Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του Action24 (video): Ο πόλεμος της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη ήδη διεξάγεται στη Συρία και το Ιράκ, και το Ιράν “μετρά” θύματα…

Στιγμιότυπο από την ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Action 24




Αξιωματούχος του Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοι τους δέχθηκαν τέσσερις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και με πυραύλους στη Συρία.

Πιστεύεται ότι πίσω από τις επιθέσεις αυτές κρύβονται το ίδιο το Ιράν και φιλοιρανικές οργανώσεις που συνεργάζονται με την Τεχεράνη.

Έτσι ξεκίνησε, ο Μιχάλης Ιγνατίου, διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, την ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού Action24. Ανέφερε σχετικά:

Έτσι συνεχίζεται ένας μή κηρυγμένος πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, που όσο και να προκαλεί εντύπωση δεν σχετίζεται με τον πόλεμο της Χαμάς και του Ισραήλ. Εννοώ ότι οι επιθέσεις αυτές και οι αμερικανικές απαντήσεις ξεκίνησαν προιν την 7η Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς κτύπησε το Εβραϊκό Κράτος δολοφονώντας εκατοντάδες πολίτες.

Οι τελεταίες επιθέσεις έγιναν το απόγευμα της Κυριακής, στη βάση Αλ Σαχάντι, όπου βρίσκεται το πετρελαϊκό κοίτασμα Αλ Όμαρ και στην περιοχή Ρουμαλίν, όπου βρίσκεται ένας διάδρομος προσγείωσης αμερικανικών πολεμικων.

Από τη Σεούλ όπου βρίσκεται, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε την αμερικανική απάντηση, η οποία φαίνεται οτι θα κλιμακωθεί.

Ο κ. Όστιν ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν την Κυριακή πλήγματα ακριβείας σε εγκαταστάσεις στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούσαν οι Φρουροί της Επανάστασης και οργανώσεις συνδεόμενες με το Ιράν, σε ανταπόδοση των συνεχιζόμενων επιθέσεων εναντίον του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία.

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι τα πλήγματα έγιναν αντίστοιχα εναντίον εγκατάστασης εκπαίδευσης και ασφαλούς καταφυγίου στη Συρία και το Ιράκ.

Ο κ. Όστιν προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι εάν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία, θα ακολουθήσουν νέα πλήγματα εναντίον θέσεων του Ιράν και των συμμάχων του στις δύο χωρες.

«Οι επιθέσεις αυτές, τόνισε, πρέπει να σταματήσουν. Αν δεν σταματήσουν, τότε δεν θα διστάσουμε να κάνουμε και πάλι ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τα στρατεύματά μας.

  • Συμφωνα με τα πρακτορεία AFP και Reuters (μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ), από τη Δαμασκό:

Οκτώ φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν από αμερικανικά πλήγματα εναντίον δύο περιοχών στην ανατολική Συρία, σε απάντηση σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οκτώ φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τουλάχιστον ένας Σύρος και Ιρακινοί» από τα πλήγματα της Κυριακής, επεσήμανε το Παρατηρητήριο.

«Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν σήμερα (σ.σ. χθες, Κυριακή) πλήγματα ακριβείας σε εγκαταστάσεις στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούσαν οι Φρουροί της Επανάστασης», επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, καθώς και «οργανώσεις συνδεόμενες με το Ιράν, σε ανταπόδοση των συνεχιζόμενων επιθέσεων εναντίον του αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία», ανέφερε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Όστιν σε ανακοίνωσή του.

Τέλος, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συναντηθεί σε λίγες ώρες στο Λευκό Οίκο με τον ομόλογό του της Ινδονησίας.

Ενώ η συνάντηση αφορούσε αρχικά την σχέσεις της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, η ατζέντα άλλαξε. Θα συζητηθεί ως πρώτοθέμα, πλέον, ο πόλεμος της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης μουσουλμανικής χώρας στον κόσμο και ο κ. Μπάιντεν θα του ζητήσει να ασκήσει την επιρροή του.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος θα προσπαθήσει να διαδραματίσει η Ινδονησία πιο σημαντικό ρόλο και να μας βοηθήσει» στη Μέση Ανατολή.

  • Τα ξένα πρακτορείο αναφέρουν σχετικά:

Η συνάντηση των δύο ηγετών είχε αρχικά στόχο να προετοιμάσει τη συνάντηση κορυφής του Μπάιντεν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Τετάρτη στο Σαν Φρανσίσκο, στο περιθώριο της συνόδου της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC).

Ωστόσο λόγω της καταστροφικής σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας η συνάντηση Μπάιντεν – Ουιντόντο άλλαξε κατεύθυνση. Ο Αμερικανός πρόεδρος στηρίζει ένθερμα το Ισραήλ, ενώ

«Είναι σημαντικό να ακούσει την άποψη της Ινδονησίας αναφορικά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε Κυριακή στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα προσπαθήσει η Ινδονησία να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο και να μας βοηθήσει» στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, στη διάρκεια των συνομιλιών τους οι δύο πρόεδροι θα αναφερθούν «στο ζήτημα της εκεχειρίας», αλλά και στους μακροπρόθεσμους στόχους, όπως η λύση δύο κρατών και η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

Ο κ. Μπάιντεν «θα θέλει να ακούσει προσεκτικά όσα άκουσε ο Ουιντόντο» στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που διεξήχθη το Σάββατο στο Ριάντ και καταδίκασε τις «βάρβαρες» ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ινδονησία απέρριψε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι το νοσοκομείο που κατασκευάστηκε στη Γάζα με ινδονησιακή χρηματοδότηση βρίσκεται πάνω από το δίκτυο τούνελ της Χαμάς και κοντά σε χώρο εκτόξευσης ρουκετών.

Παράλληλα οι δύο πρόεδροι, έχοντας το βλέμμα τους στραμμένο και προς την Κίνα, θα ανακοινώσουν μια «συνολική στρατηγική συνεργασία», το υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας για την Ινδονησία, σημείωσε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν σύναψε αντίστοιχη συμφωνία με το Βιετνάμ τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να αντιταχθεί στην επεκτεινόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού.

Όπως πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, η Ινδονησία έχει λάβει δάνεια από την Κίνα, ενώ το Πεκίνο έχει επενδύσει μαζικά σε έργα υποδομών στη χώρα.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στα δελτία ειδήσεων του Action24 και του Omega (videos): Μεγάλη εξέλιξη η συμφωνημένη παύση του πολέμου, αλλά το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: