Τουλάχιστον 29 νεκροί σε επίθεση του στρατού εναντίον καταυλισμού εκτοπισμένων στη Μιανμάρ: Παιδιά και ηλικιωμένοι ανάμεσα στα θύματα

FILE PHOTO: Kαμιόνια με αστυνομικούς στους δρόμους της Γιανγκόν στη Μιανμάρ. EPA, STRINGER




Επίθεση του στρατού της Μιανμάρ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 29 ανθρώπους σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη βόρεια πολιτεία Κατσίν, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος οργάνωσης αυτονομιστών ανταρτών που ελέγχει την περιοχή.

«Βρήκαμε 29 πτώματα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων. (Άλλοι) 56 άνθρωποι τραυματίστηκαν», δήλωσε ο Νάου Μπου, αξιωματικός του Στρατού Ανεξαρτησίας της Κατσίν (ΣΑΚ), διευκρινίζοντας πως ο καταυλισμός έγινε στόχος βομβαρδισμού χθες Δευτέρα περί τις 23:30 (τοπική ώρα· 20:00 ώρα Ελλάδας).

«Δεν ακούσαμε κανένα αεροσκάφος», είπε ο ίδιος ερωτηθείς αν ο στρατός χρησιμοποίησε drone στην επίθεση. Κατά πληροφορίες, ο στρατός χρησιμοποίησε πυροβολικό.

Κατά ΜΜΕ της Κατσίν και πηγές στην περιοχή, ο καταυλισμός απέχει μερικά χιλιόμετρα από στρατόπεδο των ανταρτών. Βρίσκεται σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Κίνα.

Η σκιώδης κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Μιανμάρ κατηγόρησε τον στρατό πως διέπραξε «έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και πρόσθεσε πως «η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση».

Δεν έχει υπάρξει αντίδραση από μέρους του στρατιωτικού καθεστώτος μέχρι στιγμής.

Ο ΣΑΚ πολεμά εναντίον του στρατού της Μιανμάρ επί δεκαετίες. Ωστόσο οι μάχες αναζωπυρώθηκαν και κλιμακώθηκαν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα, το 2021.

Τον Οκτώβριο του 2022, περίπου 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 70 τραυματίστηκαν σε πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας της πάλαι ποτέ Βιρμανίας με στόχο χώρο όπου γινόταν συναυλία που είχε οργανώσει ο ΣΑΚ.

Η Μιανμάρ έχει μετατραπεί σε θέατρο εμφυλίου πολέμου, με χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, όταν ανατράπηκε η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση υπό την Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Η χούντα είχε υποσχεθεί πως θα οργάνωνε εκλογές τον Αύγουστο, όμως τον Φεβρουάριο παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλει, αφού το εθνικό συμβούλιο άμυνας και ασφάλειας έκρινε ότι η χώρα «δεν έχει ακόμη επανέλθει στην ομαλότητα».

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρανγκούν, Μιανμάρ

Υπ’ ατμόν η πολεμική μηχανή του Ισραήλ για την «απάντηση που θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή»: Δρακόντειος αποκλεισμός στη Γάζα, πλήγματα και στο Λίβανο [live – videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: