Βλάσφημα, ειδωλολατρικά και κόντρα στην Τορά: Αμερικανοεβραίος τουρίστας έκανε θρύψαλα ρωμαϊκά αγάλματα στο Μουσείο της Ιερουσαλήμ [photos]

FILE PHOTO: Τουρίστες στην Ιερουσαλήμ. Photo via pixabay.com@reijotelaranta




Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε έναν Αμερικανό τουρίστα στο Μουσείο του Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, αφού πέταξε έργα τέχνης στο πάτωμα, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε δύο αρχαία ρωμαϊκά αγάλματα του δεύτερου αιώνα π.Χ.

Ο βανδαλισμός που σημειώθηκε χθες,  προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια των ανεκτίμητων συλλογών και ενισχύει τις ανησυχίες για την αύξηση των επιθέσεων κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ιερουσαλήμ.

 Η αστυνομία ταυτοποίησε τον ύποπτο ως έναν 40χρονο υπερορθόδοξο Αμερικανοεβραίο  τουρίστα και είπε ότι η αρχική ανάκριση υποδηλώνει ότι έσπασε τα αγάλματα επειδή τα θεωρούσε «ειδωλολατρικά και αντίθετα με την Τορά».

  • Ο δικηγόρος του άνδρα, Νικ Κάουφμαν, αρνήθηκε ότι ο τουρίστας ενήργησε από θρησκευτικό φανατισμό.

Αντίθετα, είπε ο Κάουφμαν, ο 40χρονος πάσχει από μια ψυχική διαταραχή που οι ψυχίατροι έχουν χαρακτηρίζουν «σύνδρομο της Ιερουσαλήμ».

  • Η πάθηση – μια μορφή αποπροσανατολισμού που πιστεύεται ότι προκαλείται από τον θρησκευτικό μαγνητισμό της πόλης, που είναι τόπος ιερός για Χριστιανούς, Εβραίους και Μουσουλμάνους – λέγεται ότι κάνει τους ξένους προσκυνητές να πιστεύουν ότι είναι φιγούρες από τη Βίβλο .

Ο κατηγορούμενος έχει διαταχθεί να υποβληθεί σε ψυχιατρική αξιολόγηση.

Με τα θρησκευτικά πάθη να κορώνουν και τις εντάσεις να σιγοβράζουν κατά τη διάρκεια της εβραϊκής εορταστικής περιόδου, έχουν αυξηθεί φτυσίματα και άλλες επιθέσεις σε χριστιανούς πιστούς από ριζοσπάστες υπερορθόδοξους Εβραίους, ενοχλώντας τους τουρίστες, εξοργίζοντας τους ντόπιους χριστιανούς και πυροδοτώντας ευρεία καταδίκη.

Η εβραϊκή γιορτή του Σουκότ, η γιορτή της συγκομιδής, τελειώνει σήμερα με τη δύση του ηλίου.

Φωτογραφίες από το μουσείο δείχνουν το μαρμάρινο κεφάλι της θεάς Αθηνάς γκρεμισμένο από το βάθρο του στο πάτωμα και ένα άλλο άγαλμα θεότητας θρυμματισμένο. Τα κατεστραμμένα αγάλματα αποκαθίστανται, δήλωσε το προσωπικό του μουσείου. Το μουσείο αρνήθηκε να δηλώσει την αξία των αγαλμάτων ή το κόστος της ζημιάς.

«Πρόκειται για μια συγκλονιστική περίπτωση καταστροφής πολιτιστικών αξιών», δήλωσε ο Eli Escusido, διευθυντής της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. «Βλέπουμε με ανησυχία το γεγονός ότι οι πολιτιστικές αξίες καταστρέφονται από εξτρεμιστές με θρησκευτικά κίνητρα».

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

Εκδήλωση αφιερωμένη στη Δόμνα Σαμίου από τη Βουλή: “Σήκω ψυχή μου”!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22» [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: