Υπ’ ατμόν η πολεμική μηχανή του Ισραήλ για την «απάντηση που θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή»: Δρακόντειος αποκλεισμός στη Γάζα, πλήγματα και στο Λίβανο [live – videos]

Εφεδρικές δυνάμεις του Ισραήλ σε προετοιμασίες. EPA/ABIR SULTAN




Την επανάκτηση του ελέγχου των εδαφών του που συνορεύουν με τη Γάζα ανακοίνωσε ότι επέτυχε ο στρατός του Ισραήλ, ενώ την ίδια ώρα άρχιζε η εφαρμογή του πλήρους αποκλεισμού της πυκνοκατοικημένης παλαιστινιακής πόλης.

Σχεδόν ταυτόχρονα το Ισραήλ ανακοίνωσε  ότι τα στρατεύματά του με την υποστήριξη ελικοπτέρων σκότωσαν ένοπλους εισβολείς που εισέρχονταν στη χώρα από τον Λίβανο, αυξάνοντας φόβους ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί σε δεύτερο μέτωπο δύο ημέρες μετά την εισβολή τρομοκρατών της Χαμάς από τη Γάζα σε θανατηφόρα έξαψη.

Οι 300.000 έφεδροι που κλήθηκαν στα όπλα προϊδεάζουν για χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο αριθμός των νεκρών από τις ισραηλινές επιδρομές και συνεχιζόμενες επιθέσεις της Χαμάς αυξάνεται διαρκώς.

  • Στο Ισραήλ οι νεκροί ξεπερνούν τους 700 και οι ταυματίες τους 2.100. Στην Γάζα οι νεκροί ξεπερνούν τους 560 και οι τραυματίες τους 2.900.

Το κλίμα ωστόσο κατά την 3η ημέρα της πρωτοφανούς σύγκρουσης των τρομοκρατών της Χαμάς με το Ισραήλ έδωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου επίθεση “θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή”.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλούσε σε δημάρχους μεθοριακών πόλεων του νότιου Ισραήλ που επλήγησαν από την επίθεση η οποία ξεκίνησε προχθές, Σάββατο, ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του χωρίς να αναφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Αυτό που θα πρέπει να περάσει η Χαμάς θα είναι δύσκολο και τρομερό. Αυτά που θα περάσει η Χαμάς θα είναι δύσκολα και τρομερά! Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά της εκστρατείας και είναι μόνο η αρχή».

Δεύτερο μέτωπο στον Λίβανο

Η προοπτική ότι οι μάχες θα μπορούσαν να επεκταθούν σε άλλες περιοχές έχει ανησυχήσει την περιοχή.

Τα ισραηλινά στρατεύματα «σκότωσαν αριθμό ένοπλων υπόπτων που διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος από λιβανέζικο έδαφος», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι ελικόπτερα «αυτή τη στιγμή χτυπούν στην περιοχή».

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στην Ανταμίτ, απέναντι από τις μεθοριακές λιβανέζικες πόλεις Αάλμα Ελ Σαμπ και Ζαχάτζρα.

Eκπρόσωπος της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο είπε ότι είναι ενήμερος για ένα επεισόδιο στα νότια σύνορα αλλά δεν διέθετε περισσότερες πληροφορίες. Ο στρατός του Λιβάνου δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο προς το παρόν.

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ διέψευσε ότι η ισλαμιστική οργάνωση είχε πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επιχείρηση στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ, σιιτική ένοπλη ομάδα ισχυρή στο νότιο Λίβανο, υποστηρίζεται από το Ιράν όπως και η Χαμάς.

  • Αργά το απόγευμα, οι  Ταξιαρχίες Αλ Κοντς, η ένοπλη πτέρυγα του Ισλαμικού Τζιχάντ, ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή εντασσόταν στην ευρύτερη επιχείρηση «Θύελλα του Αλ Άκσα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επτά «σιωνιστές στρατιώτες» τραυματίστηκαν.

 

 

Πλήρης αποκλεισμός της Γάζας

Ωστόσο, ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας που διατάχθηκε σήμερα το πρωί από τον υπουργό  Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάντ, προϊδεάζει για επέκταση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, χωρίς να αποκλείεται εκδήλωση χερσαίας επέμβασης.

«Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα», ανέφερε ο Γκαλάντ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

«Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της μάχης του Ισραήλ εναντίον «αποκτηνωμένων ανθρώπων».

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν μέσα στη φτώχεια στη Λωρίδα της Γάζας, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό από το 2007.

 

Ανάκτηση ελέγχου της ισραηλινής μεθορίου

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των χωριών στη μεθόριο με την Λωρίδα της Γάζας όπου είχαν διεισδύσει οι τρομοκράτες της Χαμάς, όμως συνεχίζονται κάποιες μεμονωμένες συγκρούσεις καθώς Παλαιστίνιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Εξάλλου σύμφωνα με τον υποναύαρχο Ντανιέλ Χαγκάρι, το Ισραήλ έχει καλέσει 300.000 εφέδρους, αριθμό ρεκόρ, και «προχωρά στην επίθεση».

  • Ο ισραηλινός αερομεταφορέας El Al ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει τα δρομολόγιά του για να μεταφέρει εφέδρους πίσω στο Ισραήλ, ώστε να βοηθήσει στη μεγαλύτερη επιστράτευση στην ιστορία της χώρας.

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο μεθοριακών χωριών και πόλεων στις οποίες είχαν διεισδύσει Παλαιστίνιοι ένοπλοι.

Ο Χαγκάρι τόνισε ότι ο στρατός έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε αυτές τις περιοχές, αν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη μεμονωμένες συγκρούσεις καθώς κάποιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε έρευνες σε όλες τις κοινότητες και εκκαθαρίζουμε την περιοχή», εξήγησε.

Διαμεσολάβηση Κατάρ για ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους

Καταριανοί διαμεσολαβητές είχαν επείγουσες συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν την ελευθερία για γυναικόπαιδα από το Ισραήλ που απήχθησαν από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση και κρατούνται στη Γάζα σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, είπε μια πηγή στο Reuters.

Οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες διεξάγει το Κατάρ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ από το βράδυ του Σαββάτου, “εξελίσσονται θετικά” σύμφωνα με την πηγή, που έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους.

Αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική πρόοδο.

«Παγώνει» η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια στους Παλαιστινίους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αναστολή πληρωμών και την επανεξέταση κάθε προγράμματος βοηθείας προς την Παλαιστίνη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μέσω της πλατφόρμας «Χ» ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι.

Ειδικότερα, ο Ολ. Βάρχελι ανέφερε:

«Το μέγεθος του τρόμου και της βαναυσότητας ενάντια στο Ισραήλ και τον λαό του αποτελεί σημείο καμπής. Δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση των διαδικασιών σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Ως ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας για τους Παλαιστίνιους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να βάλει όλο το φάσμα των σχεδίων ανάπτυξής της σε επανεξέταση και αυτό αφορά 691 εκατ. ευρώ. Όλες οι πληρωμές σταματούν αμέσως. Όλα τα σχέδια θα επανεξεταστούν. Όλες οι νέες προτάσεις προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου και του τρέχοντος έτους 2023, αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας. Θα υπάρξει συνολική επανεξέταση ολόκληρου του φακέλου για τη βοήθεια προς την Παλαιστίνη. Τα θεμέλια της ειρήνης, της ανοχής και συνύπαρξης θα πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν. Η προτροπή στο μίσος, τη βία και η αποθέωση της τρομοκρατίας έχουν ήδη δηλητηριάσει τα μυαλά πάρα πολλών μέχρι τώρα. Χρειαζόμαστε δράση και τη χρειαζόμαστε τώρα.»

Έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ

Έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για την κατάσταση στο Ισραήλ και την περιοχή ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Συγκαλώ αύριο έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στο Ισραήλ και στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Μπορέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο ερωτηθείς σχετικά, η συνεδρίαση θα λάβει χώρα αύριο το απόγευμα, θα είναι άτυπη και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσκάτ, όπου βρίσκονται ήδη ορισμένοι υπουργοί για το συμβούλιο Ευρωπαϊκής Ένωσης- Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου (GCC), ενώ όσοι δε, βρίσκονται εκεί θα συμμετάσχουν με τηλεδιάσκεψη.

Αμερικανοί και Βρετανοί πολίτες νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι στο Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν σήμερα πως εννέα Αμερικανοί σκοτώθηκαν στο Ισραήλ και άλλοι πολίτες των ΗΠΑ αγνοούνται, μετά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς προχθές, Σάββατο, που σκότωσε 700 Ισραηλινούς.

“Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον θάνατο εννέα πολιτών των ΗΠΑ”, ανέφερε σε μία δήλωση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως υπάρχουν πολίτες των ΗΠΑ για τους οποίους δεν υπάρχουν πληροφορίες και εργαζόμαστε από κοινού με τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να προσδιοριστεί το πού βρίσκονται”, πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 10 Βρετανοί εκφράζονται φόβοι ότι έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται στο Ισραήλ, μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο επίσημη πηγή.

Το βρετανικό Φόρεϊν Όφις αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Ένας άνδρας που είχε γεννηθεί στο Λονδίνο και υπηρετούσε στον ισραηλινό στρατό πέθανε το Σάββατο στα σύνορα με τη Γάζα, ανέφερε η οικογένειά του και ένας άλλος Βρετανός αγνοείται, ανέφερε χθες, Κυριακή, η πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο.

 

Με πληροφορίες από Reuters/AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται: Ο Πούτιν θεωρεί ευκαιρία την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ για να αποπροσανατολιστεί η Δύση από την Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: