Eκατοντάδες σκύλους XL Bully θα εξοντώσει η Βρετανία μέχρι την Πρωτοχρονιά: Πρόγραμμα ευθανασίας και αποτέφρωσης μετά από 7 θανατηφόρες επιθέσεις [videos]

FILE PHOTO: Από τον νέο χρόνο απαγορεύεται η πώληση και απόκτηση σκυλιών bylly xl στο Ηνωμένο Βασίλειο. photo via plixabay.com@dillondygert/




Τουλάχιστον 246 σκύλοι American XL Bully  θα υποβληθούν σε ευθανασία στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν η τεθεί σε ισχύ στο τέλος του έτους η κυβερνητική απαγόρευση, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Sky News.

Τα σκυλιά επί του παρόντος ζουν σε κέντρα διάσωσης

Σύμφωνα με την απαγόρευση η οποία τίθεται σε ισχύ σε δύο φάσεις, τα σκυλιά Bully XL δεν επιτρέπεται να πάει σε νέο σπίτι ή να πωληθεί νόμιμα μετά την 31η Δεκεμβρίου.

Η απαγόρευση των XL Bully  από την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ, ήρθε μετά από επτά θανάτους που σημειώθηκαν μέσα στο 2023 από επιθέσεις σκυλιών αυτής της ράτσας.

  • «Είναι σαφές πως δεν πρόκειται για λίγους κακά εκπαιδευμένους σκύλους, είναι ένα μοντέλο συμπεριφοράς και δεν μπορεί να συνεχιστεί, είχε δηλώσει ο Σούνακ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του μετά από τον θάνατο άνδρα από επίθεση Bully XL στην Κεντρική Αγγλία. «Θέλω να καθησυχάσω τον κόσμο ότι εργαζόμαστε επειγόντως πάνω σε τρόπους για να σταματήσουμε αυτές τις επιθέσεις και να προστατεύσουμε το κοινό».

Όλα τα American Bully XL που φιλοξενούνται σε κέντρα διάσωσης στην Αγγλία και την Ουαλία θα πρέπει να εξοντωθούν, εκτός εάν βρεθεί γι’ αυτά νέο σπίτι πριν  από το τέλος του έτους.

Παρά το γεγονός ότι οι διασώστες θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για εξαιρέσεις για να διατηρήσουν τη ράτσα, τα σκυλιά θα αναγκάζονταν στην περίπτωση αυτή να ζήσουν όλη τους τη ζωή σε κυνοτροφεία, κάτι που οι οργανώσεις προστασίας των ζώων λένε ότι δεν επιθυμούν.

  • Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι υποχρεωμένοι να φορούν στα σκυλιά τους φίμωτρο και κοντό λουρί όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους από την 1η Ιανουαρίου,   αλλά έχουν μέχρι τον Φεβρουάριο να υποβάλουν αίτηση για εξαίρεση για να κατέχουν απαγορευμένη ράτσα.

Πολλοί περισσότεροι σκύλοι Bully XL θα μπορούσαν να εξοντωθούν τον επόμενο χρόνο καθώς οι 246 που θα υποβληθούν σε ευθανασία αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ήμισυ του συνόλου της αμφιλεγόμενης ράτσας  στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το συνολικό κόστος προς τις φιλοζωϊκές οργανώσεις για να εξοντωθούν τα σκυλιά Bully XL ξεπερνά τις 90.000 £.

  • Κοστίζει από 350 έως 400 λίρες για να σκοτωθεί ένας μεγάλος σκύλος όπως ένας Bully XL, καθώς το μέγεθός του σημαίνει ότι το κόστος αποτέφρωσης αυξάνεται και χρειάζονται περισσότερα φάρμακα για την ευθανασία του.

Η κυβέρνηση προσφέρει στους ιδιοκτήτες των Bully XL 200 λίρες για το κόστος της ευθανασίας του σκύλου τους εάν το επιλέξουν, αλλά η φιλοζωική οργάνωση Blue Cross υποστηρίζει ότι η αποζημίωση «δεν θα αντικαταστήσει την αγάπη και τη στοργή ενός πολυαγαπημένου οικογενειακού κατοικίδιου».

Οι σκύλοι American Bully XL σε όλη τη χώρα πρέπει επίσης να στειρωθούν μέχρι τον Φεβρουάριο.

Κτηνίατροι, τους οποίους επικαλούνται βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ως εξήγηση για την φονική επιθετικότητα των σκύλων της ράτσας αυτής, διάφορες πιθανές αιτίες: τα lockdown που μείωσαν τις αλληλεπιδράσεις σκύλων και ανθρώπων, μια μείωση της ποιότητας της εκπαίδευσης των σκύλων λόγω της αύξησης της ζήτησης ή ακόμη την τάση των ιδιοκτητών να θέλουν να παίρνουν παντού μαζί τους σκύλους τους.

 

Ποιός είναι ο σκύλος American Bully XL

Ο σκύλος American Bully XL είναι ο μεγαλύτερος από τους τέσσερις τύπους American Bully: standard, pocket, classic και XL. Η εν λόγω φυλή φημίζεται για τη δύναμή της ενώ οι σκύλοι μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 60 κιλά.

Λέγεται ότι οι American Bullies προήλθαν από τις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν διασταυρώθηκαν τα American Pit Bull Terrier και τα American Staffordshire Terrier. Ωστόσο, έχουν διασταυρωθεί και με άλλες φυλές με σκοπό τη δημιουργία ενός ακόμη πιο μυώδους σκύλου.

Η United Kennel Club στις ΗΠΑ αναφέρει ότι ένα American Bully «αποτελεί έναν εξαιρετικό οικογενειακό σκύλο» με «ευγενική και φιλική» συμπεριφορά. Ωστόσο, υπάρχει «κάποιο επίπεδο επιθετικότητας των σκύλων αυτών καθώς είναι χαρακτηριστικό της φυλής».

Σημειώνεται ότι τα American Bullies είναι παράνομα στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παράλληλα, η εν λόγω φυλή υφίσταται περιορισμούς σε ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα, στην Ιρλανδία κάθε American Bully πρέπει να έχει φίμωτρο και όχι μεγαλύτερο από 2 μέτρα λουρί όταν κυκλοφορεί δημόσια.

 

Mε πληροφορίες από BBC/ SkyNews

Παράνομα κηρύσσονται τα αμερικανικά μπουλντόγκ στη Βρετανία μετά τις απανωτές θανατηφόρες επιθέσεις σε ανθρώπους: Κίνητρα ευθανασίας για τον «νταή XL» που προέκυψε από «φονική» διασταύρωση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: