Δεκάδες χιλιάδες ρωμαϊκά νομίσματα σε σπάνια άριστη κατάσταση βρέθηκαν τυχαία από δύτη στον βυθό ανοιχτά της Σαρδηνίας [videos]

Εντυπωσιακά διατηρημένα τα νομίσματα των αρχών του 4ου αιώνα μ.Χ. που βρέθηκαν υποθαλάσσια στ ανοιχτά της Σαρδηνίας. Photo: MINISTERO DELLA CULTURA/cultura.gov.it




Περισσότερα από 30.000 μεγάλα χάλκινα νομίσματα που χρονολογούνται από τον τέταρτο αιώνα μ.Χ. βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης ιδιωτών στα ανοιχτά της Σαρδηνίας στην Ιταλία – κάτι που προϊδεάζει για την παρουσία ναυαγίου, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.

Ένας δύτης εντόπισε μερικά «μεταλλικά υπολείμματα» σε ρηχά κοντά στην πόλη παραλία της πόλης  Arzachena, ανέφερε το υπουργείο. Όταν ειδικά συνεργεια του υπουργείου συνέχισαν τις έρευνες, αποδείχθηκε ότι ήταν “φολίδες” – ρωμαϊκά μπρούτζινα ή χάλκινα νομίσματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν επίσης αργότερα ως βυζαντινό νόμισμα.

Βάσει του βάρους τους, εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των νομισμάτων είναι μεταξύ 30.000 και 50.000, ανέφερε το υπουργείο.

Η ποσότητα υπερβαίνει τον θησαυρό των των 22.888 νομισμάτων που βρέθηκε στο Σίτον του Ηνωμένου Βασιλείου το 2013, πρόσθεσε το υπουργείο.

  • Όλα τα νομίσματα που ανασύρθηκαν βρίσκονται σε «σπάνια κατάσταση διατήρησης», με μόνο τέσσερα από αυτά να είναι κατεστραμμένα, αλλά ακόμα ευανάγνωστα. Το χρονολογικό πλαίσιο των νομισμάτων βρίσκεται σε μια χρονική περίοδο μεταξύ 324 (νομίσματα του Λικίνιου) και 340 μ.Χ. κυρίως λόγω της απουσίας εκατονταετηρίδων, που κόπηκαν από το 346 μ.Χ.. Η ομάδα των φολίδων που ανακτήθηκε προέρχεται από όλα σχεδόν τα νομισματοκοπεία της αυτοκρατορίας που δραστηριοποιούνταν εκείνη την περίοδο, με εξαίρεση την Αντιόχεια, την Αλεξάνδρεια και την Καρχηδόνα.

 

 

«(Το εύρημα) υπογραμμίζει τον πλούτο και τη σημασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς που ο βυθός μας εξακολουθεί να φυλάει και να διατηρεί», είπε ο Λουίτζι Λα Ρόκα, γενικός διευθυντής αρχαιολογίας, καλών τεχνών και τοπίου της περιοχής.

  • Το υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε ότι οι καταδύσεις που στη συνέχεια έγιναν από ειδικούς δύτες των αρχαιολογικών υπηρεσιών, αποκάλυψαν την ύπαρξη δύο μακροπεριοχών διασποράς του θύλακα σε μια μεγάλη αμμώδη περιοχή που ανοίγεται μεταξύ της παραλίας και του βυθού: η τελευταία, λόγω της θέσης και της μορφολογίας του βυθού, μπορεί να διατηρήσει εμφανή υπολείμματα ναυαγίου.

Βρέθηκαν επίσης μεγάλα θραύσματα αμφορέων αφρικανικής και ανατολικής παραγωγής — ψηλοί, με στενό λαιμό ρωμαϊκοί ή ελληνικοί αμφορείς με δύο λαβές.

«Ο θησαυρός που βρέθηκε στα νερά της Arzachena αντιπροσωπεύει μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις νομισματικών ευρημάτων τα τελευταία χρόνια», είπε ο Λα Ρόκα, προσθέτοντας ότι η περιοχή έχει μια «εξαιρετική κληρονομιά», αλλά ότι «είναι επίσης πολύ εύθραυστη, απειλείται συνεχώς από τα φυσικά φαινόμενα και την ανθρώπινη δραστηριότητα».

Mε πληροφορίες από CNN

 

Καραγκιόζης… by night, ιστορίες του μπερντέ: Επτά παραστάσεις θεάτρου σκιών αυστηρά για ενήλικες στο θέατρο Άβατον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: