Η γλώσσα του Θερβάντες κατακτά τον κόσμο και παραμερίζει τους Αγγλοσάξονες: Το 2060 οι ΗΠΑ θα είναι η δεύτερη Ισπανόφωνη χώρα μετά το Μεξικό, 700 εκατ Ισπανόφωνοι διεθνώς

Andar por terras distantes e conversar com diversas pessoas torna os homens ponderados – Miguel de Cervantes, 1547- Wikimedia.org




Η ισπανική γλώσσα είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη μητρική γλώσσα στον κόσμο, με 500 εκατομμύρια ομιλούντες, αντιπροσωπεύοντας μια ταχεία ανάπτυξη που δίνει «λόγους υπερηφάνειας», αλλά «δεν μπορεί να σημαίνει εφησυχασμό», αποκαλύπτει τη Δευτέρα μια νέα έκθεση του κρατικού Ινστιτούτου Θερβάντες.

Η έκθεση «Η ισπανική γλώσσα στον κόσμο 2023 – Επετηρίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες» παρουσιάστηκε στην έδρα του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Μαδρίτη.

«Έχουμε λόγους να είμαστε υπερήφανοι, αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι θα  εφησυχάσουμε», προειδοποίησε τη Δευτέρα ο διευθυντής του Luis García Montero, όπως μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Η δημογραφία και το πολιτιστικό κύρος του να είναι η γλώσσα του (Μιγκέλ ντε) Θερβάντες (του συγγραφέα του Δον Κιχώτη) δεν αρκούν», δήλωσε ο García Montero.

Γι’ αυτό η δέσμευση στην επιστήμη και την τεχνολογία «είναι θεμελιώδης», «για να γίνει η ισπανική γλώσσα γλώσσα της επιστήμης και της τεχνολογίας (…) ώστε η επιστήμη να επικοινωνείται καλά στα ισπανικά», πρόσθεσε.

Σχεδόν 500 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σήμερα την ισπανική ως μητρική τους γλώσσα, έναντι 496 εκατομμυρίων πέρυσι. Αυτό αντιπροσωπεύει πλέον το 6,2% του παγκόσμιου πληθυσμού- και ο συνολικός αριθμός των δυνητικών χρηστών της ισπανικής γλώσσας πλησιάζει τα 600 εκατομμύρια (φοιτητές και άτομα με δεξιότητες), αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των ομιλούντων την ισπανική γλώσσα θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες πέντε δεκαετίες, αν και η σχετική του βαρύτητα θα μειωθεί «προοδευτικά από τώρα μέχρι το τέλος του αιώνα», ενώ ο αριθμός των δυνητικών χρηστών της ισπανικής γλώσσας θα συνεχίσει να αυξάνεται σε απόλυτους αριθμούς μέχρι το 2071, όταν πια θα ξεπεράσει τα 718 εκατομμύρια άτομα, με διαφορετικό βαθμό επάρκειας στη γλώσσα. Εκείνο το έτος αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα αυτής της τάσης κατά τη διάρκεια όλου του αιώνα, αποκαλύπτει η έκθεση.

Όμως από το 2071 και μετά, ο αριθμός των ομιλητών της ισπανικής γλώσσας αναμένεται να μειωθεί σταδιακά και να φτάσει στα 693 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.

Κοιτάζοντας μπροστά, στο 2060, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ισπανόφωνη χώρα στον κόσμο (δεύτερη μετά το Μεξικό), με 111 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στην Ευρώπη, 76 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν στα ισπανικά με διαφορετικό βαθμό επάρκειας στη γλώσσα, ενώ εντός ΕΕ η γλώσσα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (1547-1616) είναι η τέταρτη από άποψη αριθμού φυσικών ομιλούντων (μετά τα γερμανικά, τα ιταλικά και τα γαλλικά).

Σε 19 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τα ισπανικά είναι η γλώσσα που οι πολίτες της ΕΕ θα «ήθελαν» περισσότερο να μάθουν ως δεύτερη ξένη γλώσσα.

Mε πληροφορίες από euractiv.gr
Ελλάδα Αθήνα 

9o Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών στο Βερολίνο: Ανοιξε η προθεσμία υποβολής συμμετοχών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: