Η τελική απαίτηση της Τουρκίας για να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Κλείστε το Nordic Monitor, δώστε μας τους αυτοεξόριστους δημοσιογράφους [video]

Ο αυτοεξόριστος στη Στοκχόλμη, Τούρκος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt εκ των ιδρυτών του Nordic Monitor screen Shot via YouTube




Εν μέσω σκόπιμα παρατεταμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας σχετικά με την έγκριση από την Άγκυρα της ένταξης του σκανδιναβικού έθνους στο ΝΑΤΟ, οι Τούρκοι διαπραγματευτές έχουν εισαγάγει μια σκανδαλώδη απαίτηση:

Ζητούν το κλείσιμο του Nordic Monitor, μιας ερευνητικής ιστοσελίδας ειδήσεων με έδρα στη Στοκχόλμη, που διοικείται από δύο εξόριστους Τούρκους δημοσιογράφους.

Το άκρως προκλητικό αίτημα, που προφανώς τέθηκε κατά τις εμπιστευτικές συναντήσεις μεταξύ της τουρκικής και της σουηδικής αντιπροσωπείας, αποκαλύφθηκε κατά λάθος από τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Burak Akçapar κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου, η οποία ήταν επιφορτισμένη με την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις 25 Οκτωβρίου.

«Το θέμα του Nordic Monitor είναι ένα σοβαρό θέμα. … Φυσικά, το κλείσιμο αυτού είναι μέρος και θα συνεχίσει να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων που διεξάγουμε με τη Σουηδία», ενημέρωσε ο Akçapar τους νομοθέτες στις 16 Νοεμβρίου, παρέχοντας παράλληλα πληροφορίες για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τη σουηδική αντιπροσωπεία για την ικανοποίηση των αιτημάτων της Άγκυρας.

  • Το Nordic Monitor, που ιδρύθηκε στη Σουηδία από δύο Τούρκους δημοσιογράφους με έδρα τη Στοκχόλμη, τον Abdullah Bozkurt και τον Levent Kenez, το 2019, είναι αφιερωμένο στη σε βάθος κάλυψη της Τουρκίας μέσω της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Η πλατφόρμα αποκαλύπτει τις αδικίες της κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θεωρούνται ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

Άρθρα που δημοσιεύονται από το Nordic Monitor αναφέρονται συχνά από διεθνή μέσα ενημέρωσης και η παρουσίαση τεκμηριωμένων στοιχείων σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της κυβέρνησης Ερντογάν προσελκύει την προσοχή του διεθνούς κοινού.

Και οι δύο δημοσιογράφοι, ο Bozkurt και ο Kenez, είναι μέλη της Σουηδικής Ένωσης Δημοσιογράφων (Journalistförbundet), μιας επαγγελματικής οργάνωσης αφιερωμένης στην προώθηση της ελευθερίας του Τύπου και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων στη Σουηδία.

Δικαιολογώντας το αίτημα της Τουρκίας για το κλείσιμο του Nordic Monitor, ο Akçapar αναφέρθηκε σε μια σειρά άρθρων που δημοσίευσε το Nordic Monitor που αποκάλυψε εκτεταμένες δραστηριότητες παρακολούθησης που διεξήγαγαν Τούρκοι διπλωμάτες σε ξένες χώρες.

Δημοσιευμένα έγγραφα έδειξαν ότι πολλοί Τούρκοι πρεσβευτές διεξήγαγαν εκτενείς επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών για επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν σε ξένες χώρες. Οι πληροφορίες αυτές διαβιβάστηκαν στη συνέχεια στα κεντρικά γραφεία στην Άγκυρα, με αποτέλεσμα να ληφθούν διάφορα τιμωρητικά μέτρα κατά των επικριτών και των αντιπάλων, ακόμη και εκείνων που ήταν εξόριστοι, καθώς και των μελών των οικογενειών τους στην Τουρκία.

Ο Akçapar ήταν μεταξύ εκείνων που εντοπίστηκαν σε μια επιχείρηση κατασκοπείας στην Ινδία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρεσβευτής στο Νέο Δελχί, διαπιστευμένος να εκπροσωπεί την Τουρκία σε πολλές γειτονικές χώρες.

Η αποκάλυψη, μετά από εξέταση εκατοντάδων τουρκικών κυβερνητικών εγγράφων, επιβεβαίωσε ότι οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές παραβιάζουν τους εσωτερικούς νόμους των κρατών υποδοχής και τις αρχές του διεθνούς δικαίου διενεργώντας παράνομες εκστρατείες συλλογής πληροφοριών και εκτεταμένες επιχειρήσεις πληροφοριών.

Οι απεσταλμένοι του Ερντογάν απολάμβαναν τα προνόμια και τις ασυλίες που ορίζονται στις διεθνείς συμβάσεις, ενώ κατασκόπευαν συστηματικά τους επικριτές του προέδρου, συλλέγοντας πληροφορίες για Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό και τις μετέφεραν στα κεντρικά γραφεία.

Οι ασυλίες και τα προνόμια που παρέχονται στους διπλωμάτες και το προξενικό προσωπικό ρυθμίζονται από διεθνείς συμβάσεις. Ωστόσο, οι διπλωμάτες, παρά το γεγονός ότι απολαμβάνουν τα προνόμια και τις ασυλίες που περιγράφονται στη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής.

Έχουν ρητή εντολή να αποφεύγουν την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του κράτους υποδοχής, όπως ορίζεται στο άρθρο 41. Ομοίως, το προξενικό προσωπικό, στο οποίο χορηγούνται περιορισμένα προνόμια και ασυλίες από τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις, μπορεί να υπόκειται σε έρευνες και διώξεις από τις αρχές του κράτους υποδοχής για εγκλήματα που διαπράχθηκαν τόσο εντός όσο και εκτός των χώρων του προξενείου, όπως περιγράφεται στο άρθρο 43 της σύμβασης.

Σύμφωνα με τον Akçapar, η Τουρκία έχει πετύχει πολλές παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, υποχρεώνοντάς τις να υιοθετήσουν διάφορα μέτρα που θα ήταν επωφελή για την Τουρκία.

Υποστήριξε ότι μέσω της δημιουργίας μόνιμων κοινών μηχανισμών μεταξύ των τριών χωρών, προϋπόθεση για την έγκριση της Τουρκίας για την έναρξη των προσφορών ένταξης κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνιο του 2022, η Τουρκία στοχεύει να αποσπάσει περαιτέρω οφέλη από αυτά τα έθνη.

Για τη Σουηδία, ο Akçapar υποστήριξε ότι υπό την πίεση της Τουρκίας, η χώρα υπέστη μια σημαντική αλλαγή παραδείγματος στην προσέγγισή της στην τρομοκρατία. Αυτή η αλλαγή είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη δεδομένου ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κατηγορηθεί ότι εκμεταλλεύεται την έννοια της τρομοκρατίας για να κρατά αδιάκριτα τους επικριτές της, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, ακτιβιστών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καθώς οι κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία επιφέρουν βαρύτερες ποινές και μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης, η κυβέρνηση ζήτησε από το καταχρηστικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης να επιβάλει τέτοιες κατηγορίες σε άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τη βία ή την τρομοκρατία.

Αυτή η πρακτική θέτει τις βάσεις για αυτολογοκρισία στην Τουρκία και συμβάλλει σε ένα διαρκές κλίμα φόβου. Η Τουρκία, με ανησυχητικό ιστορικό στην ελευθερία του Τύπου, κατατάσσεται τώρα στην 165η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) 2023 – πτώση 16 θέσεων από την κατάταξή της το 2022 στην 149η.

  • Πολλοί δημοσιογράφοι βρίσκονται έγκλειστοι στις τουρκικές φυλακές επειδή η επαγγελματική τους εργασία θεωρείται απειλή από την κυβέρνηση για τη συνταγματική τάξη και την αντιτρομοκρατική εκστρατεία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας έχουν αποδεκατιστεί από διακοπές λειτουργίας, εξαγορές και εξαναγκασμό πολλών δημοσιογράφων στην εξορία ή εκτός του επαγγέλματος.

Από το 2014, μετά από υποθέσεις διαφθοράς που ενέπλεξαν τον Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και τους στενούς του συνεργάτες σε ένα σχέδιο εξάλειψης κυρώσεων στο Ιράν αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε μια αυστηρή καταστολή σε δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης.

  • Η καταστολή είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο σχεδόν 200 μέσων ενημέρωσης και τη φυλάκιση εκατοντάδων δημοσιογράφων. Πολλοί δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να πάνε στην εξορία για να αποφύγουν την παράνομη φυλάκιση, συμπεριλαμβανομένων των συντακτών του Nordic Monitor Bozkurt και Kenez, οι οποίοι ζήτησαν άσυλο στη Σουηδία το 2016.

Η εκστρατεία της κυβέρνησης Ερντογάν για την καταστολή των επικριτικών και ανεξάρτητων δημοσιογράφων έχει επεκταθεί πέρα από τα τουρκικά σύνορα, με τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, ξένες υπηρεσίες και υπερπόντια ιδρύματα να στοχεύουν δημοσιογράφους που ζουν στην εξορία.

Αυτοί οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν το επαγγελματικό τους έργο κάτω από απειλητικές και δύσκολες συνθήκες.

Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να χειραγωγήσει τον κοινό μηχανισμό ασφαλείας που δημιουργήθηκε σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο για να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις στο μέλλον ακόμη και μετά την αποδοχή της Σουηδίας ως πλήρεους μέλους του ΝΑΤΟ. Είπε ότι ένας οδικός χάρτης για τον τρόπο εκτέλεσης των εκκρεμών αιτημάτων της Τουρκίας θα παρασχεθεί από τις σουηδικές αρχές.

Φαίνεται ότι το Nordic Monitor και οι συντάκτες του θα παραμείνουν στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών, οι οποίες έχουν ήδη λάβει διάφορα μέτρα για να πιέσουν τους εξόριστους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους και να σταματήσουν να γράφουν επικριτικά άρθρα για την κυβέρνηση Ερντογάν.

  • Η τουρκική κυβέρνηση είχε υποβάλει στο παρελθόν αίτημα έκδοσης για τον Kenez, αλλά τον Δεκέμβριο του 2021, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας απέρριψε την έφεση της τουρκικής κυβέρνησης.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το δημοσιογραφικό έργο του Κένεθ δεν θεωρείται έγκλημα στη Σουηδία, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για τρομοκρατία που απήγγειλε η Τουρκία εναντίον του δημοσιογράφου.

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν πολλαπλά εντάλματα σύλληψης για τον Bozkurt για μια σειρά άρθρων που είχε γράψει για το Nordic Monitor. Αντιμετωπίζει ποινική δίκη στην Τουρκία με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου Ερντογάν σε ένα άρθρο που έγραψε για τον Muhammet Emin Tokcan, έναν καταδικασμένο τζιχαντιστή με ιστορικό αεροπειρατείας πορθμείου για τη Ρωσία, εμπλοκή σε συγκρούσεις στην Τσετσενία και τη Γεωργία, ενορχήστρωση επίθεσης σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη και ίδρυση συνδικάτου οργανωμένου εγκλήματος.

Ενώ η Τουρκία δεν έχει ακόμη ζητήσει επίσημα την έκδοση του Bozkurt, υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα αίτημα βρίσκεται σε εξέλιξη βάσει της οδηγίας του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αναμένεται να διαβιβαστεί στις σουηδικές αρχές στο εγγύς μέλλον.

Τόσο ο Bozkurt όσο και ο Kenez βρέθηκαν στη λίστα στόχων της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, η οποία έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη. Η υπηρεσία διεξάγει επιτήρηση και διεξάγει επιθετικές δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών στην Ευρώπη.

Τον Δεκέμβριο του 2016 ο Cem Küçük, ένας κυβερνητικός προπαγανδιστής με στενούς δεσμούς με τους Τούρκους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, κάλεσε τη MIT να δολοφονήσει τον Bozkurt.

Μιλώντας στο TGRT TV, ένα πιστό κυβερνητικό μέσο ενημέρωσης, ο Küçük είπε ότι η διεύθυνση κατοικίας του Bozkurt στη Στοκχόλμη ήταν γνωστή από τις τουρκικές αρχές και απαίτησε την «εξόντωση» του δημοσιογράφου.

  • «Δεν χρειάζεται πια να χτυπάς γύρω από τον θάμνο. Το πού ζουν [οι επικριτικοί δημοσιογράφοι] είναι γνωστό, συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεών τους στο εξωτερικό. Ας δούμε τι θα συμβεί αν αρκετοί από αυτούς εξοντωθούν. Πόσο τρομοκρατημένοι θα ήταν αν βάζατε σφαίρες στα κεφάλια κάποιων [επικριτικών] δημοσιογράφων», είπε.

Ο Küçük είχε ερευνηθεί στο παρελθόν για δραστηριότητες της Δύναμης Quds του Ιρανικού Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) στην Τουρκία και τα κείμενα του Bozkurt για τις μυστικές επιχειρήσεις της Quds Force τον ενόχλησαν προφανώς.

Ο Mesut Hakkı Caşın, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, απείλησε ανοιχτά τον Bozkurt με δολοφονία σε ζωντανή τηλεόραση, που μεταδόθηκε από εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, λέγοντας ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες θα τον βρουν και θα τον ταΐσουν στους καρχαρίες.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος συζήτησης στο φιλοκυβερνητικό CNN Türk στις 15 Ιανουαρίου 2021, ο Caşın στόχευσε τον Bozkurt και είπε: «Η τουρκική εθνική υπηρεσία πληροφοριών θα τον βρει, θα σας το πω. Δεν ξέρω αν η MIT θα τον ταΐσει με τα ψάρια ή τους καρχαρίες, αλλά οι προδότες πάντα τελικά τιμωρούνται».

Ο Caşın, ένας 65χρονος καθηγητής και πρώην στρατιωτικός, είναι μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της Τουρκίας, συμβουλεύοντας τον Ερντογάν για στρατηγικά θέματα.

  • Ο Bozkurt δέχθηκε επίθεση από τρεις άγνωστους άνδρες τον Σεπτέμβριο του 2020 μπροστά από το σπίτι του σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης και είχε μετακομίσει σε ασφαλή τοποθεσία. Η διεύθυνση και τα προσωπικά του στοιχεία κρατήθηκαν μυστικά σύμφωνα με τους νόμους της Σουηδίας που προστατεύουν τα ευάλωτα άτομα.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, υπέστη γρατζουνιές και μώλωπες στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια του και νοσηλεύτηκε σε τοπικό νοσοκομείο.

Στις 10 Οκτωβρίου 2022 η MIT διέρρευσε κρυφές φωτογραφίες του στην εφημερίδα Sabah, ένα φερέφωνο του καθεστώτος που ανήκει στην οικογένεια του Ερντογάν. Η μέχρι τότε μυστική διεύθυνση κατοικίας του αποκαλύφθηκε ως συνέχεια μιας συνεχιζόμενης στρατηγικής της τουρκικής κυβέρνησης με στόχο την παρενόχληση και τον εκφοβισμό του δημοσιογράφου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η MIT διέρρευσε και φωτογραφίες παρακολούθησης του Kenez στη Sabah.

Πηγή Nordic Monitor

Ο αρχικατάσκοπος Φιντάν εκβιάζει στα ίσια τους Αμερικανούς: Βρίσκει και κάνει, βέβαια… Ο Μπλίνκεν επιμένει στον άκρατο φιλοτουρκισμό του, αλλά δεν προδίδει τους Κούρδους (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: