Αποκαλυπτήρια για τέσσερις νέους σταθμούς του Μετρό: Ετσι θα γίνουν οι πλατείες σε Ακαδημία, Αλεξάνδρας, Δικαστήρια και Κυψέλη

Η πλατεία πάνω από τον σταθμό Κυψέλη της γραμμής 4 του Μετρό. Πηγή Fiore Architects.




Ακόμη τέσσερις σταθμοί στο Μετρό της Αθήνας για τη νέα Γραμμή 4 θα αποκτήσουν πλατείες με αρχιτεκτονική πινελιά καθώς ολοκληρώθηκαν οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για Ακαδημία, Αλεξάνδρας, Δικαστήρια και Κυψέλη.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Νίκου Καραγιάννη στο ypodomes.com oι διαγωνισμοί αυτοί έρχονται σε συνέχεια των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τις πλατείες στους σταθμούς Ευαγγελισμός, Κολωνάκι και Εξάρχεια πριν από λίγες εβδομάδες.

Συνολικά οι επτά σταθμοί και οι πλατείες στις οποίες κατασκευάζονται είναι αντικείμενο σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, της Ελληνικό Μετρό, του υπουργείου ΥΠΟΜΕ και της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. που πραγματοποίησε αυτούς τους διαγωνισμούς.

Οι τέσσερις πλατείες με την ολοκλήρωση των έργων Μετρό θα αναβαθμιστούν και στόχος είναι η καλύτερη ενσωμάτωση τους στο αστικό τοπίο της Αθήνας.

Βρίσκονται άλλωστε σε περίοπτες θέσεις στον κλεινόν άστυ καθώς για παράδειγμα ο σταθμός Ακαδημία βρίσκεται πίσω από την Τριλογία και σε μια θέση μεταξύ Εξαρχείων και Κολωνακίου.

Η πλατεία της Κυψέλης είναι από τις ιστορικότερες της Αθήνας ενώ οι πλατείες σε Αλεξάνδρας και Δικαστήρια αναμένεται να δημιουργήσουν νέους αστικούς πόλους λόγω της θέσης τους αλλά και της δυναμικής που θα έχουν κατά τη διάρκεια λειτουργίας της γραμμής 4 του Μετρό

Πως όμως θα μεταμορφωθούν στο Μετρό της Αθήνας, στην Γραμμή 4 οι νέες πλατείες;

Σταθμός Μετρό Ακαδημία

Η πλατεία πάνω από τον σταθμό Ακαδημία της γραμμής 4 του Μετρό. Πηγή Apostolopoulos – Tasoulis

Πρόκειται για έναν σταθμό που θα εξελιχθεί σε συγκοινωνιακό κόμβο. Θα είναι σταθμός που θα συνδέεται με τον σταθμό Πανεπιστήμιο της γραμμής 2 μέσω μιας υπόγειας διάβασης μήκους περίπου 150 μέτρων αλλά και με πολλές λεωφορειακές γραμμές.

Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό κέρδισε η πρόταση από το γραφείο Apostolopoulos – Tasoulis με αρχιτέκτονα την Στέλλα Μέρμηγκα.

Όπως σημειώνεται: ο σχεδιασμός διακρίνεται για τον σεβασμό και την πρόθεση ανάδειξης του αστικού χαρακτήρα του χώρου, όπως αυτός διαμορφώνεται από την ιστορικότητα των μνημείων και του πολεοδομικού ιστού.

Ιδιαίτερα επιτυχημένη κρίνεται η ενιαία και λιτή αντιμετώπιση ως προς τα υλικά και τις χαράξεις και η ανάδειξη των σημαντικών υπαρχόντων στοιχείων μέσω μιας αφαιρετικής συνθετικής στρατηγικής.

Η σχεδιαστική προσέγγιση επιμέρους αντικειμένων, όπως του στεγάστρου, στοιχείων αστικού εξοπλισμού, ταμιευτήρων συλλογής βρόχινου νερού και άλλων, χαρακτηρίζεται από ευαισθησία και τεχνική επάρκεια.

Σταθμός Μετρό Αλεξάνδρας

Η πλατεία πάνω από τον σταθμό Αλεξάνδρας της γραμμής 4 του Μετρό. Πηγή XZA Architects

Ο σταθμός Μετρό Αλεξάνδρας βρίσκεται χαμηλά στον ομώνυμο οδικό άξονα και χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Αλεξάνδρας με την οδό Μουστοξύδη στον Δήμο Αθήνας.

Θα εξυπηρετεί τις περιοχές των Εξαρχείων, του Γκύζη αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Πεδίου του Άρεως.

Σε αυτόν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό κέρδισε η πρόταση από το γραφείο XZA Architects. Όπως αναφέρεται “προτείνει, από τη μια πλευρά, έναν μεγάλο δημόσιο χώρο με σκληρό δάπεδο και καμπύλο σχήμα, ένα “μητροπολιτικό πεζοδρόμιο”, που φιλοξενεί τις μαζικές κινήσεις των επιβατών του μετρό και την είσοδο – έξοδο σε αυτό και, από την άλλη, ένα πάρκο για τους κατοίκους της περιοχής, με επιμέρους ποιοτικούς και ευχάριστους χώρους.

Απαντά αναλυτικά, σχεδόν εξαντλητικά, στη διασύνδεση της περιοχής μελέτης με την ευρύτερη περιοχή μέχρι το Πεδίον Αρεως και ισχυροποιεί την πρόταση με την πεζοδρόμηση του πίσω δρόμου του οικοπέδου. Ακόμη, η χρήση ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών μορφών, πρωτότυπων “ομπρελών” – βιοκλιματικών στεγάστρων σημαίνει από μακριά την παρουσία του νέου σταθμού και της εισόδου του”.

Σταθμός Μετρό Δικαστήρια

 

Η πλατεία πάνω από τον σταθμό Δικαστήρια της γραμμής 4 του Μετρό. Πηγή Tense Architecture Network

 

Αυτός ο σταθμός Μετρό θα λύσει το πρόβλημα προσβασιμότητας στα Δικαστήρια της Αθήνας αλλά και στο πυκνοκατοικημένο Γκύζη και θα αποτελέσει έναν σημαντικό σταθμό της γραμμής 4.

Ο Σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των πρώην κτιρίων της σχολής Ευελεπίδων Δικαστηρίων στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.

Στον διαγωνισμό κέρδισε η πρόταση από το γραφείο Tense Architecture Network. Όπως αναφέρεται: “η μελέτη προτείνει ένα ιδιαίτερο, σχεδιαστικά πολύ ποιοτικό, αναγνωρίσιμο αρχιτεκτονικό στοιχείο, ένα κυκλικό στέγαστρο της εισόδου – εξόδου του σταθμού μετρό που πατάει σε κυκλική πλατεία και θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τον σταθμό και την περιοχή.

Ο ανελκυστήρας προς τον σταθμό του μετρό επανασχεδιάζεται επιτυχημένα ως γυάλινος κύλινδρος.

Η μελέτη προτείνει ακόμη την έντονη φύτευση του οικοπέδου περιμετρικά του κυκλικού στεγάστρου ενοποιώντας το με το πάρκο έμπροσθεν της εισόδου των δικαστηρίων.

Η πράσινη έκταση συνεχίζει και σβήνει σταδιακά φτάνοντας στην πλ. Πρωτομαγιάς και στον χώρο μπροστά από το παλιό κτίριο της Σχολής Ευελπίδων”.

Σταθμός Μετρό Κυψέλη

Η πλατεία πάνω από τον σταθμό Κυψέλη της γραμμής 4 του Μετρό. Πηγή Fiore Architects.

Ο σταθμός Μετρό στην Κυψέλη εκτιμάται ότι θα είναι ο πλέον πολυσύχναστος σε όλη τη γραμμή. Η περιοχή της Κυψέλης είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες στην Ευρώπη και η λειτουργία του σταθμού θα διευκολύνει τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό κέρδισε η πρόταση από το γραφείο Fiore Architects.

Όπως αναφέρεται: “προτείνει την οργάνωση μιας εκτεταμένης κεντρικής περιοχής στάσης – συνεύρεσης δημόσιου χώρου, δηλαδή μια αστική πλατεία.

Τμήμα της περιοχής αυτής μετατρέπεται στις θερμές ημέρες του χρόνου σε κυκλική υδάτινη επιφάνεια και περιβάλλεται από κυκλικής χάραξης περιοχές υψηλής και χαμηλής φύτευσης.

Η εισαγωγή του κύκλου ως επαναλαμβανόμενου μοτίβου στις γενικές χαράξεις, αλλά και στα διαφορετικά στοιχεία της πρότασης, έχει ενδιαφέρον, διότι προσδίδει ιδιαίτερη ταυτότητα στον δημόσιο χώρο”.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com

Τι αλλάζει στις αστικές συγκοινωνίες: Νέα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις επιβατών, ειδικές προβλέψεις για μεταφορά ποδηλάτων, scooter κ.α

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: