Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στα δελτία ειδήσεων Action24 και Omega: Ο Μπλίνκεν πάει την Κυριακή στην Άγκυρα; Χλωμό… Ζητά εδώ και τώρα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στιγμιότυπο από τη ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο ΑCTION 24.




Την οργή της Ουάσινγκτον προκαλεί η παρελκυστική πολιτική που ακολουθεί η ισλαμική Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν στο μείζον -για τις Ηνωμένες Πολιτείες- ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στην ανταπόκρισή του προς το Action 24 και το Omega της Κύπρου, o Μιχάλης Ιγνατίου ανέλυσε όλα όσα παρασκηνιακά διεξάγονται στην Ουάσινγκτον μετά και τα νέα τερτίπια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναφέρθηκε στις πληροφορίες για επικείμενη επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα, που αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντπάρτμεντ.

Σε κάθε περίπτωση η Ουάσινγκτον απαιτεί κυριολεκτικά «εδώ και τώρα» την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και «καταγράφει» με ογκούμενη όχληση και τις οργίλες δηλώσεις του Ιρανού υπουργού των Εξωτερικών από το έδαφος της Τουρκίας, κατά του Ισραήλ.

Ακολουθούν, αναλυτικά, όσα ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκρισή του.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε μήνυμα στην Τουρκία για να προχωρήσει άμεσα στην έγκριση του αιτήματος της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Παρ’ όλα αυτά η Άγκυρα δεν βιάζεται και ενημέρωσε ήδη την Ουάσιγκτον, η οποία κυριολεκτικά καίγεται για το θέμα αυτό.

Πριν από την ενημέρωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία την Κυριακή.

Ο εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία, αλλά υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά; Όχι, αν και στο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού, που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται στους προορισμούς του.

Στην Ουάσιγκτον εικάζουν ότι αν όντως αποφασίσει να επισκεφθεί την Τουρκία, αυτό σημαίνει ότι θα “κλείσει” η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά πρόκειται μόνο για εικασίες.

Στα προβλήματα προστέθηκε και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να πείσει τους Αμερικανούς ότι απλά μεσολαβεί ώστε να αποτραπεί η συμμετοχή της Τεχεράνης στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 6:22 και μετά

Η Ουάσιγκτον κατέγραψε τις άγριες δηλώσεις του Ιρανού υπουργού, από το έδαφος της Τουρκίας, εναντίον του Ισραήλ, και δεν αποκλείεται τηλεφώνημα του Αμερικανού υπουργού στον Χακάν Φιντάν, σήμερα.

Στην Ουάσιγκτον σημείωσαν ότι ο Τούρκος υπουργός δεν απάντησε στη δήλωση του Ιρανού ομολόγου του, ο οποίος είπε ότι:

«Εάν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας και αν συνεχισθούν οι επιθέσεις των ΗΠΑ και τον σιωνιστικού καθεστώτος, τότε οι συνέπειες θα είναι βαριές».

Πάντως, προκάλεσε κατάπληξη και αρνητική εντύπωση και το παρακάτω γεγονός (αν και οι Αμερικανοί λένε πως οργάνωσαν την άσκηση πριν από την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Εβραϊκού Κράτους).

Συγκεκριμένα: Το Πεντάγωνο ανέπτυξε ένα ζεύγος βομβαρδιστικών B-1B Lancer στην τουρκική αεροπορική βάση του Ινσιρλίκ, την οποία -πρέπει να πούμε- ότι δεν χρησιμοποιεί συχνά.

Τα βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ανήκουν στην 9η Μοίρα Βομβιστικών Εκστρατειών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Τα Lancers συμμετείχαν σε άσκηση ανεφοδιασμού «hot-pitting» ενώ βρίσκονταν στον διάδρομο προσγείωσης στην Τουρκία.

Η πρακτική αυτή επιτρέπει στα πληρώματα εδάφους να ανεφοδιάζουν με καύσιμα τα βομβαρδιστικά χωρίς οι πιλότοι να απενεργοποιούν τους κινητήρες για ταχεία περαιτέρω ανάπτυξη κατά τη διάρκεια αποστολών εν καιρώ πολέμου.

Ενώ δεν ήταν μία σημαντική άσκηση, προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο Ερντογάν ενώ βρίζει τους Αμερικανούς, τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν το τουρκικό έδαφος, την ίδια στιγμή κατά την οποία υποτίθεται ότι το παίζει «πατέρας» όλων των μουσουλμάνων.

  • Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

Ο εκπρόσωπος πάντως απαίτησε και χθες, και ξανά σήμερα απαντώντας σε ερώτηση μας, την έγκριση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό.

«Δεν θα θέσω», είπε, «ένα χρονοδιάγραμμα σε αυτό παρά μόνο να πω ότι θέλουμε να συμβεί το συντομότερο δυνατό».

Ρωτήθηκε μάλιστα πόσο απογοητευμένος είναι που η όλη διαδικασία φαίνεται να διαρκεί περισσότερο: «Ο υπουργός σας είχε συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του και η Ουγγαρία φαίνεται επίσης να έχει τις δικές της νέες απαιτήσεις» ήταν η ερώτηση που του τέθηκε:

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι:

«Δεν θα πω ότι είμαστε απογοητευμένοι. Θα πω ότι θέλουμε να εγκριθεί η ένταξη το συντομότερο δυνατό. Αλλά είναι κάτι για το οποίο έχουμε αφιερώσει αρκετό χρόνο δουλεύοντας.

Χαιρετίσαμε την ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας ότι η ένταξη της Σουηδίας θα περάσει από το τουρκικό κοινοβούλιο. Το παρακολουθούμε πολύ στενά και ελπίζουμε να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό. Και σημειώσαμε επίσης τα σχόλια από την Ουγγαρία, ότι τελικά θα το υποστήριζαν επίσης. Και περιμένουμε να το κάνουν.

Ό,τι και να λέει δημόσια ο Ερντογάν, γνωρίζουμε ότι κυριαρχεί οργή για τα αντιαμερικανικά παιγνίδια του Ερντογάν. Αλλά φαίνεται ότι υπάρχει και εντολή να μην τον αποδοκιμάζουν, διότι δήθεν …θυμώνει εύκολα. Η αμερικανική εξωτερική πολιτική, σε ό,τι αφορά την Τουρκια, έχει περιέλθει κυριολεκτικά σε ομηρία.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η διαφθορά είναι όχημα εκβιασμού των πολιτικών των χωρών, οι οποίες έχουν ανοιχτά θέματα, όπως π.χ. στο Αιγαίο και στην Κύπρο: Αθήνα και Λευκωσία να κτυπήσουν το “φαινόμενο”… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: