Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου, στην Πρωινή Ζώνη: To “καυτό” σημείωμα 100 υπαλλήλων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ “καίει” τον Πρόεδρο Μπάιντεν για τον πόλεμο στη Γάζα (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal, του Action24 και του Omega Channel στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου με τους παρουσιαστές της Πρωινής Ζώνης, Γιώργο Κακούση και Αννα Λιβαθηνού. Φωτογραφία από το Action24. Φωτογραφία via Action24




Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν αυτή τη στιγμή είναι ένα εσωτερικό σημείωμα στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίοι κατηγορούν το Λευκό Οίκο ότι «διέδωσε παραπληροφόρηση» για τον πόλεμο του Ισραήλ και της Χαμάς.

Αυτό και άλλα θέματα συζήτησε ο Μιχάλης Ιγνατίου, διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, στην Πρωινή Ζώνη του καναλιού Action24, με την Άννα Λιβαθυνού και τον Γιώργο Κακούση.

Δείτε το βίντεο:

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι υπογράφουν, ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα Axios, που αποκάλυψε το σημείωμα.

Αναφέρουν ότι η συνεχής υποστήριξη του κ. Μπάιντεν στο Ισραήλ τον έκανε “συνένοχο στη γενοκτονία”, καθώς το εβραϊκό κράτος συνεχίζει να ανταποδίδει και να εκδικείται μετά τη δολοφονία από της Χαμάς, τουλάχιστον 1.400 άμαχων, κατά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πάντως, -με δυσκολία- αναγνώρισε το δικαίωμα των κρατικών υπαλλήλων να εκφράζουν τη γνώμη τους, αλλά όπως καταλαβαίνει ο καθένας υπάρχει πρόβλημα.

Δεν πρόκειται, είπε ο κ. Μίλερ, να χαρακτηρίσω αυτό το ζήτημα έναντι άλλων ζητημάτων. Υπάρχουν, φυσικά, μια σειρά από αμφιλεγόμενα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Και ανά πάσα στιγμή, σε ένα μεγάλο αμφιλεγόμενο θέμα, φυσικά δεν συμφωνούν όλοι στο υπουργείο με τη δεδομένη πολιτική που αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε σε οποιοδήποτε σημείο. Επομένως, συγκρίνοντας αυτό το ζήτημα με άλλα, δεν νομίζω ότι μπορώ να το κάνω. Θα πω, όπως είπα και πριν, ότι αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα όπου οι άνθρωποι έχουν πολύ έντονα συναισθήματα για πολύ καλούς λόγους.

Πρόσθεσε τα εξής:

Αυτό δεν ισχύει μόνο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κοιτάξτε τις διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα, τις διαδηλώσεις που πρόκειται να γίνουν στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα. Κοιτάτε τα πολύ έντονα συναισθήματα που έχει προκαλέσει αυτό το θέμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Φυσικά, αυτό επεκτείνεται και στο εσωτερικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου οι άνθρωποι έχουν πολύ ισχυρές, ισχυρές απόψεις.

Θα επαναλάβω απλώς ότι ο υπουργός (Μπλίνκεν) θέλει να ακούσει από αυτούς τους υπαλλήλους. Θέλει να ακούσει ποιες είναι οι απόψεις τους. Δεν θα σχολιάσω κανένα σημείωμα διαφωνίας, αλλά έχει μιλήσει στο παρελθόν για το πώς καλωσορίζει το κανάλι διαφωνούντων και πιστεύει ότι είναι ένα πολύτιμο κανάλι και ότι του αρέσει να λαμβάνει σχόλια μέσω αυτού.

Και ελπίζει ότι ο κόσμος θα το χρησιμοποιήσει. Και ελπίζει ότι θα συνεχίσει να προστατεύεται. Ένας από τους λόγους που γενικά δεν το συζητάμε είναι ότι θέλουμε οι άνθρωποι να αισθάνονται ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το κανάλι εμπιστευτικά χωρίς φόβο ότι θα χρησιμοποιηθεί με κάποιο τρόπο – η συμμετοχή τους σε αυτό το κανάλι θα χρησιμοποιηθεί εναντίον τους όσον αφορά την απασχόληση ή την προαγωγή αποφάσεις στο δρόμο.

Είναι ένα κανάλι που εμείς – που ο υπουργός βρίσκει πολύτιμο, καθώς θεωρεί πολύτιμες τις συναντήσεις του με υπαλλήλους – όπως είπα, σε όλες τις βαθμίδες για να μιλήσουμε για τις απόψεις τους για αυτό το θέμα και πολλά άλλα.

Ο Μάθιου μίλερ ρωτήθηκε: Αλλά πέρα από το κανάλι, έχει μιλήσει για αυτό το θέμα με υπαλλήλους ή διπλωμάτες ή οποιονδήποτε που έχει εγείρει διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ ασκούν την εξωτερική πολιτική σε αυτό το θέμα;

Απάντησε ως εξής:

 Φυσικά και έχει. Μίλησε με ανθρώπους μέσα στο κτίριο που υποστηρίζουν πολύ την πολιτική – τις πολιτικές που έχουμε αναλάβει, καθώς και με ανθρώπους που διαφωνούν.

Και αυτό που κάνει σε αυτές τις συναντήσεις είναι να εξηγεί πώς κατέληξε στις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε, εξηγεί τις συνομιλίες μας με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σκιαγραφεί ολόκληρη την πολιτική μας – που δεν είναι απλώς υποστήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ να συνεχίσει να επιτέθεται στους τρομοκράτες που του επιτέθηκαν στις 7 Οκτωβρίου – και συνέχισαν να του επιτίθενται, αλλά και σε όλο το έργο μας για την προστασία των αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους. Το έργο μας απαιτεί ανθρωπιστικές παύσεις.

Νομίζω ότι ένα από τα πράγματα που ξεκαθαρίζει κάθε φορά που συνομιλεί για αυτά τα θέματα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όχι οποιαδήποτε άλλη χώρα, μπόρεσαν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που μπόρεσαν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για ανθρωπιστικές παύσεις, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να μετακινούνται μέσα από αυτούς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που τώρα έχουν δημιουργηθεί για να μετακινηθούν – από βορρά προς νότο. Έτσι, θα συνεχίσει να το ξεκαθαρίζει σε όλες τις συνομιλίες του.

Το υπόμνημα υπογράφεται από 100 και πλέον υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αυτό προτρέπει τους ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ να επαναξιολογήσουν την πολιτική τους έναντι του Ισραήλ και να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποια σημεία από τη γλώσσα του σημειώματος απηχούν τη γλώσσα των προοδευτικών ακτιβιστών στις ΗΠΑ, των οποίων η οργή και οι διαμαρτυρίες για τον χειρισμό του πολέμου από τον κ. Μπάιντεν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στο Δημοκρατικό Κόμμα – και δημιούργησε μια νέα πρόκληση για την εκστρατεία του προέδρου το 2024.

Χωρίς να προσφέρει συγκεκριμένο παράδειγμα, το σημείωμα κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι «διέδωσε παραπληροφόρηση στην ομιλία του της 10ης Οκτωβρίου» υποστηρίζοντας το Ισραήλ.

Το σημείωμα ανέφερε επίσης ότι «συνιστούμε ανεπιφύλακτα στην (κυβέρνηση των ΗΠΑ) να συνηγορήσει υπέρ της απελευθέρωσης ομήρων τόσο από τη Χαμάς όσο και από το (Ισραήλ)» -επικαλούμενοι τους «χιλιάδες» Παλαιστινίους που κρατούνται στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων «χωρίς κατηγορία».

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, το “καυτό” σημείωμα των πέντε σελίδων -που οργανώθηκε από έναν κατώτερο διπλωμάτη που το πρότεινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- έχει σημασία διότι -όπως ισχυρίζεται- η υποστήριξη του Μπάιντεν στο Ισραήλ τον έκανε «συνένοχο στη γενοκτονία» στη Γάζα. Προσφέρει μια σπάνια ματιά στους ωμούς διχασμούς εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

  • Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Ουάσινγκτον, αναφέρει:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε εμμέσως τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) να μεριμνήσουν για την προστασία του νοσοκομείου Αλ Σίφα, του μεγαλύτερου στη Γάζα, εν μέσω αναφορών για κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή.

«Ελπίδα και προσδοκία μου είναι να υπάρξουν λιγότερες παρεμβάσεις στην περιοχή του νοσοκομείου», είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε εάν έχει εκφράσει ανησυχία για το θέμα στην κυβέρνηση του Ισραήλ.

«Το νοσοκομείο πρέπει να προστατεύεται», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ συμμερίζεται την άποψη του Λευκού Οίκου ότι πρέπει να αποφεύγονται μάχες κοντά σε νοσοκομεία της Γάζας. Σημείωσε επίσης ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει πως είναι έτοιμη να παράσχει καύσιμα στα νοσοκομεία προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία τους.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του Action24 (video): Ο πόλεμος της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη ήδη διεξάγεται στη Συρία και το Ιράκ, και το Ιράν “μετρά” θύματα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: