Η Αγία Φύλα να γίνει δημοτικό διαμέρισμα στο Δήμο Λεμεσού, nα αρθεί η αδικία της παράνομης και ιδιοτελούς μεθόδευσης: Να τηρήσει την υπόσχεσή του ο Χριστοδουλίδης

FILE PHOTO: O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στο Gala Dinner που διοργάνωσε η AHEPA Κύπρου.. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ, Λευκωσία

Η Αγία Φύλα είναι μια παραμελημένη συνοικία της Λεμεσού. Οι κάτοικοί της ανέμεναν, ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία η Αγία Φύλα να δικαιωθεί, να επανεύρει την παλιά οντότητά της και να γίνει φυσιολογικά ένα δημοτικό διαμέρισμα, όπως η Μέσα Γειτονιά και ο Άγιος Αθανάσιος.

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι ένα ξεκάρφωτο αίτημα της Αγίας Φύλας. Είναι ένα αίτημα για αποκατάσταση μια αδικίας δεκαετιών, που επιβλήθηκε στο Σ.Β. Αγίας Φυλάξεως για ιδιοτελείς και συμφεροντολογικούς λόγους. Είναι ένα αίτημα που έχει τη δική του Ιστορία.

Το Σ.Β. Αγίας Φύλας ιδρύθηκε με δημοψήφισμα ανάμεσα στους κατοίκους τη δεκαετία του 1950. Υπήρξε για πολλά χρόνια το μεγαλύτερο Σ.Β. της Κύπρου. Η Αγία Φύλα, τα Πολεμίδια, η Μέσα Γειτονιά και η Γερμασόγεια ήταν τα μεγάλα και προοδευμένα προάστια της Λεμεσού. Οι τρεις αυτές κοινότητες μετεξελίχθηκαν σε δήμους της περιοχής και είχαν αλματώδη ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Αγία Φύλα είχε την τύχη ή την ατυχία να βρίσκεται στα όριά της η γη στην οποία έχει ανεγερθεί το Τσίρειο Στάδιο. Αυτό έγινε στη δεκαετία του 1970. Τότε σταμάτησε και η πρόοδος της Αγίας Φύλας. Ο Δήμος Λεμεσού μεθόδευσε την κατάργηση του Σ.Β. Αγίας Φύλας και την ένταξη της περιοχής του στα δημοτικά όρια της Λεμεσού. Ο λόγος ήταν οι χιλιάδες λίρες του φόρου θεάματος, που θα απέδιδε το Τσίρειο Στάδιο.

Η μεθόδευση ήταν ιδιοτελής και έγινε με τρόπο παράνομο. Δεν προηγήθηκε δημοψήφισμα, όπως έγινε για τη δημιουργία του Σ.Β. Αγίας Φύλας. Αντίθετα την απόφαση για αυτοκατάργηση του Σ.Β. πήραν τα μέλη του Συμβουλίου, νομίζω πέντε άτομα. Η απόφαση ήταν παράνομη και παράτυπη. ‘Ενας τουλάχιστον από τα μέλη του Συμβουλίου ήταν δημοτικός υπάλληλος στο Δήμο Λεμεσού. Επομένως η ψήφος του επηρεάστηκε από τον εργοδότη του και από προσωπικό συμφέρον.

Το Συμβούλιο θα έπρεπε να προκηρύξει δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι κάτοικοι για την τύχη του Σ.Β. Αγίας Φύλας. Παράνομα όμως και αντικανονικά πήραν την απόφαση κατάργησης του Σ.Β. Είχαν την στήριξη και άλλων παραγόντων της κοινότητας που ευνοούσαν την ένταξη του Σ.Β. στα δημοτικά όρια. Από τότε και για πέντε σχεδόν δεκαετίες η Αγία Φύλα υπήρξε η παραμελημένη συνοικία της πόλης. Ενώ τα γειτονικά προάστια μετεξελίχθηκαν σε Δήμους και είχαν ραγδαία ανάπτυξη.

Με την μεταρρύθμιση της Τ.Α. οι κάτοικοι, ο Σύνδεσμος Φίλων Αγίας Φύλας και τα οργανωμένα σύνολα θεώρησαν ότι ήταν η ευκαιρία για άρση της αδικίας και της παράνομης κατάργησης του Σ.Β. Θεωρούσαν βέβαιο ότι η Αγία Φύλα, όπως η Μέσα Γειτονιά και ο Άγιος Αθανάσιος θα αποτελούσε ένα δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Λεμεσού. Ο Δήμος Λεμεσού και το Δημοτικό του Συμβούλιο σε τελευταία τους συνεδρία αποφάσισαν να άρουν την αδικία και να εγκρίνουν την δημιουργία του δημοτικού διαμερίσματος. Η απόφαση αυτή όμως έπρεπε να πάρει τελική έγκριση από τον ΥΠ.ΕΣ.

Ο ΥΠ.ΕΣ. για δικούς τεχνοκρατικούς λόγους αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος για δημιουργία ξεχωριστού διαμερίσματος Αγία φυλάξεως. Όμως στην απόφαση του Υπουργού έπρεπε να ληφθούν υπόψη κυρίως οι ιστορικοί λόγοι, η παράνομη και ιδιοτελής κατάργηση του Σ.Β. Αγίας Φύλας και η άρση της αδικίας, που θα έθετε την Αγία Φύλα σε ίση θέση με την Μέσα Γειτονιά και τον Άγιο Αθανάσιο.

Αυτά για τεχνοκρατικούς και ιστορικούς λόγους και για άρση της αδικίας. Όμως πρέπει να προσθέσουμε και την υπόσχεση του ΠτΔ, ο οποίος στην προεκλογική του επίσκεψη στην Αγία Φύλα, βρήκε δικαιολογημένο το αίτημα της κοινότητας και υποσχέθηκε να μεριμνήσει για τη δημιουργία του διαμερίσματος. Η υπόσχεση αυτή δεν ήταν ρουσφέτι. Ήταν μια αποκατάσταση της δικαιοσύνης και άρση της αδικίας.

Για τους πιο πάνω λόγους ο ΥΠ.ΕΣ. πρέπει να αναθεωρήσει την τεχνοκρατική άποψη και απόφασή του και να προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος για δημιουργία του δημοτικού διαμερίσματος Αγίας Φύλας. Αυτό επιβάλλει το δίκαιο, η Ιστορία και η εξίσωση της Αγίας Φύλας με τα άλλα προάστια της Λεμεσού, που από χρόνια ήταν Δήμοι και τώρα δημοτικά διαμερίσματα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι υπηρεσίες υγείας της Κύπρου και οι «υπάλληλοι δυο ταχυτήτων» του Ο.Κ.Υπ.Υ: Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας είναι πολλές και πρέπει να τις αναλάβει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: