Η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε από τη Γραμματεία του ΟΗΕ να διασφαλίσει την αποκατάσταση το status quo στον Άγιο Δομέτιο: Ξεκίνησε η ενεργοποίηση μέτρων

FILE PHOTO: Ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον κ. Jean-Pierre Lacroix, Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιο για ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Αριστερά ο Κόλιν Στιούαρτ. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Επιστολή σε αξιωματούχους του ΟΗΕ ζητώντας όπως η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) διασφαλίσει την άρση της παραβίασης στο «Σπίτι της Μαρίας», στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο, και την αποκατάσταση του status quo στην περιοχή, απέστειλε, με οδηγίες, που έλαβε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ο κ. Χατζηχρυσάνθου, κατόπιν οδηγιών έστειλε επιστολή στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν-Πιέρ Λακρουά, και στην Aναπληρώτρια ΓΓ των ΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, ζητώντας η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να διασφαλίσει την άρση της παραβίασης στο «Σπίτι της Μαρίας» και την αποκατάσταση του status quo.

«Είναι κρίσιμο να στείλει ο ΟΗΕ ισχυρά μηνύματα στην Τουρκία για αυτό το επείγον θέμα», επεσήμανε ο κ. Χατζηχρυσάνθου.

  • Ο εκπρόσωπος λέει ότι έχει ξεκινήσει η ενεργοποίηση των μέτρων για τη νεκρή ζώνη Αγ. Δομετίου

Έχει ξεκινήσει το πρωί η ενεργοποίηση των μέτρων, είπε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ότι θα ληφθούν σε σχέση με το θέμα της παραβίασης της νεκρής ζώνης στην περιοχή Αγίου Δομετίου.

Σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με στελέχη του 6ου αμερικανικού στόλου στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με το θέμα της παραβίασης της νεκρής ζώνης στον Άγιο Δομέτριο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει ξεκινήσει η ενεργοποίηση των μέτρων, υπάρχει ένας σχεδιασμός – δεν μπορούμε να πούμε πολλά περισσότερα – ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί από σήμερα το πρωί». Σημείωσε ότι, κάποια μέτρα είναι ορατά, κάποια όχι.

«Εμείς αναμένουμε και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την ειρηνευτική δύναμη, αυτός είναι ο στόχος, να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης», είπε, προσθέτοντας ότι, από την πρώτη στιγμή που έγιναν τα γεγονότα στο “Σπίτι της Μαρίας”, έχουν γίνει αξιολόγηση και σχεδιασμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή εκτελείται.

Ερωτηθείς αν μέρος αυτού του σχεδιασμού είναι και η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) ή αν απλώς της έχουν κοινοποιηθεί τα μέτρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η ειρηνευτική δύναμη, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Κυβέρνησης με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει ενημερωθεί προτού τεθούν σε εφαρμογή «ότι σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης εντός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου, θα ενεργοποιούνταν αυτά τα μέτρα».

Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «η ενημέρωση που έχουμε από την ειρηνευτική δύναμη είναι ότι η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» και ότι είναι παρούσα η ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, ενώ η Κυβέρνηση είναι σε διαρκή επικοινωνία μαζί της.

ΚΥΠΕ – Λευκωσία, Κύπρος

Στελέχη του Έκτου Αμερικανικού Στόλου και η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας: Η Κύπρος αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ και για άλλες χώρες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: