Οι προσδοκίες είναι υψηλές για την 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί στις 12 Δεκεμβρίου: «Έρημο» κλίμα…

epa10895082 H.E. Dr. Sultan Ahmed Al Jaber, President-Designate of COP28, the UAE’s Minister for Industry and Advanced Technology, UAE Climate Change Special Envoy and Managing Director and Group CEO of the Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), speaks during the opening ceremony of the Abu Dhabi International Petroleum Exhibition and Conference (ADIPEC) in Abu Dhabi, United Arab Emirates. EPA, ALI HAIDER




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Κάπου 80.000 άνθρωποι -ανάμεσά τους και ο «εκπρόσωπος του Θεού στη Γη», Πάπας Φραγκίσκος-, από 200 χώρες, πετούν αυτή την εβδομάδα σε ένα αμφιλεγόμενο περιβάλλον, στην έρημο του Ντουμπάι, για να μιλήσουν για το κλίμα. Μήπως και καταφέρουν να σώσουν επιτέλους τον πλανήτη από την καταστροφή.

Οι προσδοκίες είναι υψηλές για την 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί στις 12 Δεκεμβρίου. Το διακύβευμα είναι τεράστιο, καθώς ο κόσμος έζησε φέτος την πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ!

Οκτώ χρόνια μετά τη συμφωνία του Παρισιού το 2015, κι όμως η φετινή διάσκεψη εξακολουθεί να αφορά την εφαρμογή εκείνων των αποφάσεων: Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με τις προβιομηχανικές τιμές. Για τον σκοπό αυτό, είναι καιρός να αναληφθούν νέες δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών CO2.

  • Ένα άλλο ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί είναι πώς μπορούν να υποστηριχθούν συγκεκριμένα οι φτωχότερες χώρες, έτσι ώστε να μη μείνουν πίσω ή να επιβαρυνθούν υπερβολικά στην πορεία προς έναν κόσμο πιο φιλικό προς το κλίμα.

Η προτεινόμενη δημιουργία ενός Ταμείου για την κλιματική «απώλεια και ζημιά» σε ευάλωτες χώρες, κινδυνεύει επίσης να πυροδοτήσει διαφωνίες.

Με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Γάζα, ο κόσμος είναι ήδη διχασμένος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει μια παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση και τη σταδιακή εξάλειψη της κατανάλωσης και της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.

Είναι προφανές ότι οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες θα αντιδράσουν. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που φιλοξενούν τη Διάσκεψη είναι επίσης μεταξύ των 10 κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου στον κόσμο και αντιτίθενται στην ταχεία απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

Το θετικό είναι ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν ξεκινήσει «πράσινα» σχέδια ενεργειακής διαφοροποίησης για λιγότερη εξάρτηση από γεωπολιτικούς παράγοντες.

Η χωρητικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να τριπλασιαστεί και η ενεργειακή απόδοση να διπλασιαστεί. Άλλες χώρες σχεδιάζουν επίσης να ζητήσουν να τριπλασιαστεί η δυναμικότητα της πυρηνικής ενέργειας έως το 2050.

Όπως συμβαίνει πάντως σε κάθε μεγάλο συνέδριο, οι σημαντικές συζητήσεις θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Θα υπάρξει συμφωνία στα κεντρικά ζητήματα; Η έρημος του Ντουμπάι θα υπενθυμίζει το… μέλλον που έρχεται, αν δεν λάβουμε μέτρα κι εμείς…

* Μιχάλης Ψύλος
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

“Ακόμα κι αν δεν υπάρχει δικαιοσύνη στον κόσμο, είναι στις καρδιές μας… Πρέπει να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι σωστό”: Η «τελευταία παμπ» της Ευρώπης…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: