Το γνωστό ψυχροπολεμικό «ποίημα»: Το Κρεμλίνο βλέπει εξωτερική παρέμβαση στην επίθεση μουσουλμάνων στο αεροδρόμιο του Νταγκεστάν για να διχαστεί η Ρωσική κοινωνία

FILE PHOTO Russian President Vladimir Putin EPA, MICHAEL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Η επίθεση σε αεροδρόμιο στη δημοκρατία του Νταγκεστάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, από διαδηλωτές που αναζητούσαν προφανώς Ισραηλινούς είναι “σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα εξωτερικής παρέμβασης”, δήλωσε το Κρεμλίνο σήμερα, την επομένη των συγκρούσεων.

“Τα γεγονότα γύρω από το αεροδρόμιο της Μαχατσκαλά (πρωτεύουσα του Νταγκεστάν) χθες βράδυ είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα εξωτερικής παρέμβασης, περιλαμβανομένων εξωτερικών πληροφοριών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο Πεσκόφ δεν διευκρίνισε την προέλευση αυτής της “παρέμβασης”, όμως ο ηγέτης του Νταγκεστάν Σεργκέι Μελίκοφ δήλωσε νωρίτερα, χωρίς να παρουσιάζει στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του, πως οι ταραχές οργανώθηκαν από το ουκρανικό έδαφος καθώς μαίνεται η ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα.

Πλήθος ανθρώπων εισέβαλαν χθες, Κυριακή, το βράδυ στην πίστα και στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, εν μέσω εντάσεων σε όλο τον κόσμο μετά την εκστρατεία αντιποίνων στη Γάζα που ξεκίνησε το Ισραήλ έπειτα από την αιφνιδιαστική επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που προκάλεσε τον θάνατο 1.400 ανθρώπων, κυρίως αμάχων.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε πως με τις “τηλεοπτικές εικόνες της φρίκης που προκαλείται στη Λωρίδα της Γάζας” είναι “πολύ εύκολο για κακοπροαίρετους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν, να προκαλέσουν την κατάσταση, να διεγείρουν τους ανθρώπους”.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συγκαλέσει εξάλλου απόψε σύσκεψη, με τη συμμετοχή κυρίως των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, “για να συζητηθούν οι δυτικές προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή για να διχάσουν τη ρωσική κοινωνία”, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ρώσων ορθοδόξων, ο Πατριάρχης Κύριλλος, εκτίμησε σήμερα πως η εισβολή του όχλου στο αεροδρόμιο της Μαχατσκαλά ήταν “μια προσπάθεια να σπείρει τη διχόνοια” μεταξύ των μουσουλμάνων και των Εβραίων της Ρωσίας, εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

“Θεωρώ πως αυτό που συνέβη ήταν μια προσπάθεια να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους Εβραίους της Ρωσίας, που διατηρούν καλές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας εδώ και αιώνες”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Πατριάρχης Κύριλλος, ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο μεταξύ, η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπορικής κυκλοφορίας Rosaviatsiya ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις από το Τελ Αβίβ στη Μαχατσκαλά και τη Μινεράλνιγε Βόντι, που βρίσκονται και οι δύο στον κυρίως μουσουλμανικό ρωσικό Βόρειο Καύκασο, θα ανακατευθύνονται προσωρινά σε άλλες πόλεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα πως 60 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την εισβολή αντιισραηλινού όχλου στο αεροδρόμιο της Μαχατσκαλά στο Νταγκεστάν την Κυριακή κατά την άφιξη αεροπλάνου από το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Reuters AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΧ
Ελλάδα Αθήνα 

Η Ουάσιγκτον «καταδικάζει σθεναρά τις αντισημιτικές διαδηλώσεις»: Έφοδος πλήθους, εχθρικού έναντι του Ισραήλ, σε αεροδρόμιο στο Νταγκεστάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: