«Είναι μόνο η αρχή» λέει ο Πρόεδρος Μπάιντεν για την απελευθέρωση των 24 ομήρων από την Χαμάς: Συνεχείς επαφές και διαπραγματεύσεις με Ισραήλ, Κατάρ και Αίγυπτο

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη διάρκει συνάντησής του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου [δεν εικονίζεται]. EPA/MIRIAM ALSTER / POOL




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τη σημερινή απελευθέρωση 24 ομήρων της Χαμάς, υπογραμμίζοντας πως θεωρεί ότι «είναι μόνο η αρχή» και πως η συμφωνία είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της ανακωχής προκειμένου να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση περισσότερων απαχθέντων.

«Αυτός είναι ο στόχος μας», τόνισε.

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως η συμφωνία επιτεύχθηκε χάρη και στις έντονες διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένων «πολυάριθμων επαφών» που είχε ο ίδιος με ηγέτες χωρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Σήμερα, μπορούμε να αισθανόμαστε ευγνώμονες για την επανένωση οικογενειών με αγαπημένα τους πρόσωπα που κρατούνταν όμηροι επί σχεδόν 50 ημέρες», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στη νήσο Ναντάκετ της Μασαχουσέτης.

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι έχει μιλήσει επανειλημμένα με τον Εμίρη του Κατάρ, τον Πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου «για να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις».

  • «Αναμένουμε να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι αύριο. Και περισσότεροι την επόμενη μέρα, και περισσότεροι την επόμενη μέρα. Τις επόμενες μέρες αναμένουμε ότι δεκάδες όμηροι θα επιστραφούν στις οικογένειές τους» υπογράμμισε λέγοντας ότι «δεν θα σταματήσει» μέχρι να έρθουν στο σπίτι όλοι οι εναπομείναντες όμηροι στη Γάζα .

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναβίωσης της διαδικασίας για την επίλυση του Μεσανατολικού, για μια «λύση δύο κρατών», υπογραμμίζοντας ότι η Χαμάς δεν επιθυμεί «Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζήσουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά».

Συμπλήρωσε ότι η Χαμάς – η οποία διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 – «δεν δίνει δεκάρα» για «τους αθώους Παλαιστίνιους που υποφέρουν πολύ εξαιτίας αυτού του πολέμου, τον οποίο εξαπέλυσε η Χαμάς».

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, United States

Ο ακήρυκτος πόλεμος του Ιράν εναντίον των ΗΠΑ συνεχίζεται: Νέες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία και το Ιράκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: