστα θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές και πακτωλό χρημάτων, οδηγώντας τους σε μηδενικό αποτέλεσμα.

Πριν καν κλείσει η πληγή του Ουκρανικού, με το αίμα να ρέει άφθονο και τις καταστροφές σε υποδομές να είναι ανυπολόγιστες, άνοιξε ένα δεύτερο σφαγείο στη Γάζα, με ευθύνη κυρίως των ΗΠΑ, που δεν κινήθηκαν αποφασιστικά και έγκαιρα προς μια λύση του Παλαιστινιακού, αφήνοντας τους ακραίους του Τελ Αβίβ, να κρατούν διαρκή σε ομηρία τους Παλαιστίνιους.

Τόσο οι συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, όσο και του Όσλο, έμειναν ημιτελείς, με αποτέλεσμα οι ισλαμιστές να πάρουν το πάνω χέρι. Αλλά και οι υπερορθόδοξοι του Ισραήλ δεν πάνε πίσω σε φανατισμό και αδιαλλαξία.

Σε αυτό το ζοφερό κλίμα οι Ευρωπαίοι κινούνται χωρίς πρόγραμμα με τον καθένα να κάνει του κεφαλιού του. Προφανές είναι ότι σε πολλά θέματα τα συμφέροντα της Ε.Ε. δεν συμβαδίζουν με αυτά των ΗΠΑ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ποιον έπληξε περισσότερο; Τους ευρωπαίους φυσικά, που έμειναν από καύσιμα, με αποτέλεσμα να ανέβουν στα ύψη οι τιμές τους και εν συνεχεία να αυξηθούν τα αγαθά πρώτης ανάγκης, που πλήττουν εδώ και ένα και πλέον χρόνο τα νοικοκυριά.

  • Ποια θα είναι τα αποτελέσματα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ανεξαρτήτως της έκβασης, που θα πάρει στο τέλος; Κύμα μεταναστευτικών ροών, που θα κατακλύσουν την Ευρώπη και που θα κάνουν όπως το βλέπουμε ήδη, εξαγωγή της βίας στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που κτίστηκε με πολλές προσπάθειες μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου τρίζει, όπως τα κτίρια στους σεισμούς κάποιων ρίχτερ.

Αν δεν ενωθούν πραγματικά οι Ευρωπαίοι, αν δεν ενσκήψουν σοβαρά στα του οίκου τους κι αν δεν αποστασιοποιηθούν από την τυχοδιωκτική πολιτική της κάθε υπερδύναμης, τότε τα σημερινά δεινά θα μοιάζουν σε λίγο με χάδι μπροστά στα χαστούκια που μας περιμένουν.

Οι καιροί ου μενετοί …

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τι Αδριανούπολη, τι Θεσσαλονίκη, όπως λέει και ο ισλαμιστής Ερντογάν; Τα σενάρια εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα και η αποστολή τους, ανάμεσα σε άλλες χώρες, και στην Ελλάδα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: