Διορισμό απεσταλμένου του ΟΗΕ το συντομότερο δυνατό θα ζητήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης από τον Γκουτέρες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κων/νος Λετυμπιώτης. ΠΗΓΗ: ΓΤΠ ΡΙΟ




Την ανάγκη για διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν, θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους απόψε, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ο Εκπρόσωπος είπε, ακόμη, πως τεχνική ομάδα από την Κύπρο μετέβη στο Ισραήλ για συζήτηση τεχνικών ζητημάτων υλοποίησης της πρωτοβουλίας για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, και πως ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στο Ισραήλ με την τεχνική ομάδα για το θέμα αυτό.

  • Σε ενημέρωση προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε, στην εναρκτήρια δήλωσή του, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γκουτέρες. «Όπως είναι γνωστό, η τηλεφωνική επικοινωνία η οποία ήταν προγραμματισμένη για χθες, αναβλήθηκε λόγω καθυστέρησης της πτήσης του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το Βερολίνο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα θέσει την ανάγκη για διορισμό απεσταλμένου από πλευράς του, «το συντομότερο δυνατόν», θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Πύλα, και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Κύπρου, για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η οποία, όπως ανέφερε, «έχει πλέον περάσει από το πολιτικό στο τεχνικό επίπεδο».

Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα θέσει, «για ακόμη μια φορά», ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την ανάγκη για διορισμό απεσταλμένου από πλευράς του, το συντομότερο δυνατόν. «Σημειώνουμε τη θετική απάντηση από πλευράς μας στη συγκεκριμένη προσωπικότητα που ο Γενικός Γραμματέας πρότεινε, απάντηση που δόθηκε εντός 24 ωρών. Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση ως προς την τοποθέτηση της τουρκικής πλευράς και τα επόμενα βήματα προς τον διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα, για να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει επίσης με τον ΓΓ ΟΗΕ, τις τελευταίες εξελίξεις στην Πύλα, «και θα υπογραμμίσει την προσήλωσή μας στην υλοποίηση όσων η συναντίληψη προνοεί, τα οποία αποτελούν άλλωστε αποτέλεσμα διεξοδικών και εντατικών διαβουλεύσεων και ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πλευράς μας οτιδήποτε διαφορετικό πλην των προνοιών της συναντίληψης», είπε ο Εκπρόσωπος.

Σημείωσε ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία «με ειλικρινή πολιτική βούληση ανέλαβε πρωτοβουλία, επιστρατεύοντας τη διπλωματία, με αποτέλεσμα την επίτευξη μιας συναντίληψης που αφενός διαφυλάττει το καθεστώς της νεκρής ζώνης και αποτρέπει την παραβίαση του στάτους κβο, και αφετέρου περιλαμβάνει πρόνοιες επωφελείς για όλους τους κατοίκους της Πύλας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

  • «Αναμένουμε από τα Ηνωμένα Έθνη και την ειρηνευτική δύναμη να διασφαλίσουν την επανέναρξη των εργασιών στην Πύλα, μετά την προσωρινή παύση που ζητήθηκε από πλευράς της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μετά την ένταση που δημιουργήθηκε από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος, αφού όπως και ο ίδιος ο Βοηθός ΓΓ κ. Ζαν – Πιέρ Λακρουά τόνισε κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, η εφαρμογή της συναντίληψης που επιτεύχθηκε είναι ουσιαστικής σημασίας», είπε.

Τέλος, σημείωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Κύπρου, για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ανέφερε ότι, η συζήτηση για την πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια σχετικής επιστολής που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στον κ. Γκουτέρες, όπως επίσης και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λαϊεν, όπου «αναλύει και αναπτύσσει λεπτομερώς τις πτυχές υλοποίησης της πρωτοβουλίας».

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τη στήριξη της οποίας τυγχάνει από πλευράς κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τα κράτη της περιοχής «έχει πλέον περάσει από το πολιτικό στο τεχνικό επίπεδο». Ανέφερε ότι, η πολυπλοκότητα, το μέγεθος και η έκταση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας «επιτάσσει την εμπλοκή και συμβολή κρατών, θεσμών και διεθνών οργανισμών».

«Η συμμετοχή διαφόρων σωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στην επιτυχή λειτουργία της πρωτοβουλίας είναι επιτακτική – το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) και η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) διαδραματίζουν ρόλο στη διευκόλυνση του συντονισμού, του ελέγχου και της παρακολούθησης», είπε.

Σημείωσε ότι, όπως αναφέρει και στην επιστολή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη είναι έτοιμος να συζητήσει και να συμμετάσχει άμεσα στα βήματα πριν την επιχειρησιακή εφαρμογή της πρότασης με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Συντονιστή Έκτακτης Βοήθειας, Μάρτιν Γκρίφιθς.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα επίσης για το αποτέλεσμα της επίσκεψης τεχνικής ομάδας από την Κύπρο στο Ισραήλ, όπου συζητήθηκαν συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία της υλοποίησης της πρωτοβουλίας και τα οποία θα αναπτυχθούν περαιτέρω τις επόμενες μέρες, όπου μαζί με την τεχνική ομάδα θα μεταβεί εκ νέου στο Ισραήλ ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου για τις εξελίξεις στην Πύλα, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την ειρηνευτική δύναμη, αναμένουμε το συντομότερο δυνατό να επαναρχίσουν οι εργασίες κανονικά, σύμφωνα με τις πρόνοιες της συναντίληψης».

Σε ερώτηση αν ζητείται η επαναδιαπράτευση της συναντίληψης από τουρκικής πλευράς, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι, δεν έχουν κάτι τέτοιο υπόψη τους. «Αυτό το οποίο εμείς επιμένουμε και λέμε είναι ότι αυτή η συναντίληψη έχει επιτευχθεί μέσα από διεξοδικές και εντατικές διαβουλεύσεις και εμείς αναμένουμε από την ειρηνευτική δύναμη να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των προνοιών τη συναντίληψης και τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο από αυτά», είπε.

Σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι «δεν συζητούμε οποιανδήποτε επαναδιαπραγμάτευση στην συναντίληψη που έχει επιτευχθεί».

«Λήφθηκε υπόψη στο σχεδιασμό ότι δεν υπάρχει λιμάνι στη Γάζα»

Σε ερώτηση για τον θαλάσσιο διάδρομο και τις αμφιβολίες που εκφράστηκαν από Ευρωπαίο αξιωματούχο για δυσκολία ελλιμενισμού στη Γάζα αλλά και για κριτική που εκφράζεται ότι αυτή η πρωτοβουλία ήταν για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι το γεγονός ότι δεν υπάρχει λιμάνι ήταν υπόψη της Κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή και λήφθηκε υπόψη στους σχεδιασμούς της ΚΔ.

Επεσήμανε ακόμη, ότι, τυγχάνει αναγνώρισης η πρωτοβουλία αυτή από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Προέδρο της Γαλλίας, τους ηγέτες όλων των κρατών της περιοχής συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ, το οποίο, όπως σημείωσε, εν μέσω μιας τέτοιας περιόδου δεν θα συζητούσε μια πρόταση η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι το έγγραφο το οποίο έχει μοιραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ήταν ένα λεπτομερές σχέδιο 25 σελίδων που εξετάζει εις βάθος όλα τα σενάρια. Ανέφερε ότι το βραχυπρόθεσμο σενάριο αφορά στη μεταφορά της βοήθειας από τη Λάρνακα σε παραλία μέσω αποβατικών σκαφών, μεσοπρόθεσμα εξετάζεται η λύση για δημιουργία πλωτής πλατφόρμας, και μακροπρόθεσμα, αν χρειαστεί, η δημιουργία ενός κλειστού λιμανιού στην ευρύτερη περιοχή.

Σημείωσε ότι έχουν εξεταστεί όλα τα τεχνικά ζητήματα και ότι κράτη έχουν αποταθεί στην ΚΔ για να παράσχουν τεχνική υποστήριξη. Είναι τέτοιο το μέγεθος αυτής της πρωτοβουλίας, είπε, «που η συνδρομή και η συμβολή άλλων κρατών και διεθνών οργανισμών είναι επιτακτική».

Όσον αφορά το αν είναι θετικό το Ισραήλ για το θέμα του ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ήδη μια ομάδα τεχνοκρατών έχει επιστρέψει από Ισραήλ, όπου είχε πάει για να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα υλοποίησης αυτής της πρωτοβουλίας, ενώ, τις επόμενες μέρες θα μεταβεί εκ νέου μαζί με τον ΥΠΕΞ. «Είναι βασικό συστατικό η αποδοχή από πλευράς Ισραήλ», είπε, σημειώνοντας ότι, μέχρι στιγμής αυτή η συνεργασία υπάρχει και γίνεται συζήτηση και στο τεχνικό κομμάτι πως θα μπορεί να υλοποιηθεί και πως θα παραλαμβάνεται η βοήθεια.

Ερωτηθείς για πιθανή επανατοποθέτηση της ΚΔ όσον αφορά τη στάση της έναντι στο Ισραήλ, σε σχέση με τη στάση του στη Γάζα, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι η ΚΔ έχει τοποθετηθεί από την αρχή «και είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή, την ανάγκη να μην υπάρξει απώλεια άμαχου πληθυσμού και είναι αυτό στα οποίο επιμένουμε».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, η ΚΔ περνά από το στάδιο της ρητορικής στην πρακτική με την πρωτοβουλία της, που στόχο έχει να παρέχει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια. Πρόσθεσε ότι είναι έμπρακτη απόδειξη το που στέκεται η ΚΔ ως προς την ανθρωπιστική αυτή κρίση.

Εκπρόσωπος ΕΕ στο Κυπριακό

Σε ερώτηση για το θέμα του διορισμού από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκπροσώπου της ΕΕ για το Κυπριακό, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου από τον ΓΓ ΟΗΕ, θ’ αποτελέσει και το πρώτο βήμα γι’ αυτή τη συζήτηση ως προς τον διορισμό ενός Ευρωπαίου απεσταλμένου. Σημείωσε ότι αυτό ήταν μέρος της πρότασης του ΠτΔ και ότι είναι σχετικό και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δεκεμβρίου, στο οποίο θα συζητηθούν τα ευρωτουρκικά αλλά και μέρος των επαφών της ΚΔ. Αλλά αυτό που προκρίνεται ως πρώτο βήμα είναι ο διορισμός του απεσταλμένου από πλευράς ΓΓ των ΗΕ, ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: