Η πιο κρίσιμη στιγμή για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά παράνομα η Χαμάς: Συγκλίνουν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ θα αποδεχθεί τη συμφωνία, αν…

Prime Minister Benjamin Netanyahu, held a War Cabinet meeting at the Kirya in Tel Aviv, Photo by Haim Zach, GPO




Παρά τις αντιδράσεις των ακροδεξιών εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ, το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει κατόπιν ψηφοφορίας το προτεινόμενο σχέδιο συμφωνίας για τη σταδιακή απελευθέρωση τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για πενθήμερη παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα παραπάνω μετέδωσν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας -συμπεριλαμβανομένων καυσίμων- στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.

Κατά την εισαγωγική του ομιλία, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι η συμφωνία προβλέπει πως κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού θα έχει πρόσβαση στους ομήρους που θα παραμείνουν στα χέρια της Χαμάς, φροντίζοντας να έχουν φαρμακευτικές προμήθειες.

Παραδέχθηκε πως η απόφαση που κλήθηκε να πάρει η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι «δύσκολη» αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

«Θέλω λοιπόν να διευκρινίσω το εξής: Είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο… μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας. Θα καταστρέψουμε τη Χαμάς, θα φέρουμε πίσω όλους τους απαχθέντες και τους αγνοούμενους και θα διασφαλίσουμε ότι στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, είπε ότι η συμφωνία αποτελεί το «πρώτο βήμα» για την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων που κρατά ομήρους η Χαμάς, υπογραμμίζοντας ότι οι επιτυχίες της στρατιωτικής επιχείρησης έφεραν πιο κοντά την επίτευξη συμφωνίας.

  • «Είμαστε πολύ κοντά» σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων, δηλώνει ο πρόεδρος Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι «πολύ κοντά» μια συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους περισσότερους από 200 ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

«Πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά, πολύ κοντά, στο να επιστρέψουμε πολύ σύντομα ορισμένους από αυτούς τους ομήρους στα σπίτια τους. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί τίποτα δεν γίνεται μέχρι να γίνει», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους πριν από μια εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.

«Όταν έχουμε περισσότερα να πούμε, θα το κάνουμε», πρόσθεσε.

  • Αναφορές για 10 νεκρούς και 22 τραυματίες από ισραηλινό πλήγμα σε πολυκατοικία στα περίχωρα της Χαν Γιούνις

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν κατά το αποψινό ισραηλινό πλήγμα σε πολυκατοικία στα περίχωρα της Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το προσκείμενο στη Χαμάς πρακτορείο Shehab.

Τις πληροφορίες επιβεβαιώνει ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera στην περιοχή, διευκρινίζοντας ότι η ισραηλινή επίθεση σημειώθηκε στο προάστιο Χάμαντ, βορειοδυτικά της πόλης Χαν Γιούνις. Μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνονται παιδιά και γυναίκες, επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Χαμάς, 14.128 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περίπου 33.000 έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 5.840 παιδιά και 3.920 γυναίκες, αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση.

  • Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος ζητά μια «σοβαρή» ειρηνευτική διαδικασία για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους

Η Σαουδική Αραβία ζητεί την έναρξη μιας σοβαρής και συνολικής ειρηνευτικής διαδικασίας για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους κατά μήκος των συνόρων του 1967, δήλωσε σήμερα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην έκτακτη διαδικτυακή σύνοδο της ομάδας των BRICS.

«Η θέση του βασιλείου είναι σταθερή και σθεναρή· δεν υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί ασφάλεια και σταθερότητα στην Παλαιστίνη παρά μόνο μέσω της εφαρμογής διεθνών αποφάσεων που σχετίζονται με τη λύση των δύο κρατών», δήλωσε ο μπιν Σαλμάν, ντε φάκτο ηγέτης του σουνιτικού βασιλείου.

Νωρίτερα φέτος, η Σαουδική Αραβία προσκλήθηκε να ενταχθεί στο μπλοκ των BRICS.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σήμερα τη διεξαγωγή «διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη» με σκοπό την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στην ομιλία του κατά την έκτακτη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής της ομάδας των BRICS.

«Δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη και ασφάλεια στη Μέση Ανατολή χωρίς μια δίκαιη λύση στο ζήτημα της Παλαιστίνης», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος. Συνεπώς, «η Κίνα ζητά τη διοργάνωση το συντομότερο δυνατό μιας διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη» προκειμένου να επιτευχθεί «διεθνής συναίνεση», τόνισε.

Αυτή η διάσκεψη θα καταστήσει εφικτή την «εργασία για μια ταχεία λύση στο ζήτημα της Παλαιστίνης που να είναι συνολική, δίκαιη και βιώσιμη», πρόσθεσε.

Παράλληλα κάλεσε για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την «απελευθέρωση αμάχων ομήρων». «Όλα τα μέρη στη σύγκρουση πρέπει να παύσουν αμέσως το πυρ και τις εχθροπραξίες, να τερματίσουν κάθε μορφή βίας και επιθέσεις με στόχο αμάχους και να απελευθερώσουν αμάχους κρατούμενους προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών και περαιτέρω δεινά», ανέφερε.

«Από το ξέσπασμα της τελευταίας ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, η Κίνα προωθεί ενεργά τις ειρηνευτικές συνομιλίες και την κατάπαυση του πυρός», σημείωσε ο Σι, συμπληρώνοντας πως το Πεκίνο «παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια για να ανακουφίσει από τα δεινά της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα» και θα συνεχίσει να το κάνει.

(Με πληροφορίες από Al Jazeera)
(Με πληροφορίες από Times of Israel, Haaretz, Al Jazeera)
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ιερουσαλήμ, Israel
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Γάζα, Palestine
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ουάσινγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ριάντ, Saudia Arabia
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Πεκίνο, China

Ο Ελπιδοφόρος διαλύει την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής για να διασωθεί: Απαιτεί από οργανώσεις να στείλουν στο Φανάρι «επιστολές συμπαράστασης» για να παραμείνει Αρχιεπίσκοπος!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: