Τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση πυρός, σταματούν οι εχθροπραξίες: Στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) θα ξεκινήσει η ανταλλαγή Ισραηλινών και Παλαιστινίων (video)

Israeli soldiers in a military vehicle at the border with the Gaza Strip, southern Israel, 23 November 2023. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Η ανακωχή διάρκειας τεσσάρων ημερών ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που αναμένεται να οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα στην αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, τέθηκε σε ισχύ στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Η «ανθρωπιστική παύση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, που συμφωνήθηκε σε διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, καταγράφεται την 49η ημέρα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων –13 γυναικών και παιδιών– αναμένονται περί τις 16:00.

Συνολικά, προβλέπεται να αφεθούν ελεύθεροι 50 όμηροι και 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι–επίσης γυναίκες και παιδιά– κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Η συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα έχει καθυστερήσει μεν, αλλά θα ξεκινήσει η υλοποίηση της σήμερα στις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδος) με την παύση των εχθροπραξιών.

Ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι «παραμένει συμφωνημένη» η απελευθέρωση, καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες επιχειρήσεις συνεχίστηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η παύση των μαχών θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα (ώρα Ουάσιγκτον – στις 7 π.μ. ώρα Ελλάδος) και οι πρώτοι 13 όμηροι θα παραδοθούν σήμερα στις 9 π.μ. ώρα Ουάσιγκτον (4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος) ανακοίνωσε το Εμιράτο του Κατάρ. Οι πρώτοι όμηροι είναι όλοι γυναίκες και παιδιά, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Συνολικά πενήντα Ισραηλινοί όμηροι και περίπου 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αναμένεται να απελευθερωθούν.

H απελευθέρωση των πρώτων 13 από τους ομήρους που έχουν απαγάγει οι τρομοκράτες της Χαμάς, θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής, σε τοποθεσία που κρατείται μέχρι στιγμής μυστική και υπό προφανώς δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εκατέρωθεν.

Ο μικρότερος είναι ο Kfir Bibas, ο οποίος είναι 10 μηνών. Οι μεγαλύτεροι είναι οι Yafa Adar, Shlomo Mansour και Arye Zalmanovich, που είναι όλοι 85 ετών.’

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι ο εκτιμώμενος συνολικός αριθμός των ομήρων –στους οποίους περιλαμβάνονται Αμερικανοί και άλλοι ξένοι υπήκοοι– ανέρχεται σε 236.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), δήλωσε ότι ενημερώθηκαν οι συγγενείς των 13 ομήρων που θα απελευθερωθούν.

“Αυτές θα είναι περίπλοκες ημέρες, τίποτα δεν είναι οριστικό μέχρι να συμβεί στην πραγματικότητα“, είπε.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός ο Χάγκαρι κατέστησε σαφές ότι ο στρατός της χώρας του “συνεχίζει να μάχεται στη Λωρίδα της Γάζας” και ότι κατά τη διάρκεια της παύσης των μαχών, οι ισραηλινές δυνάμεις θα σταθμεύουν στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

”Ο έλεγχος της βόρειας Γάζας είναι το πρώτο βήμα ενός μακροχρόνιου πολέμου. Προετοιμαζόμαστε για το επόμενο στάδιο”, πρόσθεσε.

Η συμφωνία για την πολυπόθητη εκεχειρία στη Γάζα είναι το αποτέλεσμα μακρών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ, και θα περιλαμβάνει μια συνολική κατάπαυση του πυρός τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα της λωρίδας.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε πάντως να συνεχίσει τον πόλεμο μετά τη λήξη της εκεχειρίας για να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, να τερματίσει τη 16ετή κυριαρχία της στη Γάζα, αλλά και για να επιστρέψουν και οι 240 αιχμαλώτοι που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς και άλλες ομάδες. “Θα συνεχίσουμε μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας”, δήλωσε ο Νετανιάχου.

Από την πλευρά του, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε χθες ότι έχει στη διάθεσή του έναν «πρώτο κατάλογο ονομάτων» ομήρων και βρίσκεται σε επαφή με τις οικογένειές τους, την ώρα που η κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς και το πρώτο κύμα απελευθέρωσης θα ξεκινήσουν σήμερα.

«Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι παρέλαβε μια πρώτη λίστα ονομάτων. Οι υπεύθυνοι επαληθεύουν τις λεπτομέρειες του καταλόγου και βρίσκονται σε επαφή με όλες τις οικογένειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Δεν διευκρινίζεται εάν μιλάει για όλους τους ομήρους, για όλα τα πρόσωπα που θα απελευθερωθούν ή για τους πρώτους ομήρους που θα απελευθερωθούν σήμερα.

  • Σε ένα άδειο υπνοδωμάτιο ο πατέρας μιας Ισραηλινής ομήρου ελπίζει ότι εκείνη θα επιστρέψει από τη Γάζα

Ο Εϊτάν Γκόνεν κάθεται στο υπνοδωμάτιο της κόρης του, της Ρόμι. Ο υπόλοιπος κόσμος περιμένει να τεθεί σε ισχύ η προσωρινή ανακωχή του Ισραήλ με τη Χαμάς και να απελευθερωθούν κάποιοι από τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα. Ο ίδιος προσεύχεται η κόρη του να είναι μεταξύ αυτών που θα επιστρέψουν.

Ο Γκόνεν ανασηκώνει το κεφάλι του και προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Σε ένα ράφι πίσω του βρίσκονται κορνίζες με φωτογραφίες, ένα βερνίκι νυχιών και μια συλλογή καλλυντικών, όπως τα είχε αφήσει η 23χρονη Ρόμι, όταν έφυγε από το σπίτι της στο βόρειο Ισραήλ για να πάει σε ρέιβ πάρτι στα νότια όπου έγινε η σφαγή από Παλαιστίνιους ενόπλους της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Μου ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να μπω στο δωμάτιο της Ρόμι για 47 ημέρες. Και τώρα είμαστε σε αυτό το δωμάτιο και τα συναισθήματα είναι πολύ, πολύ έντονα», δήλωσε ο πατέρας της. «Αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι η Ρόμι θα επιστρέψει πίσω στο σπίτι. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ρόμι θα επιστρέψει πίσω στο σπίτι, ζωντανή».

Στο χέρι του κρατά μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται ο ίδιος σε νεότερη ηλικία να κρατά αγκαλιά την κόρη του, που ήταν τότε μωρό.

Την τελευταία φορά που μίλησαν, το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, η Ρόμι έτρεχε για τη ζωή της μαζί με την καλύτερή της φίλη, την Γκάγια. Οι κοπέλες κρύφθηκαν στους θάμνους και προσεύχονταν να σωθούν, ενώ οι ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν αφηνιασμένοι στο πάρτι στο οποίο είχαν πάει. Όλη την ώρα, η Ρόμι μιλούσε στο τηλέφωνο με την οικογένειά της.

Αφού έμειναν για ώρες κρυμμένες και ενώ οι ένοπλοι τις πλησίαζαν, οι δύο κοπέλες κατάφεραν να ειδοποιήσουν έναν συνάδελφό τους, τον Μπεν, που ήταν επίσης στο πάρτι. Εκείνος τις πήρε στο αυτοκίνητό του και προσπάθησαν να διαφύγουν, δήλωσε ο Γκόνεν.

«Δολοφόνησαν τον Μπεν και την Γκάγια που κάθονταν στο μπροστινό κάθισμα. Και αυτό σε απευθείας σύνδεση, εκείνη την ώρα. Ακούσαμε τους πυροβολισμούς», δήλωσε ο ίδιος. «Η Ρόμι χτυπήθηκε στο χέρι από σφαίρα. Ούρλιαζε. Φοβόταν. Είπε απλά στη μητέρα της: «Θα πεθάνω, σήμερα».

Το τελευταίο πράγμα που άκουσαν, είπε ο Γκόνεν, ήταν οι επιτιθέμενοι να λένε στα αραβικά «Είναι ζωντανή, ας την πάρουμε». Αργότερα το τηλέφωνό της εντοπίστηκε στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επίθεση της Χαμάς, στην οποία σύμφωνα με το Ισραήλ σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα που μαίνεται ήδη εδώ και σχεδόν επτά εβδομάδες. Το Ισραήλ λέει ότι η αποστολή του είναι να εξαφανίσει τη Χαμάς και να φέρει πίσω τους περίπου 240 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Από τότε, πάνω από 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς και τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στο ελεγχόμενο από τη Χαμάς έδαφος.

Με τη μεσολάβηση του Κατάρ, το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε προσωρινή κατάπαυση πυρός κατά τη διάρκεια της οποίας κάποιοι όμηροι στη Γάζα θα επαναπατριστούν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές. Η διαδικασία καθυστερεί τουλάχιστον έως αύριο, Παρασκευή.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιοι όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι. Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η προσοχή δίδεται στα δεκάδες παιδιά και γυναίκες.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις και την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να φέρουν την Ρόμι πίσω, και όλους τους υπόλοιπους απαχθέντες», δήλωσε ο Γκόνεν και προσθέτει «Μου λείπει η φωνή της, οι αγκαλιές της. Μου λείπει η έντονη ενέργεια που εκείνη φέρνει σε κάθε χώρο».

Δωδεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώνεται από πυρά του στρατού του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Αγόρι 12 ετών έχασε τη ζωή του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη όταν χτυπήθηκε από σφαίρα στο στήθος κατά τη διάρκεια επεισοδίων ανάμεσα σε κατοίκους της Μπέιτα, νότια της Νάμπλους, και μέλη του στρατού του Ισραήλ που διεξήγαγαν επιχείρηση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το παιδί διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου υπέκυψε χθες βράδυ, σύμφωνα με το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο λόγος που οι ισραηλινοί στρατιωτικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του 12χρονου δεν είναι σαφής.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, περιορίστηκε να αναφέρει ότι εξετάζει τις πληροφορίες για το συμβάν.

Η ήδη τεταμένη κατάσταση στη Δυτική Όχθη, περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο από την 7η Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν έφοδο εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας σκοτώνοντας κάπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας άλλους 240 ομήρους, στην πιο πολύνεκρη επίθεση από ιδρύσεως εβραϊκού κράτους το 1948.

Έκτοτε κάπου 220 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό και επιθέσεις εβραίων εποίκων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο Τσαχάλ από την πλευρά του λέει πως έχει συλλάβει πάνω από 1.800 υπόπτους σε «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη, στην πλειονότητα των περιπτώσεων για φερόμενες σχέσεις με τη Χαμάς.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη φέτος ανέρχεται σε τουλάχιστον 416.

Στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία σφυροκοπεί ασταμάτητα ο ισραηλινός στρατός μετά την επίθεση, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 14.800 άνθρωποι, ανάμεσά τους κάπου 6.150 παιδιά, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο έλεγχος επί του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας θα είναι μόνο το πρώτο στάδιο των επιχειρήσεων του Ισραήλ με στόχο την καταστροφή της Χαμάς, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, λίγες ώρες προτού τεθεί σε εφαρμογή η τετραήμερη κατάπαυση των συγκρούσεων στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Ο έλεγχος (του Ισραήλ) στη βόρεια Γάζα είναι το πρώτο βήμα ενός μακρύ πολέμου», είπε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια, τις επόμενες ημέρες θα επικεντρωθούμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των επόμενων σταδίων του πολέμου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters
Ιερουσαλήμ, Israel
ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Ραμάλα, Palestine
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
Ιερουσαλήμ, Israel

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: