Αναπτερώνονται οι ελπίδες για μόνιμη εκεχειρία; Η Χαμάς παρέδωσε αμέσως τον κατάλογο με τους Ισραηλινούς ομήρους που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα

epa10998375 An Israeli army helicopter transporting recently freed Israeli hostages lands at the Ichilov hospital in Tel Aviv, Israel, early 28 November 2023. EPA, CHRISTOPHE PETIT TESSON




Η ισραηλινή κυβέρνηση έλαβε από τη Χαμάς κατάλογο με τα ονόματα ομήρων που πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της ανακωχής που συμφωνήθηκε να παραταθεί για ακόμη δυο ημέρες.

Τα παραπάνω μετέδωσε η ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού επικαλούμενη το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο κατάλογος περιλαμβάνει 10 ονόματα ομήρων.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η ισραηλινή υπηρεσία φυλακών ανακοίνωσε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ότι αφέθηκαν ελεύθεροι 33 παλαιστίνιοι κρατούμενοι, μερικές ώρες αφού η Χαμάς απελευθέρωσε 11 ισραηλινούς ομήρους που κρατούσε στη Λωρίδα της Γάζας από την έφοδό της σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Από την Παρασκευή το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και οι αρχές του Ισραήλ άρχισαν να αφήνουν ελεύθερους αντίστοιχα από δέκα και πάνω ομήρους —γυναίκες και παιδιά— σε αντάλλαγμα για τριπλάσιους παλαιστίνιους κρατούμενους, επίσης γυναίκες και παιδιά, στο πλαίσιο συμφωνίας που κλείστηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Η συμφωνία των δυο πλευρών παρατάθηκε ως μεθαύριο Πέμπτη, ανακοίνωσαν η Χαμάς και το Κατάρ, ενώ οι αρχές του Ισραήλ ανέφεραν πως προετοιμάζουν κατάλογο με άλλους 50 κρατούμενους που θα αποφυλακιστούν τις δυο επόμενες ημέρες.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι ενθαρρυμένος από τη χθεσινή εξέλιξη, τόνισε τα εξής:

Παρέμεινα βαθιά αφοσιωμένος τις τελευταίες ημέρες για να διασφαλίσω ότι αυτή η συμφωνία -με μεσολάβηση και διατήρηση μέσω εκτεταμένης προσπάθειας και διπλωματίας των ΗΠΑ- μπορεί να συνεχίσει να αποδίδει αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 50 όμηροι έχουν πλέον απελευθερωθεί και έχουν επιστρέψει στις οικογένειές τους. Αυτοί που απελευθερώθηκαν περιλαμβάνουν μικρά παιδιά, μητέρες και γιαγιάδες. Ένα από αυτά ήταν ένα μικρό κορίτσι (Αμερικανίδα υπήκοος), η Abigail, η οποία έγινε τεσσάρων ετών ενώ βρισκόταν στην αιχμαλωσία, αφού οι γονείς της σκοτώθηκαν μπροστά της και πιάστηκε όμηρος από τους τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Μίλησα με την οικογένεια της Abigail μετά την απελευθέρωσή της και συνεργαζόμαστε στενά με τους Ισραηλινούς συνεργάτες μας για να διασφαλίσουμε ότι θα λάβει τη φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζεται καθώς αρχίζει να αναρρώνει από αυτό το ανείπωτο τραύμα.

Η ανθρωπιστική παύση επέτρεψε επίσης μια σημαντική αύξηση της πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αθώους πολίτες που υποφέρουν στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν της ανθρωπιστικής απάντησης στη Γάζα –βασιζόμενες σε χρόνια εργασίας ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης ανθρωπιστικής βοήθειας για τον παλαιστινιακό λαό.

Εκμεταλλευόμαστε πλήρως τη διακοπή των μαχών για την αύξηση της ποσότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρεται στη Γάζα και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ειρήνης και αξιοπρέπειας για τον παλαιστινιακό λαό.

Σήμερα, θέλω να ευχαριστήσω ξανά τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου του Ισραήλ, τον Σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι του Κατάρ και τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι της Αιγύπτου για τη δέσμευσή τους σε αυτή τη διαδικασία και για την επίτευξη συμφωνίας για παράταση το επόμενο διάστημα, για 48 ώρες. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούν οι τρομοκράτες της Χαμάς.

  • Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρετίζει την παράταση της ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε χθες Δευτέρα τη διήμερη παράταση της ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Μερικές ώρες προτού η προθεσμία εκπνεύσει, τα μέρη συμφώνησαν να παραταθεί η παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, που τέθηκε σε εφαρμογή την Παρασκευή.

«Καλωσορίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την παράταση δυο ημερών της παύσης των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς», ανέφερε η κυρία φον ντερ Λάιεν σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της στις Βρυξέλλες.

«Καλώ για ακόμη μια φορά τους τρομοκράτες της Χαμάς να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους που πήραν κατά τη διάρκεια της φρικιαστικής επίθεσής τους την 7η Οκτωβρίου», συνεχίζει το κείμενο.

Από την Παρασκευή έχουν αφεθεί ελεύθεροι πάνω από 50 όμηροι και κάπου 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές, όπως προέβλεπε η συμφωνία που κλείστηκε με μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ. Πρόκειται —και στη μια και στην άλλη πλευρά— για γυναίκες και παιδιά. Η συμφωνία προέβλεπε τη δυνατότητα παράτασης της ανακωχής με προϋπόθεση την απελευθέρωση 10 ομήρων την ημέρα, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 30 Παλαιστινίων. Συνολικά, αναμενόταν να ανταλλαχθούν ως και 100 όμηροι με 300 φυλακισμένους.

Η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν σημείωσε εξάλλου πως η παράταση της ανακωχής θα επιτρέψει να λάβουν «απαραίτητη βοήθεια» περισσότεροι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι στιγμής, τόνισε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετέφερε 900 τόνους βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου, με 20 πτήσεις. Αναμένεται να γίνουν άλλες τέσσερις πτήσεις μέσα στην εβδομάδα, διευκρίνισε.

Ως την Παρασκευή, το Ισραήλ βομβάρδιζε ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την έφοδο μαχητών της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου με 1.200 νεκρούς, κατά τις ισραηλινές αρχές. Κατά τη διάρκεια της πιο πολύνεκρης επίθεσης που υπέστη ποτέ το Ισραήλ από καταβολής κράτους το 1948 εξάλλου απήχθησαν 240 άνθρωποι που οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο.

Η ισραηλινή ηγεσία ορκίστηκε να «εξαλείψει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που πήρε την εξουσία το 2007 στη Λωρίδα της Γάζας και την 27η Οκτωβρίου διέταξε να αρχίσει χερσαία επιχείρηση.

Με βάση τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, κάπου 15.000 άμαχοι —επακριβώς 14.854—, ανάμεσά τους 6.150 παιδιά, σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από αέρα, ξηρά και θάλασσα. Η πολιτική προστασία στη Γάζα μιλά για άλλους 7.000 αγνοούμενους, μεγάλο μέρος των οποίων θάφτηκε στα συντρίμμια. Άλλοι 36.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

  • Ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας Γιαχία Σινουάρ φέρεται να επισκέφθηκε ομήρους

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ, φέρεται να επισκέφθηκε κάποιους από τους ομήρους που πήρε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατά την έφοδό του σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, μετέδωσε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο μια όμηρο η οποία αφέθηκε ελεύθερη χθες Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της απελευθερωθείσας, η ταυτότητα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, η επίσκεψη έγινε σε υπόγεια σήραγγα τις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση, στην οποία έχασαν τη ζωή τους κάπου 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν άλλοι περίπου 240, κατά τους αριθμούς των ισραηλινών αρχών.

Ο επισκέπτης συστήθηκε στους ομήρους ως Γιαχία Σινουάρ και τούς μίλησε στα εβραϊκά, κατά την ίδια. «Είστε απόλυτα ασφαλείς εδώ, δεν θα πάθετε τίποτα», φέρεται να τούς είπε, σύμφωνα με την όμηρο.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο Γιαχία Σινουάρ είχε καταδικαστεί από ισραηλινό δικαστήριο το 1988 για επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν δυο ισραηλινοί στρατιώτες και τέσσερις παλαιστίνιοι φερόμενοι ως πληροφοριοδότες των ισραηλινών υπηρεσιών κατασκοπείας. Πέρασε πάνω από δυο δεκαετίες κρατούμενος σε ισραηλινές φυλακές, όπου έμαθε εβραϊκά.

Το 2011 ο Γιαχία Σινουάρ ήταν ανάμεσα στους 1.000 και πλέον παλαιστίνιους φυλακισμένους που απελευθερώθηκαν σε αντάλλαγμα για τον ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Το 2017 έγινε ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, την πιο πολύνεκρη από καταβολής εβραϊκού κράτους το 1948, ο Γιαχία Σινουάρ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα που καταρτίζουν οι ισραηλινές αρχές.

  • «Τεράστια ανακούφιση» για την ΥΠΕΞ της Γαλλίας Κατρίν Κολονά μετά την απελευθέρωση τριών γαλλοϊσραηλινών ανηλίκων

Η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά εξέφρασε χθες Δευτέρα το βράδυ την «τεράστια ανακούφισή» της μετά την απελευθέρωση τριών ανήλικων Γαλλοϊσραηλινών, τονίζοντας πως η «προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα» της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι «να απελευθερωθούν όλοι οι συμπατριώτες μας» που συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ξαναβρίσκουμε (…) τρία από τα παιδιά μας (…) που απήχθησαν άνανδρα και είναι επιτέλους ελεύθερα», δήλωσε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο δίκτυο BFMTV, προσθέτοντας πως η γαλλική κυβέρνηση «δεν θα σταματήσει τις προσπάθειές της» ωσότου «όλοι οι όμηροι», ανάμεσά τους «πέντε Γάλλοι», να ανακτήσουν την ελευθερία τους.

  • Η Γερμανία χαιρετίζει την απελευθέρωση 11 ομήρων, συμπεριλαμβανομένων δυο εφήβων που έχουν (και) τη γερμανική υπηκοότητα

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε χθες Δευτέρα την απελευθέρωση ένδεκα ομήρων, συμπεριλαμβανομένων «δυο εφήβων με τη γερμανική υπηκοότητα», στο πλαίσιο της συμφωνίας ανακωχής του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

«Έπειτα από 52 ημέρες δεινών και απελπισίας, η μητέρα τους μπορεί να πάρει τα παιδιά στην αγκαλιά της ξανά. Σκέφτομαι τις οικογένειες που συνεχίζουν να περιμένουν και ανησυχούν. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπορέσετε κι εσείς να πάρετε τους δικούς σας στην αγκαλιά σας ξανά», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών μέσω X (του πρώην Twitter).

Η απελευθέρωση αυτών των δυο ομήρων χθες Δευτέρα αυξάνει σε δέκα τον αριθμό των κατόχων γερμανικών διαβατηρίων που άφησε να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς (τέσσερις απελευθερώθηκαν την Παρασκευή, ισάριθμοι το Σάββατο).

Η κυρία Μπέρμποκ εξήρε εξάλλου την παράταση της ανακωχής που αποφάσισαν τα μέρη. Έκρινε πως προσφέρει «πολύτιμο χρόνο» για να «βοηθήσουμε τους υπηκόους μας στη Γάζα», ότι «αποτελεί αχτίδα ελπίδας» και συμβάλλει «να μη χάσουμε από τα μάτια μας αυτό που θα μπορούσε να γίνει: στέρεα βήματα προς ένα μέλλον με ασφάλεια για όλους στην περιοχή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ιερουσαλήμ, Israel
ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Τελ Αβίβ και Γάζα
ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Βρυξέλλες, Belgium
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Παρίσι, France
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βερολίνο, Germany

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Action24 και το Omega Channel (video): Ο Μπάιντεν απαιτεί την επιστροφή όλων των ομήρων, οργή για την άρνηση της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: