Η Ιταλία αλλά και η Ευρώπη τρέμoυν τη νέα αξιολόγηση της Moody’s: Κίνδυνος να χαθεί η επενδυτική βαθμίδα, για πρώτη φορά σε χώρα των G7

FILE PHOTO A handout photo made available by Palazzo Chigi shows Italian Prime Minister Giorgia Meloni EPA/FILIPPO ATTILI / PALAZZO CHIGI HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Προς απογοήτευση ορισμένων καταστροφολόγων της ευρωζώνης, η Ιταλία αρνείται να καταρρεύσει. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η οποία έχει τον υψηλότερο δείκτη χρέους στην ήπειρο (περίπου 140% του ΑΕΠ το 2023), αποτελεί την αιώνια αχίλλειο πτέρνα της νομισματικής ένωσης.

Ωστόσο, η δυναμική του χρέους της Ιταλίας έχει αντέξει μια πανδημία, μια ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση και την εκλογή της Τζόρτζια Μελόνι, μια δεξιά πρωθυπουργός που κάποτε υποσχέθηκε να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα…. Την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Moody’s θα αποφασίσει που θα κατατάξει τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας, και υπάρχει φόβος μήπως αυτή είναι η πρώτη φορά που μια οικονομία της G7 χάσει την επενδυτική της βαθμίδα.

Ο Moody’s έχει δυσμενή άποψη για την ιταλική οικονομία και μια υποβάθμιση θα ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς ανησυχητικών εξελίξεων που έχουν επαναφέρει το ιταλικό χρέος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών….. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το χρέος θα φθάσει κοντά στο 170% του ΑΕΠ μέχρι το 2050, σύμφωνα με την Capital Economics.

Ακόμη και σε ένα ευνοϊκό σενάριο με μέτρια ανάπτυξη και σταθερές αποδόσεις ομολόγων, το χρέος θα είναι 140% για τρία χρόνια. Μια υποβάθμιση από τον Moody’s θα έφερνε την Ιταλία πιο κοντά σε έναν οικονομικό πανικό, γι’ αυτό και ο οργανισμός πιθανότατα θα αποφύγει να απορρίψει το χρέος της χώρας αυτή την εβδομάδα.

Είτε υπάρξει υποβάθμιση είτε όχι, οι οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας είναι ανησυχητικές. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,6% το β’ τρίμηνο του έτους και παρέμεινε στάσιμη τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, αποφεύγοντας οριακά την ύφεση. Η ανάπτυξη έχει πληγεί από την άνοδο των επιτοκίων, καθώς οι Ιταλοί, μαζί με τους Ισπανούς, είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στα υψηλά επιτόκια κόστους δανεισμού.

Τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα της Ιταλίας είχαν πάντα μια υπέρμετρη σημασία για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης λόγω της παραδοχής ότι η χώρα είναι “πολύ μεγάλη για να αποτύχει” και επίσης “πολύ μεγάλη για να διασωθεί”. Σε αντίθεση με τις σχετικά μικρές χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, στις οποίες χρειάστηκε να δανειοδοτηθούν κεφάλαια των φορολογουμένων στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, το κόστος μιας έκρηξης του δημόσιου χρέους στην Ιταλία θα επισκίαζε άλλα πακέτα διάσωσης.

Ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ , η θέση της Ιταλίας στη νομισματική ένωση είναι πιο θεμελιώδης από την Ελλάδα, η οποία έφτασε κοντά στο να θυσιαστεί από την ΕΕ το 2015.

Επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο σήμερα: Στόχος η άντληση 200 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: