Το μεταναστευτικό θρυαλλίδα για την ενωμένη Ευρώπη: Ξεφτίζουν τα ανοιχτά σύνορα – Αυξάνονται ραγδαία οι έλεγχοι στα σύνορα των κρατών μελών

epa10898975 Polish Border Guard officers control vehicles on the temporary checkpoint at on the Polish-Slovak border in Chyzne, southern Poland, 04 October 2023. EPA/Grzegorz Momot POLAND OUT




Η Τσεχία είναι η επόμενη χώρα που ξεκινάει ελέγχους στα σύνορά της με τη Σλοβακία- ωστόσο, αυτή τη φορά αιτία δεν φαίνεται να ευθύνεται μόνο η αυξημένη ροή μεταναστών.

Η απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης μάλλον λειτούργησε ως κίνητρο για τις υπόλοιπες χώρες και προκάλεσε ντόμινο στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε την Τρίτη την εισαγωγή ελέγχων στα σύνορα με τη Σλοβακία, μετά από επικοινωνία με τους Πολωνούς ομολόγους της.

«Η Πολωνία μας ενημέρωσε τη Δευτέρα, μέσω τηλεφωνήματος του Πολωνού υπουργού Εσωτερικών, ότι οι έλεγχοι στα σύνορα Σλοβακίας-Πολωνίας θα εισαχθούν το βράδυ της Τρίτης. Έπρεπε να αντιδράσουμε επιχειρησιακά την Τρίτη. Διαφορετικά, όλες οι παράνομες μεταναστευτικές ροές θα μετακινούνταν λογικά προς την Τσεχική Δημοκρατία», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Vít Rakušan (STAN, μη συνδεδεμένος) στην Τσεχική Τηλεόραση.

Ενώ ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Fiala (ODS, ECR) ανέφερε τον αριθμό των μεταναστών ως λόγο για τους ελέγχους, ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε διαφορετική εξήγηση.

Σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό Εσωτερικών Rakušan, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που έρχονται από τη Σλοβακία στην Τσεχία είναι σημαντικά μικρότερος από ό,τι το προηγούμενο έτος, οπότε δεν υπήρχε ανάγκη να εισαχθεί αυστηρότερη προσέγγιση. «Ωστόσο, από τη στιγμή που η Πολωνία συμφωνεί σε ένα τέτοιο μέτρο (συνοριακοί έλεγχοι), πρέπει να συνεργαστούμε με την Πολωνία και την Αυστρία για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή και να προστατεύσουμε τους πολίτες από την παράνομη μετανάστευση», εξήγησε ο Rakušan.

Η απόφαση της Αυστρίας να εισαγάγει ελέγχους με τη Σλοβακία ήρθε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την απόφαση της Τσεχίας.

«Το κάνουμε αυτό επειδή γνωρίζουμε από προηγούμενη εμπειρία ότι οι λαθρέμποροι αντιδρούν πολύ γρήγορα μετά από τέτοιους ελέγχους και αλλάζουν διαδρομές», δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Gerhard Karner σε δήλωση Τύπου. «Θα εμποδίσουμε με σθένος όλες τις εναλλακτικές διαδρομές που θα μπορούσαν να περάσουν από την Αυστρία», πρόσθεσε.

Τα μέτρα θα ισχύσουν για τις επόμενες 10 ημέρες και είναι υπό τον «στενό συντονισμό» της Πολωνίας και της Τσεχίας, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός.

Οι τρεις χώρες θα εφαρμόσουν νέους ελέγχους από την Τετάρτη, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της σλοβακικής κυβέρνησης.

«Το μεταναστευτικό χρειάζεται μια ευρωπαϊκή λύση για τα εξωτερικά σύνορα», δήλωσε ο νυν πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ludovit Odor. «Εάν μια χώρα αρχίσει να φυλάει περισσότερο τα σύνορά της, αυτό θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα πληρώσουμε όλοι και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ ασαφές», προειδοποίησε.

Παρόμοια προειδοποίηση απηύθυνε και ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης.

«Αποδεικνύεται ότι αν δεν έχουμε ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο για τη μετανάστευση, μια πολιτική επιστροφής, ένα προστατευμένο εξωτερικό σύνορο, μια πολιτική ασύλου, όλα αυτά που υποτίθεται ότι περιλαμβάνει το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση, αντικαθίσταται από την περιφερειακή συνεργασία και στερούμαστε το υπ’ αριθμόν ένα προνόμιο της ΕΕ, τον χώρο Σένγκεν», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Rakušan.

Το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση συνεχίζει να συζητείται στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki ανακοίνωσε μάλιστα ότι θέλει να ασκήσει βέτο στην έγκριση της νέας μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας. Ωστόσο, η Πολωνία θα διεξαγάγει εκλογές στις 15 Οκτωβρίου και η προστασία της από τη μετανάστευση είναι ένα από τα κύρια θέματα της προεκλογικής εκστρατείας.

Με πληροφορίες από euractiv.gr

Ο Πούτιν δεν… ξεχνά: Ερήμην καταδικάστηκε η δημοσιογράφος Μαρίνα Οφσιάνικοβα σε κάθειρξη 8,5 ετών – Διαμαρτυρήθηκε on air για την εισβολή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: