Αποκάλυψη WSJ: Η μισθοφορική Wagner «παζαρεύει» να δώσει ρωσικά αντιαεροπορικά όπλα στη Χεζμπολάχ, λένε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες [videos]

FILE PHOTO: Το ρωσικός κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα PantsirS-1 ή AS-22. Screenshot via YouTube@Armies Power/




Οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες ότι η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner πιιθανόν να παράσχει στη Χεζμπολάχ ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας, αναφέρει η  Wall Street Journal .

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν συνομιλίες μεταξύ Wagner και Χεζμπολάχ και πιστεύουν ότι η ρωσική οργάνωση θα μπορούσε να στείλει συστοιχίες SA-22 στον Λίβανο, απειλώντας το Ισραήλ με ένα δεύτερο θερμό μέτωπο στα βόρεια της χώρας.

Το ρώσικο σύστημα PantsirS-1 ή  «SA-22 Greyhound» όπως χαρακτηρίζεται από το ΝΑΤΟ,   χρησιμοποιεί αντιαεροπορικούς πυραύλους και πυροβόλα αεράμυνας, για να αναχαιτίσει αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Πηγή σε γνώση των πληροφοριών, που μιλά με υπό τον όρο της ανωνυμίας στην εφημερίδα, αναφέρει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν το Sa-22 έχει ήδη σταλεί στη Μέση Ανατολή, αλλά αποκαλεί τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Wagner και Χεζμπολάχ «μια μεγάλη ανησυχία» για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για να προσπαθήσουν να αποθαρρύνουν τη Χεζμπολάχ να επέμβει στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει ομάδες κρούσης με δύο αεροπλανοφόρα, το USS Eisenhower και το USS Ford, στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Wagner έχει παρουσία στη Συρία, όπου έχουν βρεθεί πρόσφατα πολλοί σιϊτες ισλαμιστές της Χεζμπολάχ, ενώ έχει επίσης ενεργή παρουσία στη Λιβύη, τη Μοζαμβίκη, το Μάλι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Σουδάν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Brookings.

Η μοίρα της ομάδας Wagner, της πιο διαβόητης ομάδας μισθοφόρων της Ρωσίας παραμένει αβέβαιη μετά την εξέγερσή της εναντίον του Κρεμλίνου τον Ιούνιο και το αεροπορικό δυστύχημα που σκότωσε τον αρχηγό της οργάνωσης, Γεβγκένι Πριγκόζιν, καθώς και αρκετούς άλλους ανώτερους διοικητές δύο μήνες αργότερα.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες 1η Νοεμβρίου ότι η Wagner φέρεται να ξανάρχισε τις επιχειρήσεις στρατολόγησης μισθοφόρων στις ρωσικές πόλεις Περμ και Νοβοσιμπίρσκ, ως μονάδα της Rosgvardia, της Ρωσικής Εθνοφρουράς.

Με πληροφορίες από ΚyivPost/ Wall Street Journal

«Ρέει» η βοήθεια του Κιμ στον Πούτιν: Πάνω από ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού έφτασαν στη Ρωσία * 10 αποστολές κατέγραψαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Σεούλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: