Ξεθαρρεύει ο Πούτιν και αρχίζει τα ταξίδια σε φίλους: Ο Λαβρόφ στο Πεκίνο για να προετοιμάσει την επίσκεψη στην Κίνα

Russian President Vladimir Putin (L) and Kyrgyz President Sadyr Japarov attend a meeting of the Commonwealth of Independent States (CIS) Council of Heads of State in a narrow format at the Ala Archa state residence in Bishkek, Kyrgyzstan, 13 October 2023. EPA, PAVEL BEDNYAKOV, SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι υποδέχθηκε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ενόψει της αναμενόμενης επίσκεψης στην Κίνα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με την ευκαιρία διεθνούς φόρουμ για τους νέους δρόμους του μεταξιού.

Το Πεκίνο υποδέχεται αντιπροσώπους 130 χωρών αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα δέκα χρόνια της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας δρόμος».

Κίνα και Ρωσία, γειτονικά κράτη, μοιράζονται τη βούληση να αντιμετωπίσουν αυτή που χαρακτηρίζουν αμερικανική ηγεμονία και έχουν συσφίξει τις σχέσεις τους παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, που το Πεκίνο αρνείται να καταδικάσει.

 

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι θεωρεί την πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος» της Κίνας κλειδί για την προώθηση της συνεργασίας στην Ευρασία, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το σχέδιο αυτό αποτελεί «σημαντικό μέρος της προώθησης της συνεργασίας στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους σε όλη την ευρασιατική ήπειρο», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Πρόκειται για φιλόδοξο σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή από τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αφού ανέλαβε την εξουσία το 2012. Σκοπό έχει να βελτιωθούν οι εμπορικοί δεσμοί ανάμεσα στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και όχι μόνο με την κατασκευή λιμανιών, σιδηροδρόμων, αεροδρομίων, βιομηχανικών πάρκων κ.ά..

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο για τα δέκα χρόνια της πρωτοβουλίας αυτής, αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη.

Το ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ

Τους τελευταίους μήνες, ο Ρώσος πρόεδρος απέφυγε να συμμετάσχει σε διεθνείς συνόδους εκτός των συνόρων της χώρας του εξαιτίας εντάλματος σύλληψης σε βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο τον κατηγορεί για τον «βίαιο εκτοπισμό» παιδιών από την Ουκρανία.

Τον Σεπτέμβριο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι ότι αποδέχεται την πρόσκληση του ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ να συμμετάσχει στη σύνοδο.

Κατά την επίσκεψη του κινέζου ηγέτη στο Κρεμλίνο τον Μάρτιο, με φόντο την απομόνωση της Ρωσίας από τη Δύση, Μόσχα και Πεκίνο ανήγγειλαν ενίσχυση της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας τους στο πλαίσιο της διμερούς φιλίας, που επισήμως χαρακτηρίζεται «χωρίς όρια».

Το Πεκίνο αρνείται να καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία κι αυτοπροβάλλεται ως ουδέτερο μέρος, προσφέροντας ωστόσο ταυτόχρονα ζωτική διπλωματική και οικονομική στήριξη στη Μόσχα.

Θυμίζουμε ότι ο Πούτιν προ ημερών ταξίδεψε στο Κιργιστάν  στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη σε κράτος του εξωτερικού αφότου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που τον κατηγορεί  ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πεκίνο, Κίνα

Στο «δορυφορικό» Κιργιστάν ο Πούτιν: Για πρώτη φορά εκτός Ρωσίας μετά το ένταλμα σύλληψής του από το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: