Δεν απασχόλησαν η Ελλάδα και η Κύπρος το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας: Συζητήθηκαν αποκλειστικά Γάζα και Καύκασος

FILE PHOTO: Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks during a press conference with German Chancellor Olaf Scholz, at the Federal Chancellery in Berlin, Germany, 17 November 2023. EPA, FILIP SINGER




Με βασικό αντικείμενο τις εξελίξεις στη Γάζα και τον Καύκασο και χωρίς να υπάρξει αναφορά στα ελληνοτουρκικά ή το Κυπριακό, έληξε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, στο οποίο προήδρευσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου αναφέρεται ότι «το Ισραήλ θα πρέπει αργά ή γρήγορα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των απάνθρωπων εγκλημάτων που διέπραξε στη Γάζα, τα οποία καταγράφονται στην Ιστορία ως ένα στίγμα».

Επισημαίνεται η συλλογική ευθύνη που έχει η διεθνής κοινότητα για να σταματήσει χωρίς καθυστέρηση οι επιθέσεις που έχουν στόχο την ολοκληρωτική καταστροφή αθώων πολιτών και την κατοχή των εδαφών της Γάζας.

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας προειδοποιεί το Ισραήλ και όλους όσοι το στηρίζουν ότι «σε περίπτωση που οι αποτρόπαιες πράξεις δεν σταματήσουν άμεσα, ενδέχεται να πυροδοτήσουν έναν κύκλο βίας, του οποίου οι επιπτώσεις θα διαρκέσουν για πολλές γενιές και μπορεί να εξαπλωθούν εκτός της περιοχής.

Επαναλαμβάνει την τουρκική θέση ότι «μια διαρκής ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά ενιαίου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βάσει των συνόρων του 1967».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον Καύκασο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας «αξιολόγησε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την συμφωνία μιας μόνιμης ειρήνης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και την εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Αρμενία στο πλαίσιο αυτό, καθώς επίσης αξιολογήθηκαν και οι προσπάθειες των παραγόντων εκτός της περιοχής να παρέμβουν στο ζήτημα».

«Οι εξελίξεις, οι οποίες είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή ασφάλεια, επιβεβαίωσαν τη δικαίωση των προσπαθειών της Τουρκίας να διασφαλίσει κλίμα ειρήνης και σταθερότητας σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αφρική, από τον Καύκασο μέχρι τα Βαλκάνια» υποστηρίζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Αναφέρεται επίσης ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προληπτικά, προκειμένου να αποτρέψει τη μετατροπή των εντάσεων σε κρίσεις και να σταματήσει τις συγκρούσεις πριν αυτές εξαπλωθούν».

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται ακόμη αναφορά στις επιχειρήσεις που διεξάγονται «στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Μανδαλίδης
Τουρκία Κωνσταντινούπολη 

Βολές της Κομισιόν προς Τουρκία για το μεταναστευτικό: Να ελέγξει τις ροές και τα δίκτυα διακινητών προς Ελλάδα και Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: