Είναι σύμφυτος στον άνθρωπο ο πόλεμος; Αγριες μάχες στην Ευρώπη 1.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε, στη νεολιθική εποχή: Ερευνα [videos]

Από τις μετρήσεις σε κρανία της έρευνας φωτο Scientific Reports




Η πρώιμη περίοδος πολέμου στην Ευρώπη μπορεί να συνέβη περισσότερα από 1.000 χρόνια πριν από την πρώτη μεγάλης κλίμακας σύγκρουση στην περιοχή, εκτιμούν ερευνητές.

Η εκ νέου ανάλυση περισσότερων από 300 συνόλων σκελετικών υπολειμμάτων που αποκαλύφθηκαν στην Ισπανία – ραδιενεργός άνθρακας που χρονολογείται μεταξύ 5.400 και 5.000 ετών – δείχνει ότι οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα πολύ πριν σχηματιστούν ισχυρά κράτη στην περιοχή.

Ο αριθμός των κατεστραμμένων οστών και το δυσανάλογα υψηλό ποσοστό των ανδρών υποδηλώνουν ότι τα τραύματα προήλθαν από μια περίοδο σύγκρουσης, η οποία δυνητικά θα διαρκέσει τουλάχιστον μήνες, είπαν οι συγγραφείς μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Η μελέτη επανεξέτασε τα σκελετικά λείψανα 338 ατόμων από μια θέση μαζικής ταφής σε μια ρηχή σπηλιά στην περιοχή Rioja Alavesa της βόρειας Ισπανίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά τραυματισμών για την εποχή, με το 23% των ατόμων να παρουσιάζουν ενδείξεις σκελετικών τραυματισμών και το 10% να έχουν μη επουλωμένους τραυματισμούς.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν επίσης ότι το 74% των μη επουλωθέντων τραυματισμών και το 70% των θεραπευμένων τραυματισμών είχαν συμβεί σε εφήβους ή ενήλικες άνδρες, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι σε γυναίκες και μια διαφορά που δεν παρατηρήθηκε σε άλλες ευρωπαϊκές νεολιθικές τοποθεσίες μαζικής θανατηφόρας.

Πενήντα δύο αιχμές βελών από πυριτόλιθο ανακαλύφθηκαν επίσης στην τοποθεσία, και 36 από αυτές είχαν μικρές ζημιές που σχετίζονται με το χτύπημα ενός στόχου.

Προηγούμενη έρευνα είχε εκτιμήσει ότι οι συγκρούσεις αποτελούνταν από σύντομες επιδρομές διάρκειας λίγων ημερών και στις οποίες συμμετείχαν μικρές ομάδες έως 20 έως 30 ατόμων, και θεωρήθηκε ότι οι πρώτες κοινωνίες δεν είχαν τις υλικοτεχνικές δυνατότητες για να υποστηρίξουν μεγαλύτερης κλίμακας συγκρούσεις.

Η παλαιότερη τέτοια σύγκρουση στην Ευρώπη πιστευόταν προηγουμένως ότι συνέβη κατά την εποχή του χαλκού, περίπου 4.000 έως 2.800 χρόνια πριν.

Το συνολικό ποσοστό τραυματισμού, το υψηλότερο ποσοστό τραυματισμών για τους άνδρες, το σχετικά υψηλό ποσοστό επουλωθέντων τραυματισμών (που υποδηλώνει ότι η σύγκρουση συνεχίστηκε για αρκετούς μήνες) και η προηγουμένως παρατηρηθείσα ζημιά στις αιχμές βελών οδήγησε τους συγγραφείς στο συμπέρασμα ότι πολλά από τα άτομα στην ταφή περιοχή εκτέθηκαν σε βία και ενδέχεται να υπήρξαν θύματα πολέμου.

Οι λόγοι της σύγκρουσης είναι ασαφείς, είπαν οι συγγραφείς, αλλά εικάζουν ότι θα μπορούσε να προκλήθηκε από ένταση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων στην περιοχή κατά την ύστερη νεολιθική περίοδο.

Με πληροφορίες από theguardian.com
Eλλάδα Αθήνα

Βρήκαν ακόμη ένα κομμάτι από το χαμένο dna του πλανήτη μας: Η πρώιμη Γη, συγκρούστηκε πριν από 4,5 δισ. χρόνια με τη Theia – Η μισή έμεινε εδώ και η άλλη μισή εκτινάχθηκε και έγινε η Σελήνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: