Το success story που έγινε εφιάλτης: Πως η διάσημη startup εταιρεία WeWork έφτασε, από τα $57 δισ., στο μηδέν

epa10758222 Traders work at the start of the trading day on the floor of the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, on 20 July 2023. EPA/JUSTIN LANE




Οι μετοχές της WeWork (WE.N) πλησίασαν το μηδέν την Τετάρτη, μετά την προειδοποίηση ότι η κάποτε αγαπημένη startup θα μπορούσε να χρεοκοπήσει. Μια εκπληκτική αντιστροφή της τύχης γιια μια εταιρεία που κάποτε είχε ιδιωτική αξία 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία που υποστηρίζεται από τη SoftBank βρίσκεται σε αναταραχή από τότε που τα σχέδιά της να εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2019 κατέρρευσαν, καθώς οι επενδυτές αποδοκίμασαν τις τεράστιες απώλειες, τα λάθη της εταιρικής διακυβέρνησης και το στυλ διαχείρισης του τότε ιδρυτή-CEO Adam Neumann.

Τα δεινά του WeWork δεν σταμάτησαν τα επόμενα χρόνια. Τελικά κατάφερε να μπει στο χρηματιστήριο το 2021 με πολύ μειωμένη αποτίμηση, αλλά ποτέ δεν είχε κέρδος. Ο κύριος υποστηρικτής της, ο ιαπωνικός όμιλος SoftBank, δαπάνησε δεκάδες δισεκατομμύρια για να στηρίξει την startup, αλλά η εταιρεία συνέχισε να χάνει χρήματα.

«Το WeWork ήταν ίσως η πιο υπερδιαφημισμένη startup των τελευταίων ετών», δήλωσε ο Steve Clayton, επικεφαλής των μετοχικών κεφαλαίων στο Hargreaves Lansdown.

Οι μετοχές της εταιρείας έκλεισαν με πτώση 38,5% στα 12 σεντ την Τετάρτη.

Από το ντεμπούτο της μέσω μιας συγχώνευσης λευκών επιταγών τον Οκτώβριο του 2021, οι μετοχές της WeWork έχουν χάσει σχεδόν όλη την αξία τους και διαπραγματεύονταν την Τετάρτη με 13 σεντς για αποτίμηση περίπου 260 εκατομμυρίων δολαρίων. Πολλά στελέχη έχουν αποχωρήσει, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου Sandeep Mathrani τον Μάιο και τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου αυτή την εβδομάδα.

Η αναζήτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου συνεχίζεται, δήλωσε την Τρίτη η WeWork.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας περιλαμβάνει τη λήψη μακροχρόνιων μισθώσεων και τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση χώρων. Επεκτάθηκε γρήγορα με τα χρόνια, αλλά η παγκόσμια πανδημία του κορωναϊού έκανε τον κοινόχρηστο χώρο γραφείων λιγότερο ελκυστικό.

«Ολοένα και λιγότερες εταιρείες από ώριμες επιχειρήσεις μεγάλης κεφαλαιοποίησης έως νεοφυείς επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να συνάψουν μακροχρόνιες μισθώσεις για γεωγραφικά σταθερούς χώρους», δήλωσε ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος David Tolley σε κλήση αναλυτών την Τετάρτη.

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα είναι μια μαύρη τρύπα για τη SoftBank, η οποία συνέχισε να ρίχνει χρήματα στην εταιρεία τα τελευταία αρκετά χρόνια. Ο επικεφαλής αυτής της εταιρείας, Masayoshi Son, είχε υποστηρίξει προσωπικά τον Neumann και διέσωσε το WeWork το 2019 με 10 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την αποτυχημένη δημόσια εγγραφή.

Η SoftBank υπέστη ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την επένδυση στη WeWork. Στη συνέχεια, ο Σον εξέφρασε τη λύπη του για την υποστήριξή του στην εταιρεία, λέγοντας ότι «η κρίση του ήταν κακή από πολλές απόψεις και το σκέφτομαι βαθιά».

Τον Μάρτιο, η WeWork κατέληξε σε συμφωνία για τη μείωση του χρέους κατά περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια και την παράταση της ημερομηνίας ορισμένων λήξεων για εξοικονόμηση μετρητών.

Οι περικοπές κόστους βοήθησαν το WeWork να παρουσιάσει μικρότερη καθαρή ζημιά 349 εκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο από 577 εκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.

«Οι ευέλικτοι χώροι εργασίας έχουν μέλλον στο οικοσύστημα γραφείου, αλλά το WeWork, στην τρέχουσα κατάστασή του, μπορεί να μην έχει», έγραψαν οι αναλυτές της BTIG την Τετάρτη καθώς υποβάθμισαν τη μετοχή σε «ουδέτερη».

Η WeWork είπε ότι σχεδιάζει να ενισχύσει τη ρευστότητα μειώνοντας το κόστος ενοικίασης και μίσθωσης, ελέγχοντας τα έξοδα και μειώνοντας την εκκένωση των μελών.

Το τμήμα της εταιρείας στην Ινδία είπε ότι η προειδοποίηση πτώχευσης δεν θα επηρεάσει τη μονάδα.

Mε πληροφορίες από reuters / Ananta Agarwal, Chavi Mehta, Shivansh Tiwary, Abhijith Ganapavaram

Η TUI θα ζητάει ασφαλιστική κάλυψη «πυρκαγιών» από τους πελάτες της: Όμως σκέπτεται να στέλνει τουρίστες στην Ελλάδα ως τα Χριστούγεννα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: