Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη και η αστραπιαία κινητοποίηση της ομογένειας έφεραν τον Κάρντιν σε τροχιά Μενέντεζ

FILE PHOTO: Ben Cardin, US Senator EPA/CHRISTIAN BRUNA




Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που τηλεφώνησε στον διάδοχο του Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Επιτροπή Εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, Μπεν Κάρντιν, λίγες ώρες αφότου ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή (ρεπορτάζ: Λένα Αργύρη) Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξήγησε στον Μπεν Κάρντιν το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και για τις συζητήσεις του Ρόμπερτ Μενέντεζ με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με την παροχή εγγυήσεων που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα σε περίπτωση που η πώληση των μαχητικών προς την Τουρκία προχωρήσει.

Είχε προηγηθεί βεβαίως η κινητοποίηση της ελληνικής ομογένειας που έσπευσε να ενεργοποιήσει τον βουευτή Πολ Σαρμπάνη και τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν (δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ της Hellas Journal).

Εκλεγόμενοι αμφότεροι στο Μέριλαντ και διατηρώντας επί μακρόν φιλικές σχέσεις με τον Κάρντιν, oi δύο Aμερικανοί congressmen ενημέρωσαν αναλυτικά τον Μπεν Κάρντιν για τη μη εποικοδομητική στάση της Τουρκίας σε μία σειρά πραγμάτων έναντι αμερικανικών συμφερόντων.

Λίγες ώρες αργότερα ο Μπεν Κάρντιν έκανε την πρώτη του δήλωση που -προφανώς και δεν άρεσε στην Αγκυρα- λέγοντας: Η έγκριση της Σουηδίας είναι ένα μόνο από τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν με την Αγκυρα».

Με πληροφορίες από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής

Στην ίδια γραμμή -με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ- ο αντικαταστάτης του: Οι Τούρκοι νόμιζαν πως η «απώλεια» του γερουσιαστή θα τους εξασφάλιζε τα F-16…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: