Χειρονομία «εκτίμησης» της Χαμάς προς τον Πούτιν: Θα απελευθερώσει σήμερα 2 Ρώσους ομήρους * Μαζί με 10 Ισραηλινούς

FILE PHOTO: Ο ηγέτης της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, [ΚΕ] μετά από επίσκεψή του στην έδρα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και την συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, Ρωσία, 02 Μαρτίου 2020. EPA/MAXIM SHIPENKOV




Η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει σήμερα  δύο ομήρους με ρωσική υπηκοότητα  σε μια χειρονομία «εκτίμησης» για τη θέση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από την έναρξη του πολέμου της οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Δεν έγινε ασαφές εάν οι δύο όμηροι έχουν και ισραηλινή υπηκοότητα.

Η ανακοίνωση έγινε από τον Μούσα Αμπού Μαρζούκ, στέλεχος της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς.

  • Συγγενείς Ισραηλινο-Ρώσων ομήρων που κρατούντανται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς στη Γάζα πήγαν στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα για να ζητήσουν τη βοήθεια του Κρεμλίνου για την απελευθέρωση των μελών της οικογένειάς τους από την τρομοκρατική οργάνωση.

Η Μόσχα βοήθησε στην αποφυλάκιση του Ρόνι Κριβόι την περασμένη Κυριακή.

Ο Κριβόι αφέθηκε ελεύθερος με χωριστή συμφωνία από τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, προφανώς ως χάρη της τρομοκρατικής ομάδας προς τη Μόσχα.

Θα απελευθερωθούν και 10 Ισραηλινοί

Η απελευθέρωση των δύο Ρώσων πολιτών θα είναι επιπλέον των 10 Ισραηλινών που πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Η αρχική τετραήμερη κατάπαυση του πυρός, η πρώτη σε περισσότερες από επτά εβδομάδες στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, ξεκίνησε την Παρασκευή και επρόκειτο να λήξει τη Δευτέρα, αλλά στη συνέχεια παρατάθηκε κατά δύο ημέρες.

  • Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, προέβλεπε την απελευθέρωση 50 Ισραηλινών γυναικών και παιδιών που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τις επιθέσεις της στις 7 Οκτωβρίου.

Τις πρώτες τέσσερις ημέρες, η Χαμάς απελευθέρωσε συνολικά 30 Ισραηλινά παιδιά και 20 Ισραηλινές γυναίκες, εκ των οποίων οι 10 είναι μητέρες απελευθερωμένων παιδιών, μαζί με την Κριβόι και 18 αλλοδαπούς —17 Ταϊλανδούς και έναν Φιλιππινέζο— που αφέθηκαν ελεύθεροι ως μέρος μιας ξεχωριστής, με μεσολάβηση του Ιράν. συμφωνία.

Χθες Τρίτη, άλλοι 10 Ισραηλινοί όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι και άλλοι δύο Ταϊλανδοί υπήκοοι αφέθηκαν ελεύθεροι με χωριστή συμφωνία.

Η αρχική συμφωνία όριζε ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί για περισσότερες ημέρες – έως συνολικά 10 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων τεσσάρων – εάν η Χαμάς απελευθερώσει τουλάχιστον 10 επιπλέον ομήρους κάθε μέρα, με το Ισραήλ να απελευθερώνει περισσότερους Παλαιστίνιους κρατούμενους σε αναλογία τριών κρατουμένων για κάθε όμηρο.

  • Το Ισραήλ απελευθέρωσε 180 γυναίκες και ανήλικους Παλαιστίνιους που εκτίουν ποινή στις ισραηλινές φυλακές για αδικήματα ασφαλείας μέχρι χθες το βράδυ και αναμένεται να απελευθερώσει άλλες 30, όλες γυναίκες και ανήλικους, σήμερα Τετάρτη, εάν η Χαμάς απελευθερώσει 10 ακόμη Ισραηλινούς.

Δεδομένων των όρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, η εκεχειρία θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκταθεί μέχρι την Κυριακή, με την προϋπόθεση ότι θα απελευθερωθούν περισσότεροι Ισραηλινοί όμηροι.

Το Ισραήλ θα ήθελε να δει όλες τις υπόλοιπες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται όμηροι στη Γάζα να απελευθερώνονται τις επόμενες ημέρες και πιστεύει ότι η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά 30 έως 40 γυναίκες και παιδιά, συμπεριλαμβανομένων περίπου 20 γυναικών ηλικίας 21 έως 50 ετών και τουλάχιστον εννέα  παιδιών .

Ο νεότερος όλων είναι ο 10 μηνών Κφιρ Μπίμπας, ο οποίος απήχθη με τους γονείς του και τον τετράχρονο αδερφό του από το Κιμπούτς Νιρ Οζ  στις 7 Οκτωβρίου.

Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ δήλωσαν την περασμένη Δευτέρα ότι η Χαμάς παρέδωσε την οικογένεια σε άλλη παλαιστινιακή τρομοκρατική  ομάδα  στο Γάζα.

Με πληροφορίες από The Times of Israel

 

Μόλις 10 μηνών ο Κφιρ είναι ακόμη ανάμεσα στα παιδιά ομήρους της Χαμάς στη Γάζα: Μπορεί να ζει μπορεί και όχι [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: