Οι υπηρεσίες υγείας της Κύπρου και οι «υπάλληλοι δυο ταχυτήτων» του Ο.Κ.Υπ.Υ: Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας είναι πολλές και πρέπει να τις αναλάβει…

File Photo Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προεδρεύει σύσκεψης με τον ΟΚΥπΥ για το ΓεΣΥ. πηγή pio / Ανδρέας Λουκαΐδης




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμός Υπηρεσιών Υγείας της Κύπρου (Ο.Κ.Υπ.Υ) πραγματοποίησαν μια ολοήμερη απεργία, διεκδικώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Αυτά εστιάζονται σε δύο διεκδικήσεις . Και οι δυο διεκδικήσεις αφορούν τους εργαζόμενους που τους προσέλαβε ο Ο.Κ.Υπ.Υ με ιδιωτικά συμβόλαια.

Τώρα απαιτούν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων δημοσίου δικαίου. Απαιτούν επίσης ίση αμοιβή και τα ίδια δικαιώματα και για τους εργαζόμενους που προσέλαβε ο Ο.Κ.Υπ.Υ και για τους εργαζόμενους που είναι αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι. Τα αιτήματα υποστηρίζουν όλες οι συντεχνίες των εργαζομένων στον Ο.Κ.Υπ.Υ.

Η κύρια συντεχνιακή διακήρυξη είναι ότι «δεν μπορούμε να έχουμε υπαλλήλους δύο ταχυτήτων». Δεν μπορούν δυο γραφείς ή δυο διοικητικοί λειτουργοί, ή δυο νοσηλευτές, ή δυο γιατροί με τα ίδια προσόντα, τα ίδια καθήκοντα στην ίδια θέση να έχουν διαφορετική αμοιβή και άλλα εργασιακά δικαιώματα.

  • Η διακήρυξη είναι εύηχη και τα παραδείγματα πολύ χαρακτηριστικά και από όλους αποδεκτά.

Για την κατάσταση αυτή φυσικά δεν φταίει, ούτε έχει ευθύνη ο Ο.Κ.Υπ.Υ. Ο οργανισμός οργανώθηκε και στελεχώθηκε με κύρια αποστολή την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και την εφαρμογή των προνοιών του νόμου που αφορά τον Ο.Κ.Υπ.Υ. Ο . Ο.Κ.Υπ.Υ παρέλαβε τα κτίρια και τον εξοπλισμό των κυβερνητικών νοσοκομείων, και έγινε ο εργοδότης όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ως εργοδότης έχει την ευθύνη για την πρόσληψη, την ανέλιξη και τη διοίκηση όλου του προσωπικού. Και ένα από τα κύρια του καθήκοντα είναι να δημιουργήσει συνθήκες λειτουργίας των νοσοκομείων του, ώστε να μπορεί να συναγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Κύριος στόχος φυσικά η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Έργο αρκετά δύσκολο. Για τούτο η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία καθόρισαν στο νόμο, ότι για τα πρώτα πέντε χρόνια τα ελλείματα του Ο.Κ.Υπ.Υ θα τα κάλυπτε ο προϋπολογισμός του κράτους. Η οικονομική αυτή ενίσχυση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και πέραν των πέντε ετών.

Εκτός από το δώρο της οικονομικής ενίσχυσης, φόρτωσαν στον Ο.Κ.Υπ.Υ κι ένα τεράστιο βάρος. Αντί να αρχίσει εξαρχής προσλήψεις και να προσλάβει υπαλλήλους μιας ταχύτητας με ίση αμοιβή και ίσες ευκαιρίες, του έδωσαν έτοιμους υπαλλήλους.

Όλοι οι εργαζόμενοι στα κυβερνητικά νοσοκομεία συμφώνησαν να γίνουν υπάλληλοι του Ο.Κ.Υπ.Υ με απόσπαση από την δημόσια υπηρεσία, διατηρώντας όλους τους όρους και τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτή η διευθέτηση όμως δημιούργησε για τον Ο.Κ.Υπ.Υ εκ γενετής «υπαλλήλους δυο ταχυτήτων». Και όχι μόνο αυτό. Καθόρισε ότι τα νοσοκομεία του Ο.Κ.Υπ.Υ θα λειτουργούσαν με ωράριο της δημόσιας υπηρεσίας. Επομένως ο Ο.Κ.Υπ.Υ κληρονόμησε τους υπαλλήλους δυο ταχυτήτων, αλλά δεν δημιούργησε τις δυο ταχύτητες.

  • Ο Ο.Κ.Υπ.Υ δεν μπορεί να διαφοροποιήσει τους όρους εργασίας των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων και να τους προσαρμόσει στις ανάγκες του. Αντίθετα υποχρεώθηκε να αυξήσει τις αμοιβές των γιατρών για να συγκρίνονται με τις αμοιβές των ιδιωτών γιατρών του Γε.Σ.Υ., χωρίς όμως να μπορεί να διαφοροποιήσει το ωράριο ή άλλη συνθήκη εργασίας.

Ευθύνη για «τους υπαλλήλους δυο ταχυτήτων» έχει ο Ο.Κ.Υπ.Υ, επειδή αποδέχτηκε να έχει στο προσωπικό του υπαλλήλους δυο ταχυτήτων. Ευθύνη φέρουν και οι συντεχνίες, επειδή αποδέχθηκαν να προσλαμβάνει ο Ο.Κ.Υπ.Υ υπαλλήλους με συμβόλαια. Έπρεπε τότε, όταν άρχισε να λειτουργεί ο νόμος, να απαιτήσουν οι υπάλληλοι του Ο.Κ.Υπ.Υ να είναι μιας ταχύτητας.

Μπορούσε να τερματιστεί η υπηρεσία των δημοσίων υπάλληλων των νοσοκομείων, να πάρουν την αποζημίωση του τερματισμού της υπηρεσίας και να προσληφθούν στο Ο.Κ.Υπ.Υ, όσοι ήθελαν. Ο άλλος τρόπος ήταν οι υπάλληλοι που χρειαζόταν ο Ο.Κ.Υπ.Υ να διορίζονται από την Ε..Δ.Υ., να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, με άμεση απόσπαση στον Ο.Κ.Υπ.Υ.

Είμαι βέβαιος, ότι οι αναγνώστες θα χαμογελούν ειρωνικά, διαβάζοντας την τελευταία παράγραφο. Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα. Δεν γίνεται και «η πάτα σωστή και ο σκύλος χορτάτος». Για τούτο και το εύηχο σύνθημα των «υπαλλήλων δυο ταχυτήτων» των συντεχνιών από κάπου μπάζει νερά.

Ακούστηκε για πρώτη φορά κι ένα επικίνδυνο αίτημα. Τα δημόσια νοσηλευτήρια να επανέλθουν στο Υπουργείο Υγείας, να καταργηθεί δηλαδή ο Ο.Κ.Υπ.Υ. Νομίζω ότι πρέπει όλοι και κυρίως οι εργαζόμενοι να αντιληφθούν, ότι στόχος του Ο.Κ.Υπ.Υ. παραμένει η πορεία προς την αυτονόμηση των Δ.Ν..

Αν ο Ο.Κ.Υπ.Υ αποτύχει στον στόχο αυτό, τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν θα πορευτούν προς την ασφάλεια του Υ.Υ., αλλά θα πάρουν την πορεία της ιδιωτικοποίησης με τη βοήθεια στρατηγικών επενδυτών. Νομίζω ότι οι υπάλληλοι και οι συντεχνίες τους δεν μπορούν να φανταστούν τέτοια εξέλιξη. Μπορούν όμως με την στάση τους να την καταστήσουν αναπόφευκτη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο Μακάριος είχε διακηρύξει μακροχρόνιο αγώνα: Ο μόνος δρόμος είναι να συνεχίσουμε αυτή την μακροχρόνια αντίσταση, να μην αποδεχτούμε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: