Ισραηλινό πλήγμα στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα της Δυτικής Όχθης: Τουλάχιστον 26 νεκροί από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη Χαν Γιούνις

epa10980251 Smoke rises following an Israeli air strike on the city of Beit Hanoun, in the northern Gaza Strip, as seen from the Israeli city of Sderot, southern Israel, 17 November 2023. EPA, ATEF SAFADI




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τα ξημερώματα του Σαββάτου στην πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων (WAFA).

Τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τις ίδιες πληροφορίες είχε μεταδώσει νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο δημοσιογράφο του ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) δεν έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τη συγκεκριμένη αναφορά.

Νωρίτερα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από ισραηλινό πλήγμα στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από ισραηλινό πλήγμα στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) δεν έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τη συγκεκριμένη αναφορά.

Το δίκτυο Al Jazeera μεταδίδει πως ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε κτίριο που ανήκει στη Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς, του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής.

Τουλάχιστον 186 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 51 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στο Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Επιπλέον οκτώ Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς εποίκους, ενώ τέσσερις Ισραηλινοί έχουν βρει τον θάνατο σε παλαιστινιακές επιθέσεις.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα πλήξουν στόχους της Χαμάς όπου και αν τους βρουν, ακόμη και στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, ενώ συνεχίζεται η χερσαία επιχείρηση στον βορρά του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρησή μας. Θα γίνει οπουδήποτε υπάρχει η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου και του νότου» της Λωρίδας, είπε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Θα γίνει κατά τη στιγμή, τον τόπο και τις συνθήκες που θα είναι καλύτερες για τον στρατό», πρόσθεσε.

ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σήμερα την αποστολή δύο βυτιοφόρων που θα μεταφέρουν καθημερινά καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας, «κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών», όπως έγινε γνωστό από Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα μετά από σύσταση του στρατού και της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ. Δύο βυτιοφόρα θα κάνουν καθημερινά παραδόσεις καυσίμων «για να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών του ΟΗΕ» στον θύλακα, όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.

Με την απόφαση αυτή το Ισραήλ «εξακολουθεί να έχει το αναγκαίο περιθώριο κινήσεων για να εξοντώσει τη Χαμάς», πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε την Τετάρτη ότι θα «κατέρρεαν» οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις της στη Γάζα. Σύμφωνα με ένα στέλεχός της, 50 βυτιοφόρα με καύσιμα περνούσαν καθημερινά στον θύλακα πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα ενέκρινε την παράδοση καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, γιατί θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτά η Χαμάς, την οποία κατηγορεί ότι οικειοποιήθηκε εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα για να καλύψει τις στρατιωτικές ανάγκες της.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις εδώ και εβδομάδες στο Ισραήλ για να επιτρέψει τις παραδόσεις καυσίμων στη Γάζα και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετέφερε αυτό το μήνυμα στις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε αυτήν την εβδομάδα με τον υπουργό Στρατηγικών Επιχειρήσεων του Ισραήλ Ρον Ντέρμερ και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ, ο οποίος μετέχει στο πολεμικό συμβούλιο.

Τα πρώτα καύσιμα αναμένεται να φτάσουν αύριο Σάββατο μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα. Προβλέπεται ότι θα παραδίδονται έως και 140.000 λίτρα κάθε 48 ώρες, εκ των οποίων τα 20.000 θα προορίζονται για τις γεννήτριες που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

(Με πληροφορίες από Al Jazeera)
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ναμπλούς, Palestine – Ιερουσαλήμ, Israel

Πρώην αρχηγούς του Ισραηλινού Στρατού και της Μοσάντ προτιμούν οι Ισραηλινοί για διαδόχους του Νετανιάχου [δημοσκόπηση]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: