Αυτοψία από τον πρωθυπουργό σε σούπερ μάρκετ: «Ξέρω ότι η ακρίβεια ειδικά στα τρόφιμα είναι επίμονη» – Eλεγχοι για τη σήμανση «Μόνιμη Μείωση Τιμής»

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, σούπερ μάρκετ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Eπίσκεψη σε σούπερ μάρκετ πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδεία του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, για να ελέγξει τις τιμές των τροφίμων και βασικών ειδών που διατίθενται με σταθερή μείωση τιμής και να να συνομιλήσει με πωλήτες που έκαναν τις αγορές τους.

Παρατηρώντας τη σήμανση για τη μόνιμη μείωση των τιμών σε συγκεκριμένα προϊόντα για διάρκεια τουλάχιστον 6 μηνών ο πρωθυπουργός που ανήρτησε το σχετικό βίντεο στο Instagram φέρεται να ρωτάει τον κ. Σκρέκα τι σημαίνει η σχετική ταμπέλα με το αριθμό 5%. Έπειτα, συνομιλώντας με έναν πολίτη που έκανε τα ψώνια της εβδομάδας ο πρωθυπουργός είπε:

«Ξέρω ότι η ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα είναι επίμονη. Όμως η κυβέρνηση θα είναι πάντα εδώ και θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της έτσι ώστε να περιορίσει το πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερο».

 Στο μικροσκόπιο του υπ. Ανάπτυξης οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ 

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης μπαίνουν από την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με τα αρμόδια κλιμάκια να πραγματοποιούν ελέγχους για το εάν τηρείται η νομοθεσία περί της σήμανσης των προϊόντων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής».

«Τα σούπερ μάρκετ έχουν θέσει σε προτεραιότητα τόσο τον εφοδιασμό του σχετικού εξοπλισμού και του υλικού σήμανσης όσο και την εκπαίδευση των εργαζομένων με στόχο την επιτυχημένη υλοποίηση της πρωτοβουλίας του υπουργείου Ανάπτυξης» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Απόστολος Πεταλάς.

Παράλληλα εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερη του αναμενόμενου συμμετοχή των επιχειρήσεων στο μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμών και αισιοδοξεί ότι ο στόχος που είχε θέσει αρχικά το υπουργείο Ανάπτυξης για τους 500 κωδικούς θα ξεπεραστεί κατά πολύ.

Όπως αναφέρει, δεδομένου ότι όσες επιχειρήσεις συμμετέχουν στην πρωτοβουλία θα πρέπει να αποστείλουν την έγγραφη δέσμευσή τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή τόσο από ελληνικές όσο και από πολυεθνικές το επόμενο διάστημα.

Εστιάζοντας στον πληθωρισμό στα τρόφιμα σημειώνει ότι θα αρχίσει να υποχωρεί τους επόμενους μήνες. Ο ίδιος ανέφερε ότι μετά από μια μακρά περίοδο συνεχόμενης ανόδου, παρατηρείται σταθεροποίηση των τιμών τους τελευταίους μήνες, γεγονός που αποτυπώνεται και στους δείκτες εάν η σύγκριση γίνει μήνα με τον μήνα. «Η πυκνή ομίχλη είναι πίσω μας» σημείωσε ο κ. Πεταλάς.

Αξιοσημείωτο σύμφωνα με τον ίδιο είναι και το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα προχωρώντας σε γενναίες προσφορές με οκτώ στα δέκα προϊόντα να είναι σε προσφορά. ‘Άλλωστε, όπως σημειώνει, οι καταναλωτές συνηθίζουν να κυνηγάνε τις προσφορές και να μην κοιτάνε επαρκώς την τελική τιμή.

Σε ό,τι αφορά στα φαινόμενα κερδοσκοπίας και κατά πόσο δυναμιτίζουν την ακρίβεια, ο κ. Πεταλάς υπογράμμισε πως όταν κάποια εταιρεία αυξάνει τις τιμές, βλέπει τις πωλήσεις της να υποχωρούν. Και αυτό συμβαίνει, όπως είπε ο ίδιος, τα τελευταία δύο χρόνια όπου η κατανάλωση σε όγκο συρρικνώνεται λόγω του περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος. Πάντως δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει ότι ο ανταγωνισμός στα σούπερ μάρκετ λειτουργεί κανονικά και εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτό.

Στο μεταξύ, οι κωδικοί που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για την μείωση των τιμών, έχουν ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες του υπουργείου για 500 κωδικούς και μέχρι την Παρασκευή ήταν 660 από 53 εταιρείες.

Πλέον, ο αναθεωρημένος στόχος του υπουργείου είναι να ξεπεράσουν τους 1.000 κωδικούς. Πρόκειται για τρόφιμα, απορρυπαντικά, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας κ.ά. Ειδικότερα, φρέσκο γάλα, το σύνολο των χλωρινών, μαρμελάδες, ζάχαρη, δημητριακά, γιαούρτι, αλλαντικά, ρύζι.

Αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα στην αγορά

Την ίδια ώρα ελέγχους σε έξι ακόμα πολυεθνικές αλλά και σε 10-15 ελληνικές εταιρείες για χιλιάδες κωδικούς που διακινούν στα σούπερ μάρκετ πραγματοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει υπέρβαση του πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία στις εταιρείες Unilever και Procter&Gamble.

«Θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδη να αναπτύσσονται, αλλά να τηρούν και τους νόμους» ανέφερε πρόσφατα σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το 2023 έχουν διενεργηθεί 19.557 έλεγχοι, έχουν επιβληθεί 1.521 πρόστιμα ενώ έχουν βεβαιωθεί ή εισπραχθεί 4.348.000 ευρώ από τα 6.900.000 ευρώ πρόστιμα που έχουν επιβληθεί. Δηλαδή σχεδόν το 70% των προστίμων που έχουν επιβληθεί, μεταξύ των οποίων και τα πρόστιμα στις μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών συσκευών, έχουν είτε εισπραχθεί είτε βεβαιωθεί στην εφορία για να εισπραχθούν.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία της απαραίτητης τροποποίησης στην εφαρμογή της πλατφόρμας e-katanalotis, προκειμένου οι καταναλωτές που διαπιστώνουν κάποια παράβαση της νομοθεσίας να στέλνουν ακόμα και σχετικές φωτογραφίες από το ταμπελάκι σε ράφι σούπερ μάρκετ προκειμένου να διερευνηθεί άμεσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» συνεχίζεται το «Καλάθι του νοικοκυριού». Παράλληλα, με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται και οι προσφορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία εννεαμήνου της εταιρείας ερευνών NielsenIQ, κατασκευαστές και λιανέμποροι προσπαθούν να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικοί, εντείνοντας περαιτέρω την προωθητική τους ένταση, από 67,9% που ήταν στο τέλος της περασμένης χρονιάς, στο 69,1% το εννεάμηνο.

Πρόεδρος ΙΝΚΑ για ακρίβεια: Φτάσαμε στο αμήν

Για το μποϊκοτάζ στα προϊόντα των δύο πολυεθνικών εταιρειών στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα από το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρθηκε ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, καλώντας τον κόσμο να λάβει μέρος στην πρωτοβουλία που θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 19 Νοεμβρίου.

«Φτάσαμε στο αμήν. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια ως καταναλωτές να αντιδράσουμε. Η αφορμή δόθηκε με την τιμωρία των δύο εταιρειών, γιατί περί τιμωρίας πρόκειται» ανέφερε ο κ. Λεχουρίτης μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» για την ακρίβεια και την αισχοκέρδεια στις τιμές βασικών ειδών.

Όπως είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους Νίνα Κασιμάτη και Δημήτρη Κοτταρίδη «άνοιξε πλέον ο ασκός του Αιόλου και πάμε στην κατεύθυνση επαναλαμβανόμενων μποϊκοτάζ. Σε πρώτη φάση από Δευτέρα 13 του μηνός Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου να μποϋκοτάρουμε τα προϊόντα αυτών των δύο μεγάλων εταιρειών». Και όπως είπε αυτή η πρωτοβουλία είναι μόνο η αρχή.

Σύμφωνα με τον κ. Λεχουρίτη θα πρέπει οι καταναλωτές να γνωρίζουν ποιες είναι οι εταιρείες και τα προϊόντα που εντόπισε το υπουργείο Ανάπτυξης, καταλογίζοντας τα ανάλογα πρόστιμα.

Πρέπει το υπουργείο να ανακοινώσει τα προϊόντα στα οποία υπήρχε αισχροκέρδεια

«Το υπουργείο θα πρέπει να ανακοινώσει ποια είναι τα προϊόντα. Εμείς δεν μπορούμε να τα ανακοινώσουμε γιατί υπάρχει απαγορευτικό. Όπως φρόντισε το Υπουργείο και είπε τις δύο εταιρείες έτσι και εμείς μποϋκοτάρουμε τα προϊόντα των δύο εταιρειών» σημείωσε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

«Η χώρα δεν είναι μπανανία και μπράβο στον πρωθυπουργό, ο οποίος τόλμησε και είπε να μη θεωρήσουν οι πολυεθνικές ότι μπορούν να διαφεντεύουν και να κάνουν ότι θέλουν. Δεν αντέχει άλλο με την ακρίβεια ο καταναλωτής όταν το λάδι έχει φτάσει 15 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει καρτέλ σε συγκεκριμένα είδη ο κ. Λεχουρίτης αναφέρθηκε στις εναρμονισμένες πρακτικές που παρουσιάζονται όχι μόνο στα τρόφιμα αλλά και σε άλλες κατηγορίες, όπως η κινητή τηλεφωνία.

Σχολιάζοντας το ύψος των προστίμων τα χαρακτήρισε ως σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα έσοδα που αποκόμισαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι εταιρείες που «πιάστηκαν» να κερδοσκοπούν.

«Στόχος του μποϊκοτάζ είναι να ξεκινήσουν να πέφτουν οι τιμές όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Δεν γίνεται ένα γερμανικό προϊόν στην Ελλάδα να πωλείται τρεις φορές επάνω απ ό,τι αντίστοιχα στη Γερμανία. Δεν γίνεται τα 200 γρ. φέτα στην Ιρλανδία να κοστίζει 1 ευρώ και στην Ελλάδα 3,60 ευρώ» είπε ο κ. Λεχουρίτης καταλήγοντας με την ακόλουθη προειδοποίηση: «Το μποϊκοτάζ δεν θα τελειώσει στις 19 του μηνός Νοεμβρίου εάν οι εταιρείες δεν ξεκινήσουν να ρίχνουν τις τιμές και όχι σε ποσοστό 5% ή 10% έκπτωση».

Πηγή: ertnews

Ούτε μια γραμμή δεν πέφτει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα καλπάζει με 9,9%: Ελαια και λίπη σέρνουν το χορό-Ανοδική τάση και του γενικού δείκτη στο 3,4%

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: