To «παιχνίδι» αλλάζει στην Ουκρανία: Οι πρώτες επιτυχίες με τους άρτι αφιχθέντες αμερικανικούς ATACMS * Νέα πνοή στην ουκρανική αντεπίθεση [videos]

FILE PHOTO: Δικαιώθηκε η μακρόχρονη εμμονή των Ουκρανών για τους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους ATACMS. Πλέον βρίσκονται στα χέρια τους στα μέτωπα κατά των ρωσικών δυνάμεων. Screenshot via YouTube@TheWallStreetJournal/




Την τελευταία εβδομάδα, μια μυστική παράδοση αμερικανικών όπλων και μια επιδρομή μέσω του ποταμού Δνείπερου έχουν δώσει πλέον την εξαιρετικά αναγκαία ενέργεια που χρειαζόταν η εν πολλοίς “βαλτωμένη” αντεπίθεση της Ουκρανίας .

Την ίδια ώρα στα ανατολικά, οι Ουκρανοί λένε ότι προκάλεσαν τεράστιες απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να περικυκλώσουν μια εμπόλεμη πόλη.

Ήρθαν τα αμερικανικά ΑΤΑCMS

Μια μυστική παράδοση των αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS έπληξε αεροδρόμια στο κατεχόμενο Μπερντιάνσκ στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας και στο Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, καταστρέφοντας 14 ρωσικά ελικόπτερα και μια αποθήκη πυρομαχικών.

Βίντεο που αναρτήθηκε από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγό Valerii Zaluzhnyi, δείχνει τις ισχυρές μπαταρίες πυραύλων να εκτοξεύονται, με λεζάντα που ευχαριστεί τους Ουκρανούς στρατιώτες «για την υπηρεσία τους» και τους εταίρους «για την υποστήριξή τους».

Σε μια εποχή που η χρηματοδότηση των ΗΠΑ για την Ουκρανία παραμένει επισφαλής, η άφιξη του ATACMS ήταν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και για το ηθικό του κοινού.

Η Ουκρανία ζητά το πυραυλικό σύστημα εδώ και μήνες. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε παραδόθηκαν τα όπλα ή πότε πάρθηκε η απόφαση για την προμήθεια τους.

  • Με βεληνεκές 100 μιλίων, οι ισχυροί πύραυλοι είναι πιθανό να διαταράξουν τη ρωσική ανάπτυξη, με τους περισσότερους αναλυτές να προβλέπουν ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να τοποθετήσει εναέρια μέσα πιο μακριά, περιορίζοντας την επιχειρησιακή της ικανότητα.

Για τους Ουκρανούς, η κίνηση θεωρήθηκε ως ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης από τις ΗΠΑ.

«Οι Ουκρανοί ενθαρρύνονται πολύ από την παράδοση του ATACMS και οι πολεμιστές μας τα αξιοποιούν καλά στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε tweet μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

 

 

 

Μάχες στα ανατολικά – Οι μεγαλύτερες απώλειες από ενάρξεως πολέμου;

Σφοδρές μάχες μαίνονται στην Αβντιίβκα, στην περιοχή του Ντόνετσκ, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να περικυκλώνει την πόλη και η Ουκρανία ανακοινώνει ότι έχει προκαλέσει τεράστια πλήγματα στο ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό και στον εξοπλισμό των ρωσικών δυνάμεων.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν κύματα επιθέσεων που απωθήθηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα που έχουν εδραιωθεί σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή.

  • Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, περισσότερο ρωσικό προσωπικό και τανκς καταστράφηκαν μέσα σε μια μέρα την περασμένη Πέμπτη από οποιαδήποτε άλλη μέρα από την έναρξη του πολέμου.

Το CNN δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ουκρανικούς ισχυρισμούς για ρωσικές απώλειες, αλλά βίντεο που κοινοποιήθηκε από ανεπίσημους ουκρανικούς στρατιωτικούς λογαριασμούς δείχνει σφοδρές μάχες και κατεστραμμένο υλικό.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τις ρωσικές απώλειες στην Αβντιίβκα «καταστροφικές».

Οι αναλυτές λένε ότι ο ρωσικός στόχος είναι να περικυκλώσει την πόλη και να καταλάβει μια περιοχή υψηλών εδαφών κοντά σε μια βιομηχανική εγκατάσταση που θα έδινε στη Ρωσία αποτελεσματικό έλεγχο στις ουκρανικές διαδρομές ανεφοδιασμού.

  • Ο Αβντιίβκα  βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία από το 2014.

Περισσότεροι από 1.600 άμαχοι παραμένουν στην εμπόλεμη πόλη, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Η μάχη του Δνείπερου

Αν και οι  επίσημες λεπτομέρειες είναι ελάχιστες, τα ουκρανικά στρατεύματα φαίνεται να διέσχισαν τον ποταμό Δνείπερο στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Χερσώνας, σύμφωνα με στρατιωτικούς μπλόγκερ που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο.

Ο δημοφιλής Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ Gonzo ανέφερε ότι οι μάχες στην ανατολική όχθη του Δνείπερου συνεχίστηκαν κοντά στο παραθαλάσσιο χωριό Κρίνκι, εικάζοντας: «Τα ουκρανικά στρατεύματα προσπαθούν να αποκτήσουν βάση και να συγκεντρώσουν αποθέματα για να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή του Δνείπερου που ελέγχει από ο ρωσικός στρατός».

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, Ρώσοι μπλόγκερ ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες διέσχισαν τον ποταμό, διαπερνώντας ορισμένες ρωσικές άμυνες και ωθώντας προς τα χωριά Πόιμα και Πισχανίβκα στην ανατολική όχθη.

Το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει επίσημα τις επιχειρήσεις διασταύρωσης ποταμών στην περιοχή.

Η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν επιδρομές στην ανατολική όχθη του ποταμού . Οι ουκρανικές δυνάμεις δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα προγεφύρωμα στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία όχθη του ποταμού κοντά στη γέφυρα Αντονίβσκι, τον Ιούνιο και πραγματοποίησαν άλλες επιδρομές το καλοκαίρι.

Με πληροφορίες από CNN/

Μαχμούντ Αμπάς: Η «χαριστική βολή» της Χαμάς σε έναν Παλαιστίνιο πρόεδρο χωρίς κράτος, ισχύ και λαϊκό έρισμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: