Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας προκαλεί την Αθήνα και τη Λευκωσία: Ποτέ, ισχυρίζεται ο Γκιουλέρ, δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τα “εθνικά μας συμφέροντα” στην Κύπρο

FILE PHOTO; Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Yaşar Güler με τον εκπρόσωπο Τύπου, Zeki Aktürk (δεξιά). Φωτογραφία από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας




«Ποτέ δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο Τούρκος ισλαμιστής Υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, αναφερόμενος στο Κυπριακό. προσθέτοντας ότι «η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι η αναγνώριση της (παράνομης) ‘κυριαρχικής ισότητας’ και του (παράνομου) ‘ισότιμου διεθνούς καθεστώτος’ του τουρκοκυπριακού ‘λαού’», κατά την έκφραση του.

Σε ομιλία του σε δεξίωση στην Άγκυρα για την επέτειο της μονομερούς παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας υποστήριξε ανιστόρητα ότι «το Κυπριακό προέκυψε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών των Ελληνοκυπρίων να αποκλείσουν τους Τουρκοκύπριους από το συνεταιρικό κράτος που ιδρύθηκε το 1960».

«Σε εκείνη τη δύσκολη στιγμή, οι Τουρκοκύπριοι έδωσαν έναν επικό αγώνα για να διατηρήσουν την παρουσία τους στο νησί και τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους. Η Τουρκία ήταν πάντα δίπλα στους Κύπριους αδερφούς της σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα. Με την ‘ειρηνευτική επιχείρηση’ στην Κύπρο το 1974 -όπως χαρακτήρισε την άνανδρη εισβολή- που πραγματοποιήθηκε σε αυτό το πλαίσιο, η σφαγή των συμπατριωτών μας αποτράπηκε, οι διώξεις που υπέστησαν τερματίστηκαν και η ασφάλεια, η ειρήνη και η ηρεμία ήρθαν στο νησί τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και για τους Ελληνοκύπριους», ισχυρίστηκε χωρίς ντροπή.

Υποστήριξε ότι «ο αγώνας των Τουρκοκυπρίων οδήγησε στη νίκη πριν από 40 χρόνια σαν σήμερα και η (παράνομη) ‘τδβκ΄ πήρε τη θέση της στην ιστορία ως ‘ανεξάρτητο κράτος’ -που βεβαίως δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα πέραν της Τουρκίας. Αυτή η (δήθεν) “ανεξαρτησία” είναι η σαφέστερη ένδειξη της αποφασιστικότητας και της επιμονής των Τουρκοκυπρίων να προστατεύσουν την ανεξαρτησία και το μέλλον τους», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, «έκτοτε, η Τουρκία έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί. Όπως πάντα δηλώναμε, η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα», ανέφερε.

Είπε ότι είναι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Τουρκίας “η επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό με τρόπο που να εγγυάται τα έννομα συμφέροντα και την ασφάλεια του ‘τουρκοκυπριακού λαού’».

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτοί που ονειρεύονται το status quo είναι εκείνοι που αποτελούν τη μοναδική πηγή της έλλειψης λύσης. Εξακολουθούν να εξυπηρετούν μόνο την έλλειψη λύσης με τις στρατιωτικές συμφωνίες που έχουν κάνει και τη στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνουν από τρίτες χώρες. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι η αναγνώριση της (παράνομης) ‘κυριαρχικής ισότητας’ και του (παράνομου) ‘ισότιμου διεθνούς καθεστώτος’ του τουρκοκυπριακού ‘λαού’», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, «η επιθυμία μας είναι να αποφευχθούν μονομερή βήματα που αγνοούν τα δικαιώματα του ‘τουρκοκυπριακού λαού’ στο νησί και να επιδειχθεί ισχυρή βούληση για μια ειρηνική, ορθολογική, ισότιμη και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού, το οποίο έχει καταδικαστεί να παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, με βάση το διεθνές δίκαιο».

  • «Απαράδεχτη η παρεμπόδιση έργου Πύλας», ισχυρίστηκε

Ο κ. Γκιουλέρ ανέφερε πως «θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι ποτέ δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα ενώ θα εργαστούμε για μια ειρηνική λύση. Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε ένα μέλλον στο οποίο οι Κύπριοι αδελφοί και αδελφές μας θα ζουν με ασφάλεια, ειρήνη και ευημερία, και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στη Μεσόγειο», σημείωσε.

«Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού, να πάψει να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς της μίας μόνο πλευράς και να προσεγγίσει το θέμα με λογικό, και αμερόληπτο τρόπο. Στην πραγματικότητα, έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα την αντίδρασή μας στην απαράδεκτη απόπειρα παρεμπόδισης του έργου στην Πύλα, το οποίο ξεκίνησε τον Αύγουστο για καθαρά ανθρωπιστικούς σκοπούς”, ισχυρίστηκε χωρίς αιδώ.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε, “ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, οι εργασίες οδοποιίας ξεκίνησαν εκ νέου στις 23 Οκτωβρίου. Αναμένουμε από την ειρηνευτική δύναμη να ενεργήσει σύμφωνα με την αποστολή της στο νησί και να σεβαστεί τα (παράνομα) ‘δικαιώματα κυριαρχίας’ της (παράνομης) ‘τδβκ΄. Υπογραμμίζουμε επίσης ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με τις ‘αρχές’ της (παράνομης) ‘τδβκ’ σχετικά με την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί. Εν κατακλείδι, η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των Κύπριων αδελφών της με την κατανόηση ‘Ένα Έθνος, Δύο Κράτη και Μία Καρδιά’ στο πλαίσιο των Συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας», ανέφερε.

  • «Η (παράνομη) ‘τδβκ’ είναι αναπόσπαστο μέρος των τουρκικών κρατών»

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι «σήμερα, χάρη στην αποφασιστική στάση της Τουρκίας, η (παράνομη) ‘τδβκ’ και ο αδελφός λαός της Κύπρου ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη εμπιστοσύνη και κάνουν σταθερά βήματα προς ένα δυνατό αύριο”.

Είπε ότι “είναι πολύ σημαντικό και ευχάριστο το γεγονός ότι η (παράνομη) ‘τδβκ, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μεγάλης οικογένειας των τουρκικών κρατών, έγινε μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και απέκτησε καθεστώς παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Τουρκικών Κρατών. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν ακόμη καλύτερες εξελίξεις στο μέλλον», ανέφερε.

ΚΥΠΕ – Λευκωσία, Κύπρος

Συνάντηση Χέρτζογκ – Κόμπου: «Πολιτική έγκριση» του κυπριακού σχεδίου για ανθρωπιστικό διάδρομο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: