Σε τροχιά σύγκρουσης Μπάιντεν και Νετανιάχου για το μετά-Χαμάς καθεστώς στη Γάζα: Διεθνή έλεγχο και δύο κράτη θέλουν οι ΗΠΑ, ανίκανος ο Αμπάς να κυβερνήσει, λέει το Ισραήλ

FILE PHOTO: A member of the Israeli army looks on as troops take position over Balata refugee camp during an operation by the Israeli army inside the camp, near Nablus, West Bank, 19 November 2023. EPA/ALAA BADARNEH




Για πρώτη φορά δημοσίως ο πρόεδρος  των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στη διαχείριση της ασφάλειας της Λωρίδας της Γάζας για μια ενδιάμεση περίοδο μετά τον πόλεμο προκειμένου να υπάρξει τελικά διακυβέρνησή της από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Σε άρθρο του στην Washington Post, απειλεί επίσης να απαγορεύσει την είσοδο στους Ισραηλινούς εποίκους που επιτίθενται εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

Ωστόσο, η έκκληση Μπάιντεν για διεθνή επόπτευση της Γάζας και μετέπειτα διακυβέρνηση από την Παλαιστινιακή Αρχή δεν τυγχάνει της συμφωνίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

  • Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πράγματι, χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, απαντώντας στις απόψεις Μπάιντεν, δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή στην τρέχουσα μορφή της «δεν είναι ικανή» να το πράξει, ενώ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος  Μαχμούντ Αμπάς, κατηγόρησε το Ισραήλ για «γενοκτονία» στη Γάζα.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δεσμεύσει πόρους για να στηρίξει τον λαό της Γάζας αμέσως μετά από αυτήν την κρίση, συμπεριλαμβανομένων των προσωρινών μέτρων ασφαλείας», έγραψε ο Μπάιντεν στο άρθρο.

  • Τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει «να δημιουργήσει έναν μηχανισμό ανοικοδόμησης για να καλύψει βιώσιμα τις μακροπρόθεσμες ανάγκες της Γάζας» και ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να μην προκληθούν ποτέ τρομοκρατικές απειλές από τη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε επίσης τη δέσμευσή του στη λύση των δύο κρατών ως «ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ασφάλεια τόσο του ισραηλινού όσο και του παλαιστινιακού λαού» και είπε ότι «αν και αυτή τη στιγμή μπορεί να φαίνεται ότι αυτό το μέλλον δεν ήταν ποτέ πιο μακριά, η τρέχουσα κρίση την έχει καταστήσει πιο επιτακτική από ποτέ».

  • «Καθώς προσπαθούμε για την ειρήνη, η Γάζα και η Δυτική Όχθη θα πρέπει να επανενωθούν κάτω από μια ενιαία δομή διακυβέρνησης, τελικά κάτω από μια αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς όλοι εργαζόμαστε προς μια λύση δύο κρατών», έγραψε στο άρθρο του που αφορά την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή αλλά και την Ουκρανία.

Στο άρθρο του, ο Μπάιντεν επεσήμανε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως το «βασικό έθνος» στη συσπείρωση χωρών εναντίον της Χαμάς και της Ρωσίας, τις οποίες χαρακτήρισε ως απειλή για τη δημοκρατία και την παγκόσμια ασφάλεια.

  • «Τόσο ο Πούτιν όσο και η Χαμάς αγωνίζονται για να σβήσουν μια γειτονική δημοκρατία από τον χάρτη. Και τόσο ο Πούτιν όσο και η Χαμάς ελπίζουν να συντρίψουν την ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα και  να επωφεληθούν από την επακόλουθη αναταραχή. Η Αμερική δεν μπορεί και δεν πρόκειται να το αφήσει να συμβεί. Για τα δικά μας συμφέροντα εθνικής ασφάλειας — και για το καλό όλου του κόσμου», έγραψε.

Το όραμα της κυβέρνησης Μπάιντεν για τελική διακυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής της Γάζας και οι προσπάθειές της να συσπειρώσει Άραβες συμμάχους για να βοηθήσουν στη διαχείριση της ασφάλειας της Λωρίδας στο ενδιάμεσο, αμφισβητήθηκε από τον Νετανιάχου, ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τη συνολική ευθύνη ασφάλειας για τη Γάζα και δεν θα παραδώσει στις «διεθνείς δυνάμεις».

Το βράδυ του Σαββάτου, είπε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή με τη σημερινή της μορφή «δεν είναι ικανή» να διοικήσει τον θύλακα, σημειώνοντας ότι ο Αμπάς δεν έχει καταδικάσει ακόμη τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου, ενώ ορισμένοι από τους υπουργούς του «πανηγυρίζουν αυτό που συνέβη».

  • Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να καταστρέψουν τη Χαμάς και να απελευθερώσουν τους ομήρους. «Και πιστεύω ότι τελικά θα καταλήξουμε σε συμφωνία και σε αυτό: ότι είναι αδύνατο να τεθεί στη Γάζα υπό μια πολιτική κυβέρνηση που υποστηρίζει την τρομοκρατία, ενθαρρύνει την τρομοκρατία, χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και εκπαιδεύει για την τρομοκρατία».

Η πρόταση του Μπάιντεν απορρίφθηκε επίσης το Σάββατο από τον Ιορδανό Υπουργό Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφντί, ο οποίος είπε στο Φόρουμ Ασφαλείας της Μανάμα είπε ότι “κανένας αραβικός στρατός” δεν θα αναπτυχθεί στη Γάζα μετά τον πόλεμο, καθώς οι δεσμοί του Αμμάν με την Ιερουσαλήμ επιδεινώνονται περαιτέρω.

Η βία εξτρεμιστών εποίκων «πρέπει να σταματήσει»

Στο δημοσίευμα, ο Μπάιντεν απείλησε επίσης να εκδώσει απαγόρευση βίζας στους δράστες πράξεων βίας από εποίκους κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, η οποία έχει αυξηθεί από την αρχή του πολέμου.

  • Έως και επτά Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από εξτρεμιστές εποίκους, αν και οι συνθήκες ορισμένων από αυτά τα περιστατικά δεν είναι σαφείς και δεν είναι δυνατός ο ακριβής προσδιορισμός για το αν αυτά τα άτομα σκοτώθηκαν από πυρά εποίκων ή των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με την αριστερή ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα Yesh Din, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 185 επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων σε περισσότερες από 84 πόλεις και χωριά γύρω από την επικράτεια από τις 7 Οκτωβρίου.

Ενώ μεγάλο μέρος του άρθρου του Μπάιντεν ανασκόπησε τις θέσεις που έχουν εκφράσει οι ΗΠΑ εδώ και εβδομάδες, η απειλή σχετικά με την απαγόρευση βίζας φαίνεται να είναι νέα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να λάβουν τα δικά μας βήματα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης βίζας κατά των εξτρεμιστών που επιτίθενται εναντίον αμάχων στη Δυτική Όχθη», γράφει ο Μπάιντεν.

Αργότερα το Σάββατο, ο Αμπάς κάλεσε τον Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τη διεθνή του επιρροή για να σταματήσει την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, αποκαλώντας την «γενοκτονία».

«Η ιστορία δεν θα απαλλάξει κανέναν από αυτά τα εγκλήματα. Σας καλώ να παρέχετε ανακούφιση στον πολιορκημένο λαό μας στη Γάζα. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει αμέσως. Πώς μπορεί αυτή η γενοκτονία να είναι αυτοάμυνα; Στην πραγματικότητα, αυτή η γενοκτονία είναι ένα έγκλημα πολέμου που απαιτεί τιμωρία», είπε.

Σας καλώ επίσης να παρέμβετε επειγόντως για να σταματήσετε τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων και τη συνεχή τρομοκρατία από εποίκους εναντίον του λαού μας στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, που προμηνύουν μια επικείμενη έκρηξη», είπε.

Με πληροφορίες από CNN/The Times of Israel

 

Επιτέλους φως αν και διαψεύδουν Νετανιάχου και Λευκός Οίκος: Κοντά σε συμφωνία για απελευθέρωση δεκάδων ομήρων από τη Χαμάς με αντάλλαγμα την «πενθήμερη παύση του πυρός»;

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: