Aναζητείται ομαδικός τάφος με 70-80 αγνοούμενους της Κυπριακής τραγωδίας: Mαρτυρίες ότι βρίσκεται κοντά στο σημείο απόβασης των Τούρκων εισβολέων

Οι μητέρες, οι αδελφές, οι γυναίκες, οι αρραβωνιαστικιές των αγνοουμένων της Κύπρου. Τoυς αναζητούν μέχρι και σήμερα. Φωτογραφία Αρχείου ΓΤΠ, PIO




Ομαδικό τάφο στον οποίο δυνατόν να θάφτηκαν 70-80 Ελληνοκύπριοι αναζητεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) κοντά στο σημείο απόβασης των Τούρκων στρατιωτών κατά τη διάρκεια της εισβολής.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου»  υπάρχει μαρτυρία ενός ατόμου το οποίο φέρεται να παρακολούθησε την ταφή.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έφτασε ενώπιον της ΔΕΑ, τα άτομα που θάφτηκαν και τα οποία αναζητούνται ήταν στρατιώτες και φέρονται να θάφτηκαν κοντά σε σχολείο και άλλες εγκαταστάσεις.

Ο σχετικά μεγάλος αριθμός δεν προέρχεται από μάχη που διεξήχθη στην ίδια περιοχή αλλά μάλλον προέκυψε από περισυλλογή νεκρών από διάφορα σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Κερύνειας.

Η περισυλλογή νεκρών και η μετέπειτα ταφή τους έχει διασταυρωθεί αλλά απομένει να ξεκαθαρίσει που θάφτηκαν οι νεκροί.

Την τότε εποχή, οι Τούρκοι μάζευαν τους νεκρούς, τους φόρτωναν σε φορτηγά και ακολούθως τους μετέφεραν και τους έθαβαν σε ομαδικούς τάφους.

Την περισυλλογή νεκρών φέρεται να παρακολούθησε αποσπασματικά και Ελληνοκύπριος, ο οποίος ωστόσο δεν βρισκόταν στο χώρο ταφής των νεκρών.

Αναζητείται χώρος, ο οποίος προσφερόταν για εύκολη ταφή των νεκρών, αν και το τσιμέντωμα που ακολούθησε στην ευρύτερη περιοχή έκανε το τοπίο αγνώριστο, σε σχέση πάντοτε με το καλοκαίρι του 1974.

Υπενθυμίζεται, πως με βάση πληροφορίες που είχαν δοθεί στο παρελθόν, ομαδικός τάφος υπήρχε πλησίον Κάστρου της Κερύνειας, αν και η εκδοχή αυτή φαίνεται να ξεθωριάζει όσο περνά ο χρόνος, χωρίς να αποκλείεται να επανέλθει εκ νέου το συγκεκριμένο σενάριο, νοουμένου ότι προκύψουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες ή και μαρτυρίες.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, περίπου 40 Ελληνοκύπριοι είχαν εκτελεστεί μαζί με άλλους 30 στη Λάπηθο, εν καιρώ εκεχειρίας.

Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες για ύπαρξη ομαδικού τάφου είχαν δοθεί και στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εκδοχή, εθνοφρουροί ή και άλλοι εκτελεσθέντες είχαν ταφεί κοντά στο μνημείο που έστησαν οι Τούρκοι κοντά στη σημείο απόβασης των τουρκικών στρατευμάτων.

Άλλοι 15 Ελληνοκύπριοι οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους Τούρκους εισβολείς πετάχτηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίμνη του Αγίου Λουκά στην Αμμόχωστο.

Τάφος στον οποίο φέρονται να θάφτηκαν εθνοφρουροί, υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες, και κοντά στο χωριό Βασίλεια ή και στον Άγιο Ερμόλαο. Στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί στρατιώτες και η προσπάθεια αναμένεται να επαναληφθεί.

Ομαδικό τάφο αναζητούν και οι Τουρκοκύπριοι στην Αλόα και η διαδικασία φαίνεται να προχωρά, παρόλον ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε κατηγορήσει την Ελληνοκυπριακή ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση κωλυσιεργεί για πολιτικούς λόγους.

Τα συνεργεία της ΔΕΑ δίνουν μάχη με το χρόνο για εντοπισμό κυρίως ομαδικών τάφων αγνοουμένων δεδομένου ότι αρκετές περιοχές εξακολουθούν να τσιμεντώνονται με κίνδυνο να μην είναι εφικτή η διενέργεια εκσκαφών, ενώ παράλληλα φεύγουν από τη ζωή άνθρωποι οι οποίοι έζησαν τα γεγονότα της τότε εποχής.

Μια άλλη δυσκολία που απαντάται είναι και το γεγονός, ότι ακόμη και άνθρωποι οι οποίοι επιθυμούν να βοηθήσουν, ξεχνούν τα ακριβή σημεία της ταφής και με τους περιορισμούς που επιβάλλει ο τουρκικός στρατός, δεν αποκλείεται να διενεργούνται εκσκαφές σε λάθος σημεία.

Έχουν εκταφεί 1.205 αγνοούμενοι

Αφότου άρχισε το έργο της η ΔΕΑ το έτος 2006 έχουν διενεργηθεί εκσκαφές σε περίπου 1.500 σημεία παγκυπρίως.

Στο πλαίσιο τους έχουν εκταφεί πέραν των 1.205 αγνοουμένων και από τις δύο πλευρές.

Από αυτούς ταυτοποιήθηκαν 1.034 αγνοούμενοι εκ των οποίων 742 Ε/κ και 292 Τ/κ. Παράλληλα, στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ βρίσκονται υπό εξέταση 210 υποθέσεις, ενώ στον κατάλογο ανασκαφών βρίσκονται έτοιμες ή σχεδόν έτοιμες άλλες περίπου 90 υποθέσεις, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε πρόσφατη ομιλία του.

Σημειώνεται, πως στον κατάλογο των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων περιλαμβάνονταν 1619 άτομα εκ των οποίων 126 αφαιρέθηκαν επειδή τα στοιχεία οδηγούσαν, κατά τη Νομική Υπηρεσία, στο ασφαλές συμπέρασμα ότι τα άτομα αυτά ήταν πεσόντες και όχι αγνοούμενοι.

Στο συμπέρασμα αυτό οδήγησαν μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι είχαν ζήσει από κοντά τα γεγονότα. Εξακολουθούν να αναζητούνται 767 Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι.

Από πλευράς Τουρκοκυπρίων είχαν δηλωθεί 492 αγνοούμενοι, η πλειοψηφία των οποίων αναζητούνται από την περίοδο 1963-1964. Από αυτούς εξακολουθούν να αναζητούνται 199.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην όλη προσπάθεια εντοπισμού αγνοουμένων βοηθούν και συγγενείς αγνοουμένων, και από τις δύο πλευρές, και μάλιστα άνθρωποι οι οποίοι εντόπισαν τους οικείους τους και τους έθαψαν, εξακολουθούν να βοηθούν γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τον πόνο που προκαλεί η προσμονή της επιστροφής (στην αρχή) και της παραλαβής έστω και των λειψάνων για αξιοπρεπή ταφή, όταν συνειδητοποιούν πως δεν υπάρχει ελπίδα να δουν τους συγγενείς τους ζωντανούς.

Γνωρίζουν επίσης, πως υπάρχουν περιπτώσεις αγνοουμένων, ειδικά της περιόδου 1963-1964, που έφυγαν οι γονείς και οι στενοί συγγενείς και δεν τους αναζητεί κανείς.

Υπήρξαν δε και περιπτώσεις, που παρόλον ότι συγγενείς ενημερώθηκαν, δεν ενθουσιάστηκαν με την ιδέα της παραλαβής και ταφής των λειψάνων.

Από την ομάδα αυτή των αγνοουμένων- από τους 44 -βρέθηκαν μόνο 15 κι αυτοί σε ομαδικό τάφο.

ΠΗΓΗ: philenews.gr

Mεθοδεύσεις των ισχυρών της ΕΕ για την κατάργηση του βέτο: Ποιοί είναι οι κίνδυνοι για την Κύπρο και τις μικρές χώρες της Ένωσης

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: