Beaujolais nouveau: Η ανέλπιστη επιτυχία ενός ταπεινού γαλλικού κρασιού που έγινε παγκοσμίως σύμβολο αισιοδοξίας* Πιστό στο ραντεβού του κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου [videos]

epa03960129 A man pours a glass of Beaujolais Nouveau in Paris, France. EPA/ETIENNE LAURENT




Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το σημαντικότερο γεγονός στη Γαλλία (και όχι μόνο) την τρίτη Πέμπτη του μηνός Νοεμβρίου, δηλαδή σήμερα, είναι η άφιξη του καινούργιου Μποζολέ («le Beaujolais nouveau est arrivé»), του γνωστότερου, μετά την σαμπάνια, γαλλικού κρασιού στον κόσμο.

Ένα κρασί που μάλλον εκτιμάται περισσότερο εκτός Γαλλίας, αφού τα μισά από τα μπουκάλια της κάθε χρονιάς εξάγονται σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου, ενώ η κατανάλωσή του στην Γαλλία τα τελευταία χρόνια φθίνει.

 

Το 2021 κυκλοφόρησαν συνολικά 9 εκατομμύρια μπουκάλια Beaujolais nouveau έναντι 6,5 εκατομμυρίων το 2022. Τα περισσότερα εξ αυτών εξάγονται στην Ιαπωνία όπου το 2022 καταναλώθηκαν 2,3 εκατομμύρια μπουκάλια και στη συνέχεια στις ΗΠΑ όπου το 2022 καταναλώθηκαν 1,2 εκατομμύρια μπουκάλια.

 

Το Beaujolais nouveau και η ιστορία του 

Το Beaujolais nouveau είναι ερυθρός οίνος ο οποίος παράγεται από την ποικιλία των σταφυλιών Gamay τα οποία καλλιεργούνται στην περιοχή Μπωζολαί της Γαλλίας.

Είναι ο πλέον δημοφιλής «πρώτος οίνος» (vin de primeur), ζυμωμένος για λίγες μόλις εβδομάδες πριν διατεθεί προς πώληση την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου.

  • Το Beaujolais nouveau προορίζεται για άμεση κατανάλωση. Παρόλο που μερικά nouveau μπορούν να διατηρηθούν για μερικά χρόνια, δεν υπάρχει πραγματικός λόγος, καθώς δεν βελτιώνεται με τα χρόνια.

Για μια περίοδο περί τα τέλη της δεκαετίας του ’90, ορισμένοι κριτικοί οίνου επέκριναν το Beaujolais nouveau ως απλoϊκό ή μη ώριμο.

Την «Ημέρα Beaujolais Nouveau» πραγματοποιείται έντονο μάρκετινγκ, μέσω ενός αγώνα με τον χρόνο ώστε να φτάσουν οι πρώτες φιάλες στις διαφορετικές αγορές του κόσμου.

Η τρέχουσα πρακτική είναι η αποστολή του οίνου πριν από την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου και η διάθεσή του στις τοπικές αγορές την 12:01 π.μ. τοπική ώρα.

 

Το beaujolais ήταν πάντα ο «ετήσιος οίνος» (vin de l’année) ο οποίος γιόρταζε το τέλος της εσοδείας, αλλά έως το τέλος το Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προοριζόταν αποκλειστικά για τοπική κατανάλωση.

Όταν το 1937 καθιερώθηκε η ονομασία ΠΟΠ Beaujolais, οι κανονισμοί του ΠΟΠ σήμαιναν ότι ο οίνος Beaujolais μπορούσε να πωληθεί μόνο μετά τις 15 Δεκεμβρίου του έτους συγκομιδής. Αυτοί οι κανονισμοί χαλάρωσαν στις 13 Νοεμβρίου 1951, και η Union Interprofessionnelle des Vins du Beaujolais (UIVB) έθεσε επισήμως την 15η Νοεμβρίου ως την ημερομηνία κυκλοφορίας του, κάτι που έκτοτε έγινε γνωστό ως Beaujolais nouveau.

Ελάχιστα μέλη του UIVB θεώρησαν τότε πως το Beaujolais nouveau θα μπορούσε να έχει τύχη στην αγορά.

 

Η Ημέρα Beaujolais

Η «Ημέρα Beaujolais» συνοδεύεται από εκδηλώσεις δημοσιότητας και έντονη προώθηση. Το παραδοσιακό σύνθημα, ακόμη και στις αγγλόφωνες χώρες, ήταν το « Le Beaujolais nouveau est arrivé! » («Το νέο Beaujolais έχει αφιχθεί! »), αλλά το 2005 αυτό άλλαξε στο “It’s Beaujolais Nouveau Time!” («Είναι η ώρα του νέου Beaujolais!»).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, προωθείται ως ποτό για την Ημέρα των Ευχαριστιών, η οποία πάντοτε συμπίπτει ακριβώς μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του κρασιού (την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου).

Πολλοί παραγωγοί κυκλοφορούν το νέο μοντέλο με ένα πολύχρωμο ή αφηρημένο σχέδιο το οποίο αλλάζει κάθε έτος, συνήθως ως εξέλιξη από το σχεδιασμό του προηγούμενου έτους.

Σε διάφορες μητροπολιτικές περιοχές στην ανατολική Ασία, το Nouveau την 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου, θεωρείται ως ένα σύμβολο κοινωνικής θέσης (status) και ως στοιχείο πολυτελείας. Υπάρχει τόσο μεγάλη έμφαση σε αυτή την ημερομηνία, που υπάρχουν πολλές εταιρείες αερομεταφορών οι οποίες έχουν ηλεκτρονικά άρθρα σχετικά με το πώς οργανώνουν τις αεροπορικές αποστολές, αρχής γενομένης από τα τέλη Οκτωβρίου.

Πράγματι, την Ημέρα Beaujolais Nouveau υπάρχει ένας παγκόσμιος αγώνας για το ποίος θα είναι ο πρώτος που θα το σερβίρει.

Μοτοσικλέτες, αεόστατα , ελικόπτερα, ελέφαντες ακόμη και τα Concorde έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί για να δείξουν τη σπουδή και την  με κάθε μέσο έγκαιρη παράδοσή του.

Οπως έγραφε στους Times του Λονδίνου ο Σκωτσέζος συγγραφέας και δημοσιογράφος Ντέμιαν Μπαρ το Beaujolais Nouveau γεννήθηκε σε μια έκρηξη μεταπολεμικής αισιοδοξίας το 1951, όταν επιτράπηκε να πουληθούν τα beaujolais en primeur (αμέσως μετά την οινοποίηση). Οσο για τον αν αξίζει τον κόπο; Μέσες άκρες έλεγε τα εξής «Το Beaujolais Nouveau είναι για το πιείτε στις μπιστρό, όχι για επιδειξη κάτω από τα αστραφτερά αστέρια [των εστιατορίων] Michelin. Είναι για άτομα που παραπονιούνται ότι το κόκκινο κρασί είναι πολύ δυνατό. Κα σε κάθε περίπτωση το κρασί αυτό είναι μια ευχάριστη αναδρομή στο καλοκαίρι που μόλις έφυγε. Σερβίρεται καλύτερα ελαφρώς παγωμένο.

Tο Παρίσι στα ερείπια του Β΄ΠΠ: Δυο άνθρωποι ξαναφέρνουν τη χαρά της ζωής και ανασταίνουν τη μόδα – Οι παράλληλες ιστορίες του Κριστιάν Ντιόρ και της Κοκό Σανέλ* Νέα σειρά [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: