Δήλωσε χρεοκοπία η WeWork, η startup-θαύμα των ΗΠΑ: Η ιλιγγιώδης άνοδος και η θεαματική πτώση

File Photo epa10793273 A view of the entrance to a building belonging to US coworking space company WeWork in Paris, France, 10 August 2023. EPA/MOHAMMED BADRA




Η WeWork, η startup που υποστηρίζεται από τον Όμιλο SoftBank, της οποίας η μετεωρική άνοδος και η πτώση αναμόρφωσαν τον τομέα των γραφείων παγκοσμίως, αναζήτησε προστασία από τη χρεοκοπία των ΗΠΑ τη Δευτέρα, αφού τα αποτελέσματά της σε εταιρείες που χρησιμοποιούν περισσότερο χώρο κοινής χρήσης γραφείων της επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο.

Η κίνηση αντιπροσωπεύει μια παραδοχή της SoftBank, του ιαπωνικού ομίλου τεχνολογίας που κατέχει περίπου το 60% της WeWork και έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάκαμψή της, ότι η εταιρεία δεν μπορεί να επιβιώσει εάν δεν επαναδιαπραγματευτεί τις ακριβές μισθώσεις της.

  • Ένας εκπρόσωπος της WeWork είπε ότι περίπου το 92% των δανειστών της εταιρείας συμφώνησαν να μετατρέψουν το εγγυημένο χρέος τους σε μετοχικό κεφάλαιο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας υποστήριξης αναδιάρθρωσης, εξαλείφοντας περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους.

Η εταιρεία, η οποία σκοπεύει επίσης να υποβάλει διαδικασίες αναγνώρισης στον Καναδά, δήλωσε ότι αναμένει να έχει την οικονομική ρευστότητα για να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές της και ότι οι τοποθεσίες της εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά, καθώς και οι δικαιοδόχοι της σε όλο τον κόσμο, δεν επηρεάζονται από αυτά διαδικασία.

Η WeWork είχε διαθέσιμους χώρους γραφείων σε 777 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο από τα τέλη Ιουνίου.

Η SoftBank είπε ότι πιστεύει ότι η συμφωνία υποστήριξης αναδιάρθρωσης της WeWork ήταν η κατάλληλη ενέργεια για την εταιρεία να αναδιοργανώσει τις δραστηριότητές της και να βγει από τις διαδικασίες του Κεφαλαίου 11.

«Η SoftBank θα συνεχίσει να ενεργεί προς το βέλτιστο μακροπρόθεσμο συμφέρον των επενδυτών μας», ανέφερε η ιαπωνική εταιρεία σε δήλωση.

  • Οι μετοχές του WeWork έχουν υποχωρήσει περίπου 98,5% μέχρι στιγμής φέτος.

Η κερδοφορία παρέμεινε αδύνατη, καθώς η WeWork παλεύει με ακριβές μισθώσεις και ακυρώσεις εταιρικών πελατών λόγω μιας τάσης προς τους υπαλλήλους που εργάζονται από το σπίτι. Η πληρωμή για χώρο κατανάλωσε το 74% των εσόδων της WeWork το δεύτερο τρίμηνο του 2023, την τελευταία φορά που ανέφερε οικονομικά αποτελέσματα.

Σε μια κατάθεση στο πτωχευτικό δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ, η WeWork απαριθμούσε περιουσιακά στοιχεία ύψους 15,06 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις 18,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 30 Ιουνίου.

«Η WeWork θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ για να απαλλαγεί από επαχθείς μισθώσεις», δήλωσε η δικηγορική εταιρεία Cadwalader, Wickersham & Taft LLP σε σημείωμα προς τους ιδιοκτήτες στον ιστότοπό της τον Αύγουστο. Ορισμένοι ιδιοκτήτες προετοιμάζονται για σημαντικό αντίκτυπο.

«Στο πλαίσιο της σημερινής κατάθεσης, η WeWork ζητά τη δυνατότητα απόρριψης των μισθώσεων ορισμένων τοποθεσιών, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό μη λειτουργικές και όλα τα επηρεαζόμενα μέλη έχουν λάβει εκ των προτέρων ειδοποίηση», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Υπό τον ιδρυτή της Adam Neumann, η WeWork έγινε η πιο πολύτιμη startup στις ΗΠΑ αξίας 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Προσέλκυσε επενδύσεις από επενδυτές με blue chip, συμπεριλαμβανομένης της SoftBank και της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Benchmark, καθώς και την υποστήριξη μεγάλων τραπεζών της Wall Street, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase (JPM.N) .

Η επιδίωξη του Neumann για ιλιγγιώδη ανάπτυξη σε βάρος των κερδών και οι αποκαλύψεις για την εκκεντρική συμπεριφορά του, οδήγησαν στην απομάκρυνσή του και τον εκτροχιασμό μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς το 2019.

Η SoftBank αναγκάστηκε να διπλασιάσει την επένδυσή της στη WeWork και όρισε ως Διευθύνοντα Σύμβουλο τον βετεράνο ακινήτων Sandeep Mathrani. Το 2021, η SoftBank έκλεισε μια συμφωνία για τη διάθεση της WeWork στο κοινό μέσω μιας συγχώνευσης με μια εταιρεία εξαγοράς λευκών επιταγών σε αποτίμηση 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η WeWork κατάφερε να τροποποιήσει 590 μισθώσεις, εξοικονομώντας περίπου 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε πάγιες πληρωμές μισθωμάτων. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19, που κράτησε τους υπαλλήλους γραφείου στο σπίτι.

Πολλοί από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι αισθάνονταν επίσης τη συμπίεση, είχαν ελάχιστα κίνητρα να δώσουν στη WeWork ένα διάλειμμα όσον αφορά τους όρους των μισθώσεων τους.

Ενώ η WeWork είχε κάποια επιτυχία στην εγγραφή μεγάλων ομίλων ετερογενών δραστηριοτήτων ως πελάτες, πολλοί από τους πελάτες της ήταν νεοφυείς και μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες μείωσαν τις δαπάνες τους καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη και οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώθηκαν.

Στα δεινά της WeWork προστέθηκε ο ανταγωνισμός από τους ιδιοκτήτες. Οι εταιρείες εμπορικών ακινήτων που παραδοσιακά συνήψαν μόνο μακροπρόθεσμες συμφωνίες ενοικίασης άρχισαν να προσφέρουν σύντομες και ευέλικτες μισθώσεις για να αντιμετωπίσουν την ύφεση στον τομέα των γραφείων.

Τον Mathrani διαδέχθηκε φέτος ως Διευθύνων Σύμβουλος της WeWork ο πρώην επενδυτικός τραπεζίτης και στέλεχος ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων David Tolley, ο οποίος ως διευθύνων σύμβουλος της Intelsat βοήθησε τον πάροχο δορυφορικών επικοινωνιών με χρέη να βγει από τη χρεοκοπία το 2022.

Η WeWork ασχολήθηκε με αναδιαρθρώσεις χρέους, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τη χρεοκοπία της. Η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα εξασφάλισε επταήμερη παράταση από τους πιστωτές της για πληρωμή τόκων για να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτεί μαζί τους.

  • Λίγο πριν η WeWork κηρύξει πτώχευση, ο Neumann είπε σε μια δήλωση: «Πιστεύω ότι, με τη σωστή στρατηγική και ομάδα, μια αναδιοργάνωση θα επιτρέψει στο WeWork να αναδυθεί με επιτυχία».

Οι μετοχές της SoftBank, η οποία έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό την επένδυσή της στο WeWork όλα αυτά τα χρόνια, έκλεισαν 0,3% την Τρίτη στο Τόκιο, ξεπερνώντας την πτώση 1,3% στην ευρύτερη αγορά.

Με πληροφορίες από Reuters 

Το success story που έγινε εφιάλτης: Πως η διάσημη startup εταιρεία WeWork έφτασε, από τα $57 δισ., στο μηδέν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: