Κατοχή και «κατοχή» και απίστευτη λογική: Οι ΗΠΑ έδωσαν κάλυψη ουσιαστικά στις τουρκικές αθλιότητες, όταν ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η κατοχή διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση!

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ, Λευκωσία

Χρόνια τώρα το ζητούμενο ήταν να πράξει η ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό.  Ως δηλαδή ήταν πρόθυμη για κάτι τέτοιο η τουρκική πλευρά.

Ασχέτως όμως της στάσης της τουρκικής πλευράς, ορθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες.  Και ανέλαβε πρωτοβουλίες και μάλιστα χλευάστηκε για αυτές, κυρίως, από όσους τις ζητούσαν εντονότερα από άλλους.  Και απέδωσαν υπο την έννοια ότι δημιούργησαν κινητικότητα στο Κυπριακό.

Στα πλαίσια αυτής της κινητικότητας και η προσπάθεια διορισμού απεσταλμένου του ΟΗΕ ή μάλλον του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε στο κυπριακό.  Σε αυτά τα  πλαίσια η προσπάθεια προώθησης και άλλων μέτρων προς διευκόλυνση της επανέναρξης του διαλόγου.

  • Αυτές οι προσπάθειες διεξάγονται την ώρα που η τουρκική αδιαλλαξία και η προκλητική αρνητικότητα του κ. Τατάρ έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.  Στο υπο αναφορά χρονικό πλαίσιο είχαμε και την κρίση στην Πύλα και όσα ακολούθησαν.

Η μάχη λοιπόν, γιατί περι μάχης πρόκειται, για διορισμό απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ συνεχίζεται, παρά τις καθημερινές δηλώσεις ΄Αγκυρας και Τατάρ, ότι όλα έχουν τελειώσει.  Και ότι το μόνο που συζητούν είναι την εκ μέρους μας και εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών αποδοχή της ιδέας της κυριαρχικής ισότητας.

Την ίδια στιγμή βρίσκονται σε διαρκή διεθνή εκστρατεία αναγνώρισης του παράνομου κατοχικού μορφώματος στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Να προσθέσω ότι μόλις πριν λίγες μέρες οι ΗΠΑ έδωσαν ουσιαστικά κάλυψη στις τουρκικές αθλιότητες, όταν ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου, μας είπε ότι «υπάρχει κατοχή και κατοχή» και ότι η κατοχή διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση.

Δηλαδή με άλλα λόγια άλλο κατοχή στην Ουκρανία, άλλο στην Κύπρο, άλλο στην Παλαιστίνη κ.ο.κ.  Καλά, γιατί φωνάζουν οι ΗΠΑ και ορισμένοι εδώ όταν η Ρωσία λέει το ίδιο;

Η πιο πάνω δήλωση δίνει κάλυψη στην τουρκική αδιαλλαξία και τις αιτιάσεις της Τουρκίας για  να μην αποδέχεται ότι και στην περίπτωση της Κύπρου όπως και αλλού, υπάρχουν αποφάσεις του ΟΗΕ που πρέπει να εφαρμοστούν.

Η πιο πάνω δήλωση προδιαθέτει, δυστυχώς, και ως προς το τι αναμένουμε στην μεγάλη προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου.  Τι εννοώ;  Ο απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, αυτό που αναμένω ότι θα εντεταλθεί να κάνει, είναι να διερευνήσει τη δυνατότητα επανέναρξης του διαλόγου.

Αν η τουρκική πλευρά και ο κ. Τατάρ τοποθετηθούν, που είναι το πλέον πιθανόν και αναμενόμενο, όπως εδώ και χρόνια τοποθετούνται, τι θα γίνει;  Ο εκπρόσωπος του Γ.Γ.  του ΟΗΕ θα ακούσει δυο διαμετρικά αντίθετες θέσεις.  Η ελληνοκυπριακή πλευρά να λέει, λύση στη βάση και στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και ο Τατάρ να λέει ότι όσα προνοούν τα ψηφίσματα έχουν αποδημήσει στο χρόνο και ότι το μόνο  που συζητά είναι «λύση» στη βάση της χωριστής κυριαρχικής ισότητας.

  • Στο σημείο αυτό η προσπάθεια ουσιαστικά ναυαγεί και κανονικά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ καταγγέλλει  την Τουρκία και τον Τατάρ στο Συμβούλιο Ασφαλείας γιατί απορρίπτουν ασυζητητί τις αποφάσεις του ΟΗΕ τις οποίες ο ίδιος έχει χρέος να προωθεί ως εντολοδόχος του διεθνούς οργανισμού.

Δυστυχώς για μας η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, προδιαθέτει για κάτι άλλο και όχι την καταγγελία της αδιάλλακτης πλευράς.  Και καλά οι ΗΠΑ προστατεύουν τα «εθνικά τους συμφέροντα» όπως λένε, προστατεύοντας τη «σύμμαχο»  Τουρκία.

Στην Κύπρο αυτοί που από τώρα φορτώνουν την ευθύνη για ενδεχόμενο νέο αδιέξοδο στην ε/κ πλευρά, ποιόν και τι προστατεύουν;  Δεν βλέπουν, δεν ακούνε, τις θέσεις Άγκυρας και Τατάρ;  Γιατί δεν σχολιάζουν τη δήλωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ;  Τι νόημα έχουν οι αμερικανικές δηλώσεις για το άνευ προηγούμενο καλό επίπεδο των σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας και Η.Π.Α;

Η βελτίωση αυτών των σχέσεων θα πάψει να είναι μονόπλευρη και μονοσήμαντη, μόνο τότε, όταν οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν το Κυπριακό  ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι να λένε «υπάρχει κατοχή και κατοχή».

Τι λένε επι τούτου οι εδώ απολογητές τους;  Να σας πω τι θα πουν, αν δεν έχουμε θετικές εξελίξεις.  Φταίει η ε/κ πλευρά, που δεν αποδέχθηκε το  Σχέδιο Αναν, που δεν αποδέχτηκε τα πάντα στο Κραν Μοντανά κ.ο.κ.

Διερωτούμαι λοιπόν.  Έπρεπε να είχαμε αποδεκτεί ένα μη λειτουργικό σχέδιο, γεμάτο ασάφειες που ΔΕΝ εξασφάλιζε την απαλλαγή της Κύπρου από την Τουρκία, επειδή οι «σύμμαχοι και εταίροι» μας έλεγαν ψέματα ότι θα βελτιωνόταν σταδιακά κατά την εφαρμογή του.

  • Και επειδή και πάλιν ψευδώς μας διαβεβαίωναν ακόμα και από το βήμα της Κυπριακής Βουλής ότι ήταν πλήρως εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.Επρεπε να αποδεχτούμε στο Κραν Μοντανά τις υποτιθέμενες προφορικές διαβεβαιώσεις Τσαβούσογλου για τα θέματα στρατευμάτων και εγγυήσεων, αν τις έδωσε ποτέ έστω και προφορικά και όχι να τα ζητούμε γραπτώς!

Αυτά τα λένε οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι τώρα κατηγορούν την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν εξασφάλισε γραπτή διαβεβαίωση από τα Ηνωμένα Έθνη ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας ΟΗΕ και τ/κ πλευράς.  Δηλώνουν εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν εμπιστεύονται τον ΟΗΕ και τον κ. Στιούαρτ, ότι έκανε ισότιμες και αντίστοιχες  συμφωνίες.  Ότι μας έκρυψε πράγματα.

Για την Πύλα, η οποία συγκριτικά με την αποδοχή ή όχι του Σχεδίου Αναν ή το Κραν Μοντανά, ελάχιστη έχει σπουδαιότητα.  Για τη Πύλα λοιπόν ζητούν να υπήρχε γραπτή συμφωνία με ΟΗΕ γιατί προφανώς δεν έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στον Οργανισμό και γιατί εξόφθαλμα παραδέχονται ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην τουρκική πλευρά.  Αλλά μόνο για την Πύλα.  Στα υπόλοιπα, στα σοβαρά, στα κρίσιμα την εμπιστεύονται.  Για αυτό και αποδέχονται τις προφορικές διαβεβαιώσεις της Τουρκίας.  Απίστευτη λογική!

Διαβάστε: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video): Η άρνηση των Αμερικανών να αναγνωρίσουν την κατοχή της Κύπρου πρέπει να καταγγελθεί από Λευκωσία και Αθήνα

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Διεθνής Κοινότητα στην κυπριακή αντίληψη: Η συμμετοχή στη διεφθαρμένη Ε.Ε. δεν σημαίνε ότι πρέπει να κλείνεις τα μάτια και τα αυτιά σου στις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: