Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στα δελτία ειδήσεων Action24 και Omega: Επειδή μερικοί κατάλαβαν λάθος… Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς! (video)

Ο ανταποκριτής του Action24 και του Omega Channel, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων, Βασίλη Τσεκούρα. Φωτογραφία via Action24




Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ουάσιγκτον) μία μεγάλη περιοδεία που θα διαρκέσει 8 μέρες -ίσως και περισσότερες. Από τη Μέση Ανατολή θα βρεθεί στην Ασία και εάν απαιτηθεί, θα επιστρέψει στην περιοχή, και στο Ισραήλ, και στην Αίγυπτο και σε άλλες αραβικέςχώρες.

Έτσι ξεκίνησε, ο Μιχάλης Ιγνατίου, την ανταπόκριση του στα δελτία ειδήσεων του Action24 και του Omega Channel της Κύπρου. Ανέφερε σχετικά.

Ο κ. Μπλίνκεν, θα επιστρέψει, ιδιαίτερα εάν ξεκινήσει η περίφημη, άνευ προηγουμένου, και ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση. Ή αν υπάρχει ελπίδα, έστω και αμυδρή για την ειρήνη.

Βασικός σκοπός του πρώτου κομματιού της περιοδείας είναι να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και η ανάγκη για “ανθρωπιστικές παύσεις” όπως έχουν χαρακτηριστεί, για να φύγουν όσοι επιθυμούν από την περιοχή.

Ο κ. Μπλίνκεν μεταφέρει αυτό το μήνυμα, όπως θα δούμε και παρακάτω. Παύσεις, όχι εκεχειρία. Και πριν ανέβει τα σκαλοπάτια του αεροπλάνου, δηλωσε ξανά ότι είναι υποχρέωση του Ισραήλ να αμυνθεί και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ασπίδα.

Όμως, φαίνεται ότι ξανά, για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ημέρες, στα σχέδια του δεν είναι η Τουρκία, καθώς στο επίσημο πρόγραμμα που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν περιλαμβάνεται ως σταθμός της μεγάλης περιοδείας του η Άγκυρα.

Ο Αμερικανός υπουργός αναχωρεί σήμερα για το Ισραήλ και αμέσως μετά θα πάει στο Αμμάν της Ιορδανίας. Απ’ εκεί και πέρα, από τις 4 του μήνα μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Ασία. Θα επισκεφθεί την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα και την Ινδία, χώρες πολύ σημαντικές που χρησιμοποιεί η Αμερική για να αντιμετωπίσει την Κίνα.

Είναι και ο πρωθυπουργός σήμερα εκεί. Σίγουρα οι Αμερικανοί δεν είναι ευτυχείς, αλλά η κάθε χώρα και ο κάθε ηγέτης κάνει τα κουμάντα του, από τη στιγμή που διατηρεί εμπορικές και άλλες σχέσεις.

Χθες, κυκλοφόρησε ευρύτατα ότι ο κ. Μπλίνκεν θα βρίσκεται την Κυριακή στην Τουρκία. Και ξεκίνησαν αμέσως οι φήμες ότι μάλλον για να πηγαίνει στην Άγκυρα, επίκειται η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Μάλιστα, διακινήθηκε η πληροφορία από το πρακτορείο Reuters, με ανταπόκριση από την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και θα έλεγα ότι ήταν ειρωνικός.

Στη συνέχεια κόπηκε κάθε συζήτηση, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όμως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Διότι συζητήθηκε στη συνομιλία του κ. Μπλίνκεν με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, η ανάγκη -όπως ειπώθηκε από τουρκικής πλευράς- μίας επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού στην Άγκυρα, μετά την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Η τουρκική θέση είναι ότι ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να παίξει ρόλο για την αποκλιμάκωση, κάτι που δεν ισχύει, αφού για το Ισραήλ, όχι μόνο δεν είναι συνομιλητής, αλλά είναι ένας εκ των βασικών εχθρών, μαζι με το Ιράν.

Ερώτημα: Υπάρχει περίπτωση στο ήδη επίσημο πρόγραμμα να περιληφθεί και η Άγκυρα;πρώτον ο κ. Μπλίνκεν έχει δικό του αεροπλάνο, δεν κάνει την περιοδεία χρησιμοποιώντας τα αεροπλάνα της γραμμής. Δεύτερον, αν υπάρξει εξέλιξη για τη Σουηδία, θα είναι έκπληξη να μην επισκεφθεί την Τουρκία.

  • Ποιο είναι το βασικό σχέδιο του Άντονι Μπλίνκεν;

Ο υπουργός Εξωτερικών θα παροτρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μια σειρά σύντομων παύσεων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα για να επιτραπεί η ασφαλής απελευθέρωση των ομήρων και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε συμφωνήσει να σταματήσει για λίγο τους βομβαρδισμούς στις 20 Οκτωβρίου για να επιτραπεί η απελευθέρωση δύο Αμερικανών πολιτών, της Τζούντιθ Ράαναν, 59 ετών, και της κόρης της, Νάταλι Ράαναν, 17 ετών.

Οπότε, ο κ. Μπλίνκεν μεταφέρει προσωπικό μήνυμα από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και παράκληση, να υπάρξουν αυτές οι «ανθρωπιστικές παύσεις» για να βοηθηθεί έτσι η απελευθέρωση των ομήρων.

  • Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να βγάλουν από τη Λωρίδα της Γάζας 74 Αμερικανούς πολίτες με διπλή υπηκοότητα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μία ημέρα αφότου ξεκίνησε η απομάκρυνση των κατόχων ξένων διαβατηρίων και των τραυματιών Παλαιστινίων μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα.

«Καλή είδηση, βγάλαμε σήμερα 74 Αμερικανούς, με διπλή υπηκοότητα» ανέφερε ο Μπάιντεν υποδεχόμενος στο Οβάλ Γραφείο τον πρόεδρο της Δομινικανής Δημοκρατίας Λουίς Αμπινάντερ.

  • Τα πρακτορεία ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και Reuters μετέδωσαν από την Ουάσινγκτον ότι η Χεζμπολάχ “δεν είναι έτοιμη” να προχωρήσει σε μια επίθεση στο Ισραήλ

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά και η βία κλιμακώνεται στα σύνορα με τον Λίβανο, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η σιιτική οργάνωση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση «εν πλήρη ισχύ», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Ανησυχούμε για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στις ισραηλινές δυνάμεις στον βορρά, όπως και οι Ισραηλινοί» ανησυχούν, είπε ο Κίρμπι. «Όμως δεν πιστεύω ότι έχουμε κάποια συγκεκριμένη ένδειξη ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση πλήρους ισχύος», πρόσθεσε, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος εξετάζει την ιδέα να γίνουν κάποιες «παύσεις» στις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους. Οποιαδήποτε τέτοια προσωρινή παύση ωστόσο δεν θα σημαίνει ότι το Ισραήλ θα σταματήσει να αμύνεται, είπε ο Κίρμπι. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε την ιδέα εφαρμογής όσων παύσεων χρειαστούν για να συνεχίσουμε να στέλνουμε βοήθεια και να βγάζουμε έξω με ασφάλεια τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και των ομήρων», εξήγησε.

Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών έκαναν έκκληση νωρίτερα για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, τονίζοντας ότι τελειώνει ο χρόνος για τους Παλαιστίνιους αμάχους οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με «σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας».

Το Ισραήλ τονίζει ότι οι επιθέσεις του στοχεύουν τη Χαμάς και όχι τους αμάχους, τους οποίους χρησιμοποιεί η οργάνωση ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο θανάτου των αμάχων και τις παράπλευρες απώλειες», είπε ο Κίρμπι.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε νωρίτερα ότι «ολοκληρώθηκε η περικύκλωση της πόλης της Γάζας», τονίζοντας ότι «δεν είναι στο τραπέζι» η ιδέα της κατάπαυσης του πυρός.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στην Πρωινή Ζώνη: Ο Άντονι Μπλίνκεν σπεύδει ξανά στο Ισραήλ και σε γειτονικές χώρες, άγνωστο αν θα πάει στην ανυπάκουη Τουρκία (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: