Κρατείται και ανακρίνεται ο διευθυντής του νοσοκομείου Σίφα της Γάζας: Αρνούνταν την ύπαρξη αρχηγείου της Χαμάς στο νοσοκομείο * Οι αποδείξεις του Ισραήλ [videos]

Οπτικό υλικό που δημοσιοποίησε ο ισραηλινός στρατός και στο οποίο επισημαίνονται οι θέσεις των υπόγειων αρχηγείων της Χαμάς, κάτω από το νοσοκομείο Σίφα στη Γάζα.




Ο Χάλεντ Αμπού Σάμρα, προϊστάμενος στο νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τη σύλληψη του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος, το οποίο βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού που αναζητεί εκεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς.

«Ο γιατρός Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια συνελήφθη», είπε ο γιατρός Αμπού Σάμρα. «Δύο νοσηλευτές έχουν συλληφθεί καθώς και ένας ακόμη γιατρός», διευκρίνισε από την πλευρά του αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

  • Λίγες ώρες αργότερα, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ο διευθυντής του νοσοκομείο κρατείται για ανάκριση σχετικά με στοιχεία που δείχνουν ότι οι εγκαταστάσεις του χρησιμοποιούνταν ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

«Στο νοσοκομείο, υπό τη διοίκησή του, υπήρχε εκτεταμένη τρομοκρατική δραστηριότητα της Χαμάς», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση.

Το Ισραήλ θεωρεί  το νοσοκομείο αλ Σίφα ως το βασικό κέντρο διοίκησης των επιχειρήσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Εδώ και ημέρες Ισραηλινοί στρατιώτες ερευνούν δωμάτιο δωμάτιο το νοσοκομείο, το μεγαλύτερο του παλαιστινιακού θύλακα.Οι ΗΠΑ αργότερα επιβεβαίωσαν τα στοιχεία που παρουσίασε το Ισραήλ.

Πολλοί γιατροί δήλωσαν στο AFP ότι κρατήθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες στη διάρκεια αυτών των ερευνών.

Το Ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ ανέφερε νωρίτερα ότι ο Αμπού Σαλμίγια συνελήφθη καθώς έφευγε προς τα νότια της Λωρίδας μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου που έχουν ανοίξει τα ισραηλινά στρατεύματα. Eπίσης, ανέφερε πως ανακρίνεται από πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών Σιν Μπετ και των ΙDF.

Οι εικόνες εκκένωσης του αλ Σίφα στις 18 Νοεμβρίου είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου. Περισσότεροι από 2.300 ασθενείς, υγειονομικό προσωπικό και εκτοπισμένοι που βρίσκονταν εκεί αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν σε δραματικές συνθήκες, με εξαίρεση τους ασθενείς και τους τραυματίες που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν. Πρόωρα βρέφη μεταφέρθηκαν με ειδική αποστολή την επομένη στην Αίγυπτο.

Ο Αμπού Σαλμίγια, ο τόπος κράτησης του οποίου δεν έχει γίνει γνωστός, είχε δηλώσει στο AFP ότι έλαβε από τον ισραηλινό στρατό «εντολή εκκένωσης» του νοσοκομείου αλ Σίφα. Από την πλευρά τους οι ισραηλινές δυνάμεις διαβεβαίωσαν ότι απομάκρυναν εκατοντάδες ασθενείς από το νοσοκομείο, έπειτα από «αίτημα» του διευθυντή.

  • Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο, όπως δήλωσε, ήταν συνομιλία μεταξύ του Αμπού Σαλμίγια και υψηλόβαθμου Ισραηλινού αξιωματούχου, στην οποία οι δύο άνδρες επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την εντολή εκκένωσης.

Εξάλλου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανακοινώσει ότι εντόπισαν ένα τούνελ μήκους 55 μέτρων κάτω από το αλ Σίφα, το οποίο «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατία».Κατά τις αρχικές έρευνες που διεξήχθησαν στο εσωτερικό του νοσοκομείου, τα στρατεύματα ανακάλυψαν τυφέκια εφόδου, χειροβομβίδες και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό κρυμμένα σε θαλάμους του νοσοκομείου.

Επίσης έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του νοσοκομείου οι οποίες αποδεικνύουν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ότι κρατήθηκαν εκεί κάποιοι από τους ομήρους που έχει πιάσει η Χαμάς.

Η τρομοκρατική οργάνωση απάντησε ότι οι όμηροι μεταφέρθηκαν εκεί για να τους παρασχεθεί φροντίδα.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η Χαμάς κατήγγειλε «έντονα» τη σύλληψη του Αμπού Σαλμίγια και των συναδέλφων του.

«Ζητάμε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και τις διεθνείς οργανώσεις να εργαστούν για την άμεση απελευθέρωσή τους», τόνισε.

Περαιτέρω εικόνες που κυκλοφόρησε ο Ισραηλινός Στρατός από τις κάμερες παρακολούθησης στη Σίφα δείχνουν τρομοκράτες της Χαμάς μέσα στο νοσοκομείο και έξω από τα δωμάτια των ομήρων, καθώς και κλεμμένα οχήματα των Ισραηλινών στρατευμάτων που μεταφέρθηκαν στο ιατρικό κέντρο.

Ενώ το προσωπικό του νοσοκομείου Σίφα, συμπεριλαμβανομένου του Αμπου Σαλμίγια, συνέχιζε να αρνείται ότι το ιατρικό συγκρότημα χρησιμοποιείται από την τρομοκρατική ομάδα, ένα πρώην μέλος του προσωπικού, Βρετανός γιατρός, επιβεβαίωσε σε πρόσφατη συνέντευξη ότι υπήρχαν περιοχές του νοσοκομείου όπου δεν μπορούσε να πάει, γιατί θα τον πυροβολούσαν.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο αγγλόφωνο κανάλι του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού France24, ο γιατρός, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το όνομά του από φόβο μήπως θέσει σε κίνδυνο τους συναδέλφους του στη Γάζα, είπε ότι είχε εργαστεί στο Σίφα και σε άλλα νοσοκομεία στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη επί τρία χρόνια.

Ο γιατρός είπε επίσης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι αν το προσωπικό του νοσοκομείου φοβόταν κατά 10% από πιθανές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, το 90% φοβόταν ότι θα διωχθεί από τη Χαμάς.

Με πληροφορίες από AFP/Τhe Times of Israel

Το Κατάρ υποστηρίζει ότι είναι θέμα ωρών η έναρξη της ανταλλαγής των Ισραηλινών ομήρων με τους φυλακισμένους Παλαιστίνιους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: