«Cyprus Confidential»: Αύριο στη δημοσιότητα συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη διαφθορά στην Κύπρο από διεθνή δημοσιογραφική έρευνα

File photo: ΚΥΠΕ




Αποκαλύψεις για την Κύπρο που θα προκαλέσουν αίσθηση έρχονται στο φως της δημοσιότητας από αύριο Τρίτη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Φάνη Μακρίδη στον «Φιλελεύθερο» τα κονσόρτσιουμ ερευνητικών δημοσιογράφων ICIJ (International Consortium of Investigative Journalist) και OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) προαναγγέλλουν ότι θα φέρουν στο φως της δημοσιότητας τα πρώτα ευρήματα έρευνας για φαινόμενα διαφθοράς στο νησί και όχι μόνο.

Η έρευνα έχει προαναγγελθεί από τα δυο κονσόρτσιουμ μέσω των επίσημων λογαριασμών τους στην πλατφόρμα «X» (πρώην twitter). Η δημοσιογραφική έρευνα προβάλλεται υπό την ονομασία «Cyprus Confidential» (Κύπρος – Εμπιστευτικό).

Η φράση με την οποία τιτλοφορούν τη δουλειά τους φανερώνει ότι θα φέρουν στος φως εμπιστευτικά έγγραφα. Πάντως και στο παρελθόν ICIJ και OCCRP έχουν προβεί σε αποκαλύψεις που σχετίζονταν με το νησί.

Βάσει των όσων προαναγγέλλονται, για τους σκοπούς της έρευνας έχουν εργαστεί «περισσότεροι από 270 δημοσιογράφοι», ενώ «υπήρξε συνεργασία σε 55 χώρες και περιοχές», για χρονική περίοδο «πέραν των έξι μηνών».

Σε άλλο σχετικό σημείωμα αναφέρεται ότι είχαν συμβολή 68 δημοσιογραφικοί οργανισμοί που επεξεργάστηκαν στοιχεία για οκτώ μήνες.

Στην έρευνα φέρονται να συμμετείχαν και γνωστά κρατικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, όπως το γερμανικό ZDF και το ORF που είναι η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση της Αυστρίας. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για συνδρομή του BBC.

Πάντως, ξένοι δημοσιογράφοι βρέθηκαν ήδη στην Κύπρο και έχουν έρθει σε επαφή με διάφορα πρόσωπα για τους σκοπούς των σχετικών ρεπορτάζ που ετοιμάζουν.

Επιπλέον, όπως πληροφορούμαστε, ρεπόρτερς που συμμετέχουν στην μεγάλη αυτή έρευνα έχουν ζητήσει διευκρινίσεις/τοποθετήσεις από άτομα που ελέγχονται στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας.

Παραθέτουμε σε αδρές γραμμές τι θα περιλαμβάνουν οι αποκαλύψεις, στη βάση των όσων διαρρέουν μέχρι στιγμής σε δημοσιογραφικούς κύκλους:

>> Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι τα κονσόρτσιουμ έχουν εξασφαλίσει μεγάλο αριθμό εγγράφων από γνωστό ελεγκτικό οίκο με χρόνια παρουσίας στην Κύπρο.

Αυτά τα έγγραφα φέρονται να παρουσιάζουν χειρισμούς που έγιναν για περιπτώσεις επενδυτών, ώστε αυτοί οι επιχειρηματίες να παρακάμψουν τις επιβληθείσες σε βάρος τους κυρώσεις.

>> Κομμάτι των όσων αναμένεται να δημοσιευτούν περιλαμβάνουν και εμπιστεύματα, στα οποία δεν φαίνεται ο πραγματικός δικαιούχος. Οπτικό υλικό που διαφημίζει την δημοσιογραφική έρευνα περιλαμβάνει γραπτή αναφορά για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων (UBO – Ultimate Beneficial Owner).

>> Υπάρχουν, όμως, δημοσιογραφικά ευρήματα από το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, υπό τον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνα Νικολάτο.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αυτό που αναμένεται να αναδειχθεί από τη δημοσιογραφική έρευνα είναι ότι τα ευρήματα της εν λόγω επιτροπής (παραδόθηκε πόρισμα τον Ιούνιο του 2021) δεν έτυχαν της αξιοποίησης που έπρεπε, ούτως ώστε να προσαχθούν ενώπιον Δικαστηρίου πάροχοι υπηρεσιών για πολιτογραφήσεις.

Όπως, άλλωστε, απεκάλυψε χθες ο «Φ», σε διάστημα τριών μηνών (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) οι φάκελοι δυο μεγάλων υποθέσεων που αφορούν ισάριθμα δικηγορικά γραφεία συμφερόντων πολιτικών προσώπων, βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία, αλλά δεν έχουν οδηγηθεί ενώπιον δικαιοσύνης.

Και για τις δυο υποθέσεις οι ανακριτές της Αστυνομίας εισηγούνται ποινικές διώξεις στελεχών των δικηγορικών γραφείων, ενώ σε όρκο της Αστυνομίας που δημοσιεύτηκε μέσω δικαστικής απόφασης πολιτικό πρόσωπο φέρεται να εξυπηρετούσε ως στέλεχος της κυβέρνησης το δικηγορικό γραφείο της οικογένειάς του.

Επιπλέον, είναι καλά γνωστό ότι μόνο τρεις υποθέσεις για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα καταχωρίσθηκαν στο δικαστήριο.

> Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες εστιάζουν και σε εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων που εδρεύουν στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Αν δεν κτυπήσουν τη διαφθορά, θα αποτύχουν: Ο Μητσοτάκης και ο Χριστοδουλίδης τα πήγαν εξαιρετικά στο Παρίσι, αλλά πλέον πρέπει να κοιτάξουν την ευημερία των πολιτών (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: