Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Action24 και το Omega Channel (video): Ο Μπάιντεν απαιτεί την επιστροφή όλων των ομήρων, οργή για την άρνηση της Τουρκίας

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal, του Action24 και του Omega Channel στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου με την παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων, Ιωάννα Βάσσου. Φωτογραφία Hellas Journal via Action24




Το Ισραήλ και η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς με τη βοήθεια του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών, είχαν εισέλθει τις τελευταίες ώρες σε εντατικές διαπραγματεύσεις καθώς συζητούσαν την πιθανότητα παράτασης της τετραήμερης εκεχειρίας, που έληξε χθες.

Η πρόταση που βρισκόταν από το πρωί της Δευτέρας στο τραπέζι ήταν η επέκταση της εκεχειρίας για ακόμα 48 ώρες. Όπως ανακοινώθηκε από την Ντόχα του Κατάρ αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε αμέσως μετά από την ανακοίνωση του Κατάρ ότι το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν να παραταθεί η εκεχειρία στη Γάζα. Για να ακολουθήσει ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τόνισε τα εξής:

Παρέμεινα βαθιά αφοσιωμένος τις τελευταίες ημέρες για να διασφαλίσω ότι αυτή η συμφωνία -με μεσολάβηση και διατήρηση μέσω εκτεταμένης προσπάθειας και διπλωματίας των ΗΠΑ- μπορεί να συνεχίσει να αποδίδει αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 50 όμηροι έχουν πλέον απελευθερωθεί και έχουν επιστρέψει στις οικογένειές τους. Αυτοί που απελευθερώθηκαν περιλαμβάνουν μικρά παιδιά, μητέρες και γιαγιάδες. Ένα από αυτά ήταν ένα μικρό κορίτσι (Αμερικανίδα υπήκοος), η Abigail, η οποία έγινε τεσσάρων ετών ενώ βρισκόταν στην αιχμαλωσία, αφού οι γονείς της σκοτώθηκαν μπροστά της και πιάστηκε όμηρος από τους τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Μίλησα με την οικογένεια της Abigail μετά την απελευθέρωσή της και συνεργαζόμαστε στενά με τους Ισραηλινούς συνεργάτες μας για να διασφαλίσουμε ότι θα λάβει τη φροντίδα και την υποστήριξη που χρειάζεται καθώς αρχίζει να αναρρώνει από αυτό το ανείπωτο τραύμα.

Η ανθρωπιστική παύση επέτρεψε επίσης μια σημαντική αύξηση της πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αθώους πολίτες που υποφέρουν στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν της ανθρωπιστικής απάντησης στη Γάζα –βασιζόμενες σε χρόνια εργασίας ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης ανθρωπιστικής βοήθειας για τον παλαιστινιακό λαό.

Εκμεταλλευόμαστε πλήρως τη διακοπή των μαχών για την αύξηση της ποσότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρεται στη Γάζα και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ειρήνης και αξιοπρέπειας για τον παλαιστινιακό λαό.

Σήμερα, θέλω να ευχαριστήσω ξανά τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου του Ισραήλ, τον Σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι του Κατάρ και τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι της Αιγύπτου για τη δέσμευσή τους σε αυτή τη διαδικασία και για την επίτευξη συμφωνίας για παράταση το επόμενο διάστημα, για 48 ώρες. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούν οι τρομοκράτες της Χαμάς.

Το Ισραήλ φαίνεται ότι προτίθεται να δίνει μία ημέρα εκεχειρίας για κάθε 10 ομήρους που θα αφήνονται ελεύθεροι.

Στη νέα αυτή φάση οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί απαιτούν την απελευθέρωση όλων των παιδιών και των γυναικών. Στην Ουάσιγκτον εκφράζεται ανησυχία για τον ισχυρισμό της Χαμάς ότι δήθεν έχει μία αδυναμία να συγκεντρώσει τους ομήρους, που προφανώς βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Λωρίδας της Γάζας.

Εάν η ομολογία της Χαμάς, δεν είναι απλά μία δικαιολογία, τότε πρέπει να έχουν σημειωθεί μεγάλες διαφωνίες στις διάφορες φράξιες της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι Αμερικανοί εξήγησαν ότι η πρώτη συμφωνία που πρόβλεπε την τετραήμερη εκεχειρία για την απελευθέρωση 50 γυναικών και παιδιών, έγινε με την σκέψη ότι η διακοπή των συγκρούσεων θα μπορούσε να παραταθεί για 48 ώρες, υπό τον όρο ότι η Χαμάς θα συμφωνούσε να παραδώσει και άλλους ομήρους.

Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν, μίλησε την Κυριακή με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για να συντονιστούν για τις ενέργειες τους από εδώ και πέρα. Τηλεφώνησε τη Δευτέρα και στον Εμίρη του Κατάρ, στον οποίο έστειλε νέα προειδοποίηση για τη Χαμάς.

Ο κ. Νετανιάχου του τόνισε ότι εάν η Χαμάς δεν συμφωνήσει στην απελευθέρωση και άλλων ομήρων, ο ισραηλινός στρατός θα επαναλάβει το βράδυ της Δευτέρας, τις επιχειρήσεις του στη Γάζα εναντίον της Χαμάς.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν φέρεται να του απάντησε ότι είναι υπέρ της επέκτασης της εκεχειρίας μέχρις ότου απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Στο Ισραήλ φοβούνται ότι η Χαμάς εκμεταλλεύεται την εκεχειρία για να ανασυνταχθεί και ότι τα ηγετικά στελέχη που ευθύνονται για τις δολοφονίες της 7ης Οκτωβρίου θα έχουν τον χρόνο να το σκάσουν από τη Χάζα, και φυσικά να βρουν καταφύγιο σε χώρες όπως ο Λίβανος, το Κατάρ και η Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος χαιρέτισε την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς τις τελευταίες τρεις ημέρες, συμπεριλαμβανομένης μιας νεαρής Αμερικανίδας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την παύση των μαχών και την αύξηση της αναγκαίας πρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τις άοκνες προσπάθειές του να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση και την πλήρη εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το έργο τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Με κομμένη την ανάσα η Αθήνα αναμένει τον Ερντογάν: Με σχετική ευκολία δέχθηκε την επίσκεψη του, αλλά τώρα προσεύχεται να μην δείξει τον πραγματικό, τον κακό εαυτό του…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου αναφέρθηκε και στην ενημέρωση ανώτερου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την άρνηση της Τουρκίας να υποστηριξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ανέφερε σχετικά:

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν την Τρίτη και την Τετάρτη εν μέσω της υπόγειας σύγκρουσης της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που έχουν σταματήσει η Τουρκία, αλλά και η Ουγγαρία.

Η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε τις Βρυξέλλες ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν θα ολοκληρώσει την επικύρωση της ένταξης πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντπάρτμεντ δήλωσε ότι «η επισήμανσή μας προς τους Τούρκους συμμάχους μας ήταν ότι δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσουμε περαιτέρω και αναμένουμε να δούμε κάποια θετική δράση πολύ σύντομα».

Η δημόσια δήλωση δεν εκφράζει καθόλου τον τρόπο σκέψης των Αμερικανών για το θέμα. Κυριαρχεί οργή για τον τουρκικό εκβιασμό και αναμένουμε εξελίξεις εάν η Τουρκία δεν δώσει άμεσα τη συγκατάθεση της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

To διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα αντιστέκεται και μας δείχνει τα δόντια του: Φρόντισαν να ψηφίσουν νόμους για να προστατεύουν τις παρανομίες τους (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: