Το Ισραήλ βρίσκεται μπροστά σε μια υπαρξιακή απειλή: Το «φονικό» αδιέξοδο στην Μέση Ανατολή και το μη δίλημμα για χερσαία επέμβαση στην Γάζα

Prime Minister Benjamin Netanyahu during the extensive attacks currently being carried out in the Gaza Strip, visited the Israel Air Force control center at the Kirya in Tel Aviv, together with Air Force Commander Maj.-Gen. Tomer Bar. Photo via Israel Government, Photo via Amos Ben Gershom




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ*, Πρώτο Θέμα

Η αιφνιδιαστική κατά μέτωπο γενικευμένη επίθεση πυραυλική και χερσαία που αντιμετώπισε το Ισραήλ τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου και η αναμενόμενη σφοδρή αντίδραση του οδηγούν σε νέα αδιέξοδα στην Μέση Ανατολή και ανοικτούς λογαριασμούς αίματος, που δημιουργούν απειλές αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

Παρά τις εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση και διακοπή των επιχειρήσεων» (χωρίς να συνοδεύονται από καταδίκη της επίθεσης) που προέρχονται κυρίως από τις μουσουλμανικές, αραβικές χώρες αλλά και τη Ρωσία και όσους διατηρούν μια πολιτική ίσων αποστάσεων και προσδίδουν νομιμοποίηση στα «κίνητρα» της επίθεσης της Χαμάς, είναι προφανές ότι το Ισραήλ βρίσκεται μπροστά σε μια υπαρξιακή απειλή.

Σε μια περίοδο που η χώρα διέρχεται βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση, η φήμη της ως η πιο ισχυρή στρατιωτικά χώρα στην περιοχή, που μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια στους πολίτες και να τιμωρεί όσους επιβουλεύονται την ασφάλεια της, έχει δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα.

  • Και μετά τα γεγονότα του Σαββάτου και όσων θα επακολουθήσουν, το μεγάλο σχέδιο για εξομάλυνση των σχεσεων του Ισραήλ με την Σαουδική Αραβία, που θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μόνιμη ειρήνη στην Μ.Ανατολή, μπαίνει στον «πάγο».

Οι επόμενες ώρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες και θα σφραγίσουν το μέλλον της περιοχής.

Το Ισραήλ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο δίλημμα. Θα αρκεστεί σε σκληρούς βομβαρδισμούς που καταστρέφουν υποδομές στην Γάζα, τζαμιά που προορίζονταν για την στρατολόγηση μαχητών, εργαστήρια παρασκευής πυραύλων συνήθως με ιρανική τεχνολογία;

Η εμπειρία έχει δείξει ότι απλώς με την καταστροφή και άλλων υποδομών δημιουργεί ένα ακόμη πιο εχθρικό περιβάλλον στην Γάζα και ουσιαστικά συμβάλει ακουσίως στην ενίσχυση της Χαμάς και των άλλων ακραίων παλαιστινιακών και ισλαμιστικών ομάδων αναπαράγοντας το αδιέξοδο.

Ο πειρασμός για το Ισραήλ θα είναι αυτός ο σαρωτικός πόλεμος που ανακοίνωσε ο Νετανιάχου να οδηγήσει και σε χερσαία επίθεση και εάν το Ισραήλ θα επιλέξει να επιστρέψει σε μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Γάζα από την οποία αποχώρησε με δική του απόφαση το 2005.

Αυτή θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και με μεγάλο κόστος επιχείρηση που θα απορροφήσει μεγάλο μέρος του δυναμικού των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων και συγχρόνως θα δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον, με τους Άραβες να ζητούν να σταματήσει η κατοχή της Γάζας. Μιας Λωρίδας γης μήκους 42 χλμ και πλάτους 12 χλμ στην οποία κατοικούν σε άθλιες συνθήκες σχεδόν 2 εκατομμύρια παλαιστίνιοι υπο καθεστώς ουσιαστικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε από το Ισραήλ το 2007 όταν τον έλεγχο της Γάζας τον πήρε στα χέρια της η Χαμάς.

Όμως για το Ισραήλ υπάρχει και ένα σοβαρό θέμα ανάκτησης της αξιοπιστίας των Ενόπλων Δυνάμεων του και των Μυστικών Υπηρεσιών, που κατέγραψαν μια ιστορική αποτυχία, όχι μόνο στην πρόβλεψη και αποτροπή αυτής της επίθεσης η οποία προφανώς προετοιμάζονταν αρκετές ημέρες πριν, αλλά και στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων του καθώς η εισβολή των μαχητών της Χαμας έγινε σε τουλάχιστον 23 σημεία της μεθορίου.

  • Ο Ισραηλινός Στρατός θα πιέσει για μια σκληρή απάντηση ,για να αποκαταστήσει το κύρος του και να πιέσει για το αξιόμαχο του.

Οι αποφάσεις για την Γάζα λαμβάνονται υπό την διαρκή απειλή, να υπάρξει συντονισμένη επιχείρηση από βορρά όπου η Χεζμπολαχ στον Λίβανο έχει πολύ ισχυρότερες στρατιωτικές δυνατότητες και έχει την πλήρη στήριξη του Ιράν που δια μέσω της Συρίας ενισχύει τις δυνάμεις της. Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο να αντιμετωπίσει και αυτό το διπλό μέτωπο, αλλά είναι προφανές ότι αυτό θα δημιουργούσε κινδύνους για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή.

Μια χερσαία επιχείρηση ομως στην Γάζα ενέχει και άλλο κίνδυνο. Ο άγνωστος μέχρι στιγμής αριθμός ομήρων, στρατιωτών και πολιτών που κρατούν στα χέρια τους οι μαχητές της Χαμας, θα χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινη ασπίδα, καθως θα είναι μεγάλο το κόστος για το Τελ Αβιβ οι όμηροι να χάσουν την ζωή τους από μια ισραηλινή επιχείρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το Κάϊρο το Ισραήλ ζήτησε ηδη την μεσολάβηση της Αιγύπτου προς την Γάζα ώστε να απελευθερωθούν η τουλάχιστον να εντοπισθούν οι όμηροι, όμως η απάντηση που πήρε η αιγυπτιακή πλευρά είναι ότι οι όμηροι βρίσκονται στα χέρια αυτονομημένων ομάδων και η ιδια η Χαμάς δηλώνει …αδυναμία εντοπισμού τους.

Η πρωτοφανής επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ ουσιαστικά τροφοδοτεί εκείνες τις δυνάμεις στο εσωτερικό του, που θα δηλώσουν δικαιωμένες για την απόρριψη της λύσης των δυο κρατών. Και είναι δεδομένο ότι υπό αυτές τις συνθήκες και μετά την αγριότητα των σκηνών των δολοφονικών επιθέσεων εναντίον πολιτών και αμάχων δημιουργούν ένα πολύ βαρύ κλίμα για την εστω και μακρινή προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Παλαιστινιακό.

  • Η αναπόφευκτη σκλήρυνση της στάσης του Ισραήλ, δημιουργεί όμως δύσκολες συνθήκες και στην Δυτική Όχθη, οπου δεν υπάρχει διάδοχος του Αμπάς που θεωρείται μετριοπαθής, ενώ μετά την επίθεση του Σαββάτου ριζοσπαστικοποιείται ακόμη περισσότερο ο παλαιστινιακός πληθυσμός στην Δυτική Όχθη.

Με την Συρία και το Ιραν να εκφράζουν την στήριξη τους στην επίθεση της Χαμας έχει ενδιαφερον ότι τα ΥΠΕΞ του Καταρ και της Σ. Αραβιας επέρριψαν ευθύνες στο Ισραήλ με το Ριαντ στην ανακοίνωση του να τονίζει ότι «έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τις συνέπειες [της επιδείνωσης] της κατάστασης ως αποτέλεσμα της κατοχής, καθώς και για τη στέρηση του παλαιστινιακού λαού από τα νόμιμα δικαιώματά του και για τη μη παύση των συστηματικών προκλήσεων εναντίον των ιερών [τόπων] του».

Η Σ. Αραβία κάλεσε την διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της για να αναβιώσει μια ειρηνικοί διαδικασία για την επίτευξη λυσης δυο κρατών για την ειρήνη και ασφαλεια στην περιοχη. Τα ΗΑΕ επισης κάλεσαν σε άμεση εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Να στείλει κάποιος… ξύδι στον Ερντογάν: Εξοργίστηκε και νόμισε ότι «σαμποτάρισε» την επιτυχημένη διάσκεψη στη Γρανάδα… Προσβλήθηκε από τον “ιό Μακρόν”;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: