Η Κύπρος μπαίνει μπροστά… Πρόταση της Λευκωσίας για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο: Τηλεφωνική επικοινωνία του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

FILE PHOTO: Ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον κ. Jean-Pierre Lacroix, Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιο για ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Αριστερά ο Κόλιν Στιούαρτ. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Times of Israel δημοσιεύεται ανυπόγραφο πρακτορειακό ρεπορτάζ με τίτλο «Η Κύπρος συνεργάζεται με ευρωπαϊκά κράτη και κράτη της Μέσης Ανατολής για τη δημιουργία θαλασσίου διαδρόμου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Στον υπότιτλο αναφέρει: «Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (Netanyahu) “δεν υπήρξε αντίθετος” στην πρόταση της Λευκωσίας, η οποία θα επέτρεπε τη συνεχή ροή εμπορευμάτων από το λιμάνι της Λεμεσού στη Λωρίδα, όταν το επιτρέπουν οι “ανθρωπιστικές παύσεις” των εχθροπραξιών».

Στο κείμενο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η Κύπρος συνεργάζεται με εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μέση Ανατολή για τη υλικοτεχνική υποστήριξη στη δημιουργία ενός θαλασσίου διαδρόμου για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από το λιμάνι της Λεμεσού, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ανέφεραν οι κυπριακές αρχές.

Υψηλόβαθμος κύπριος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να συζητήσει δημοσίως λεπτομέρειες της πρότασης, δήλωσε πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός «δεν υπήρξε αντίθετος» στην ιδέα που διατυπώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι ανθρωπιστικές ανάγκες της Γάζας έχουν αυξηθεί  πολύ από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς. (…) Το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, αναφέρει ότι περισσότεροι από 8.500 κάτοικοι της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα από τις επιθέσεις του Ισραήλ που στοχεύουν στην εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τα στοιχεία δε μπορούν βεβαίως να επαληθευτούν με ακρίβεια κι εκτιμάται ότι στους αριθμούς περιλαμβάνονται τόσο άμαχοι όσο και μέλη της Χαμάς που σκοτώθηκαν στη Γάζα και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων και εξαιτίας αποτυχημένων ρίψεων ρουκετών των ίδιων των τρομοκρατικών ομάδων.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι εξουδετέρωσε περίπου 1.500 τρομοκράτες της Χαμάς εντός Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τις ημέρες που ακολούθησαν.

Βασική προϋπόθεση της πρότασης της Κύπρου είναι να υπάρχει συνεχής ροή μεγάλων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας που θα παραδίδονται δια θαλάσσης στη διάρκεια των «ανθρωπιστικών παύσεων» των εχθροπραξιών.

«Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι, ώστε να αρχίσουμε να στέλνουμε βοήθεια, μόλις ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας», δήλωσε ο κύπριος αξιωματούχους.

Όπως επιπλέον προσέθεσε, η πρόταση τυγχάνει της υποστήριξης και πολλών άλλων κρατών- μελών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, καθώς και αραβικών κρατών, όπως της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, του Ομάν και της Ιορδανίας. Η αμερικανική κυβέρνηση και η Παλαιστινιακή Αρχή έχουν επίσης ενημερωθεί για την πρόταση.

Εν τω μεταξύ, ο κύπριος Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ισραηλινό π/θ Netanyahu.

 «Όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη για τη δημιουργία του διαδρόμου αυτού και το γεγονός ότι είναι μια εφικτή προοπτική», δήλωσε ο αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι οι ανάγκες για ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες βοήθειας, όπως ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα και είδη ένδυσης καθίσταται περισσότερο επιτακτική, καθώς η ισραηλινή επίθεση κατά της Χαμάς στη Γάζα έχει εδώ και μέρες διευρυνθεί.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, πρωταρχικό μέλημα του Ισραήλ είναι να διασφαλίσει ότι στη βοήθεια δε θα περιλαμβάνεται οτιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Χαμάς. Το Ισραήλ θέλει επίσης να είναι σίγουρο ότι το περιεχόμενο της μεταφοράς θα ελέγχεται, προτού αναχωρήσει από το λιμάνι της Λεμεσού.  

Η Κύπρος βρίσκεται επίσης σε επαφή με τις παλαιστινιακές αρχές, προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες σ’ ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της βοήθειας.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι διερευνώνται επίσης υλικοτεχνικά θέματα, μεταξύ αυτών και το πού θα ελλιμενίζονται τα πλοία για να εκφορτώνουν τη βοήθεια και ποιοι διεθνείς φορείς στη Γάζα θα είναι επιφορτισμένοι με τη διανομή της. Ένα επίσης ζήτημα προς επίλυση αφορά στο κατά πόσο οι προμήθειες θα αποστέλλονται με εμπορικά ή πολεμικά πλοία.

Η Κύπρος εμφανίζεται ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις για το πώς να χειριστεί αποτελεσματικά την παράδοση της βοήθειας, είτε εκφορτώνει τις προμήθειες απευθείας στη Γάζα είτε αυτές θα αποστέλλονται αρχικά στο Ισραήλ ή στην Αίγυπτο, για να καταλήγουν στη συνέχεια στη Λωρίδα.

«Η Κύπρος προσφέρει τη γεωγραφική της θέση, τις υποδομές της και την πολιτική βούληση για να προχωρήσει η πρόταση αυτή», κατέληξε ο αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ: Times of Israel, By Agencies and TOI Staff – Cyprus working with European, Mideast states on sea corridor to ship aid to Gaza Netanyahu ‘wasn’t opposed’  to Nicosia’s proposal, which would allow continuous flow of goods from Limassol port to besieged enclave when ‘humanitarian pauses’ in fighting allow it

Χριστοδουλίδης για έργα υποδομής: Αναβαθμίζεται η χώρα με κατασκευές στρατηγικής σημασία όπως αυτή του ΣΑΛΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: